Hlavní obsah

Takto bydlí nejchudší Češi. Přichází další pokus zastavit obchod s chudobou

Podívejte se, jak v Česku bydlí stovky tisíc lidí.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně Klára Dostálová chce dostat sociální ubytovny pod kontrolu státu. Podle připravovaného zákona mají vzniknout sociální domovy. Pro jejich klienty bude povinná sociální asistence.

Článek

Pokus bývalé ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové prosadit chybějící zákon o sociálním bydlení nevyšel - návrh přišel do Sněmovny pozdě a po volbách spadl pod stůl. Nyní se tohoto úkolu ujalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Ministryně v demisi Klára Dostálová slibuje, že nová norma bude hotova do dvou let.

„Zákon bude upravovat dva typy bydlení, a to sociální byty a sociální domovy,” vysvětlila Dostálová v e-mailovém rozhovoru pro Seznam Zprávy. Sociální bydlení mají potřebným poskytovat obce, systém by ale financoval stát. Míra odpovědnosti obcí zatím není jasná: „Participace obcí se diskutuje, pokud ano, bude minimální,” uvedla ministryně.

Sociální byty nemají být automaticky pro všechny lidi, pro něž je problém zaplatit tržní nájemné. Hlavním nástrojem pomoci pro lidi s nízkým příjmem mají zůstat sociální dávky na bydlení. Žadatelé o sociální bydlení mají nejdříve prokázat „tržní selhání”, tedy zákonem přesně definovanou bytovou nouzi.

„Znamená to, že si domácnost nemůže zajistit velikostně přiměřené, finančně dostupné, kvalitativně standardní a prostorově nevyloučené bydlení za tržních podmínek. Což posuzuje obec, která ověří selhání trhu na úrovni konkrétní domácnosti,” upřesnila ministryně Dostálová.

Kromě nízkého příjmu by tak zájemce o sociální byt musel prokázat, že nemá kde bydlet, případně že jeho byt je nekvalitní, přelidněný nebo zdravotně závadný.

„Sociální byty by měly sloužit lidem, jejichž hlavním problémem je nezaviněná chudoba. Sociální domovy budou přednostně určeny pro osoby v zaviněné bytové nouzi a bude tu povinná sociální práce s jejich obyvateli,” uvádí Dostálová.

Náhrada za chudinské ubytovny

Sociální domovy pod kontrolou obcí by měly nahradit soukromé chudinské ubytovny, v nichž se často platí přemrštěné nájemné za nekvalitní bytový standard, a které jsou nevhodné jako dlouhodobé bydlení především pro rodiny s dětmi. Vysoké nájmy v ubytovnách přitom dotuje stát ve formě sociálních dávek.

O budoucím systému sociálních dávek na bydlení se podle Dostálové nyní vede debata mezi ministerstvy práce a místního rozvoje.

Obce mohou už dnes na budování nových sociálních bytů čerpat dotace Integrovaného regionálního operačního programu. Na tento účel jsou vyčleněny dvě miliardy korun ve dvou nedávno vypsaných nových výzvách.

Obce se léta brání převzít za sociální bydlení odpovědnost. Jejich zapojení bylo největším kamenem úrazu už při přípravě minulého návrhu zákona. Původně měly mít povinnost poskytovat potřebným sociální byty, nakonec zůstala v Marksové návrhu jejich účast v programu sociálního bydlení jen na bázi dobrovolnosti.

Hlavním problémem předchozího návrhu zákona byla ale podle většiny jeho kritiků příliš široce definovaná skupina osob v bytové nouzi, jimž má společnost pomáhat. „Je dobře, že ten zákon nebyl přijat, protože tak široce vymezená skupina by znamenala jenom to, že by vznikly čekací listiny a na přidělení sociálního bytu bychom zase čekali 10 let,” řekl ve Výzvě Seznamu socioekonom bydlení Martin Lux z Akademie věd. Na rozhovor s ním se můžete podívat zde:

Kam se bude ubírat trh s bydlením?Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované