Hlavní obsah

Další pokus o regulaci šarlatánů. Hnízdil vs. šéf skeptiků. Stát chystá zákon o léčitelství

Sledujte duel Jana Hnízdila, celostního lékaře, a Jaromíra Šrámka, lékaře 1. LF UK, předsedy Českého klubu skeptiků Sisyfos.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví už má skoro hotový zákon, který chce regulovat léčitele. Nově by se museli registrovat a vést zdravotní dokumentaci. Pomůže to usvědčit podvodníky? V Duelu diskutovali Jan Hnízdil, celostní lékař, a Jaromír Šrámek, lékař 1. LF UK, předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Článek

Diskuzi o léčitelích znovu rozpoutal dokument ČT o kontroverzních praktikách konzultačního centra AKTIP, Obchod se zdravím. Ministerstvo zdravotnictví chce mít přehled o tom, kdo všechno je jako léčitel činný. Počítá s tím, že každý z nich by musel disponovat oprávněním, která by vydávaly například odbory zdravotnictví jednotlivých krajských úřadů.

Léčitelé by podle vznikajícího návrhu zákona měli být bezúhonní a zdravotně způsobilí. Vždy by měli mít informovaný souhlas pacienta, i když ne nutně písemný. Všechny použité metody by měli zaznamenávat do zdravotní dokumentace. Zapisovali by každou radu, úkon či doporučený přípravek. Klient by se pak v případě sporů mohl lépe bránit. Kdo by poskytl škodlivou radu, byl by povinen nahradit škodu.

Už teď jsou léčitelé trestně odpovědní. Některé jejich jednání lze kvalifikovat jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti nebo jako podvod. Vinu je ale kvůli absenci důkazů velmi těžké prokázat.

Reklama

Doporučované