Hlavní obsah
Online

Sociální demokraté chtějí jako ministra kultury Zaorálka. Zeman souhlasí

Spor o ministra kultury přerostl v koaliční krizi i vnistrostranické spory v ČSSD.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sociální demokracie vybrala místo Michala Šmardy na post ministra kultury Lubomíra Zaorálka. Podle předsedy Jana Hamáčka je tím situace na ministerstvu kultury vyřešená.

Článek

ČSSD navrhne na uvolněné místo ministra kultury Lubomíra Zaorálka. Oznámil to předseda strany Jan Hamáček v Lidovém domě. Prezident Miloš Zeman s návrhem souhlasí, uvedla Česká televize.

Hamáček už dříve vyjádřil přesvědčení, že se jmenováním nového kandidáta problém nebude. Dnes odešle oficiální nominaci premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) a předpokládá, že ten ji poté pošle na Pražský hrad.

„Sociální demokracie navrhne panu premiérovi, aby ústavním postupem navrhl prezidentovi republiky jmenovat do funkce ministra kultury doktora Lubomíra Zaorálka. Je zkušený politik, úspěšný předseda Poslanecké sněmovny, úspěšný ministr zahraničních věcí. Jsem přesvědčen, že řízení resortu kultury zvládne. Jeho úkolem bude resort stabilizovat po dlouhé době, kdy nebylo jasno, jakým směrem se bude ubírat," řekl Hamáček.

„Věřím, že se stihne zapojit do debaty o státním rozpočtu. Jakkoli v těch vyjednáváních s paní ministryní financí (Alenou Schillerovou – za ANO) se podařilo získat pro ministerstvo kultury přes 400 milionů navíc oproti původnímu návrhu, ještě nás čekají také jednání o platech. Věřím, že Lubomír Zaorálek bude posilou vládního týmu sociální demokracie v závěrečných kolech jednání o státním rozpočtu na příští rok," doplnil šéf ČSSD. Náměstek René Schreier pověřený vedením ministerstva se Schillerovou v polovině srpna dohodl navýšení rozpočtu na rok 2020 o 440 milionů.

S dosavadními jednáními o rozpočtu jsou sociální demokraté spokojeni. Pokud budou takto pokračovat a zároveň nominace Zaorálka projde, může podle Hamáčka pokračovat vládní spolupráce ČSSD s ANO.

Žádná krize není, pojďme se bavit o dešti, uvedl v úterý na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Jen necelý den předtím však stále ještě hořely spory o to, kdo bude novým ministrem kultury po Antonínu Staňkovi. Kandidát, kterého Babiš sám navrhl, Michal Šmarda (ČSSD), byl donucen svou nominaci stáhnout poté, co jej prezident Miloš Zeman i premiér na post odmítli.

Šmardův krok je ústupkem tlaku obou mužů, a podle politologa Miloše Znoje i odblokováním situace. Sociální demokracie však musí vymyslet nového kandidáta, kterého plánuje představit ještě před pátečním jednáním předsednictva strany. Jedním z adeptů, kterého redakci Seznamu potvrdily důvěryhodné zdroje z Lidového domu, je Lubomír Zaorálek. Toho již jednou prezident řízením ministerstva potvrdil, konkrétně šlo o Ministerstvo zahraničních věcí.

Mocenská přetahovaná však vytahuje na povrch spory uvnitř ČSSD. Stále hlasitěji totiž vystupují kritici, kteří nesouhlasí s tím, kam se strana ubírá a jaké signály vysílá směrem ke svým, už tak ubývajícím, voličům. Na pátečním jednání proto pravděpodobně padne návrh na odchod z koalice s hnutím ANO, skloňuje se dokonce výzva k odstoupení směrem k předsedovi Hamáčkovi. S tím přišla severočeská organizace.

Jeden z kritických hlasů patří také bývalému ministru vnitra Milanu Chovancovi. Ten účast ve vládě dlouhodobě neschvaluje. Skeptický je i předseda pardubické buňky Leoš Malina. „Voliči nás považují za kašpary. Je mi z toho upřímně smutno,“ uvedl Malina, podle předsedy brněnské ČSSD Olivera Pospíšila by zase byl ideální kandidát Kačer Donald.

  • Zeman souhlasí s výběrem Zaorálka

    Prezident Miloš Zeman souhlasí se jmenováním Lubomíra Zaorálka ministrem kultury. Uvedl to prezidentův mluvčí.

  • Zeman se v pondělí sejde se Zaorálkem

  • Lidé z kultury Zaorálka v čele resortu spíše vítají

    „Lubomír Zaorálek je profesionální politik s dlouholetou zkušeností a domnívám, se že může resort kultury řídit dobře a efektivně,“ řekl ředitel České filharmonie David Mareček. Ředitel Národního divadla Jan Burian uvedl, že Zaorálek vstupuje do citlivého prostředí, které vyžaduje mnoho empatie, naslouchání a trpělivosti. „Význam resortu kultury je ukazatelem duchovního stavu společnosti. Přál bych nám, aby se nový ministr přes počáteční seznamování s novou problematikou dopracoval k potřebným systémovým legislativním a rozpočtovým změnám ve prospěch celého resortu,“ řekl Burian.

    Zakladatelka společnosti Tanec Praha a reprezentantka nezávislých směrů v kultuře Yvona Kreuzmannová řekla, že Lubomír Zaorálek nepochybně prokázal v praxi schopnost být dobrým ministrem i reprezentantem České republiky, jeho činnost se týkala i kulturní diplomacie. „Považuji ho za vhodného kandidáta sociální demokracie schopného navázat konstruktivní dialog s odborníky z naší oblasti,“ řekla Kreuzmannová.

    Výtvarník Jiří David řekl, že by chtěl Zaorálkovi věřit. „Myslím, že po Antonínu Staňkovi je každý jen trochu vzdělanější člověk příslibem. V tomto ohledu je pak Lubomír Zaorálek jistou šancí,“ uvedl.

    „Pana Zaorálka znám jako ministra zahraničí, což je věc, které nerozumím. Ale pozici, kterou držel a ve které pokračuje pan Petříček, je mi sympatická,“ řekl předseda Českého PEN klubu Jiří Dědeček. „Je to jenom další výsledek šachů kolem ministerstva kultury, ale mohl by to dělat dobře. Myslím, že ministr nemusí být kulturní fenomén, ale když se obklopí dobrými poradci, mohlo by to fungovat, v což všichni doufáme,“ doplnil.

  • Zaorálek jde do vlády s cílem chránit veřejný sektor

    Exministr zahraničí a volební lídr ČSSD posledních sněmovních voleb Lubomír Zaorálek bere nominaci na ministra kultury i jako možnost, jak ve vládě hájit obecnou agendu ČSSD. Novinářům řekl, že důležitá je pro něj ochrana veřejného sektoru ve chvíli, kdy se zdá, že o všem rozhodují peníze. Uvedl, že mu situace vzniklá otálením prezidenta Miloše Zemana se jmenováním ministra kultury přišla nesnesitelná.

    Zaorálek dříve vstup do menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) odmítal. „Bylo těžké pro mne hledat důvody,“ uvedl Zaorálek v Lidovém domě na dotaz, co ho vedlo ke změně postoje. Po rozhovoru s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem podle svých slov vzal v úvahu, že sporem o jmenování ministra je ochromena vláda i ministerstvo kultury. Zmínil také, že je třeba rozlousknout situaci, která vyplývá ze snahy prezidenta chovat se jako v poloprezidentském systému.

  • Filip nominaci Zaorálka ocenil, opozice zpochybňuje jeho kompetence v kultuře

    Nominace Lubomíra Zaorálka na ministra kultury podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa spojuje vztah ke kultuře a manažerské schopnosti. Podle Pirátů, TOP 09 a lidovců není jasné, jaké má Zaorálek kompetence v kultuře. SPD nominaci označila přímo za nepřijatelnou. ODS doufá, že tímto návrhem končí spor o vedení ministerstva kultury.

  • Zaorálek má podle Hamáčka kulturu stabilizovat

    „Je zkušený politik, úspěšný předseda Poslanecké sněmovny, úspěšný ministr zahraničních věcí. Jsem přesvědčen, že řízení resortu kultury zvládne. Jeho úkolem bude resort stabilizovat po dlouhé době, kdy nebylo jasno, jakým směrem se bude ubírat,“ řekl Jan Hamáček o Lubomíru Zaorálkovi.

  • Potvrzeno: ČSSD navrhne na ministra kultury Lubomíra Zaorálka

    ČSSD navrhne na ministra kultury svého poslance a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Na tiskové konferenci to oznámil předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

  • Předseda TOP 09 kritizuje ČSSD

  • Situaci na Twitteru komentoval i předseda ODS Fiala

  • Komentář Lubomíra Zaorálka směrem k Andreji Babišovi z roku 2017

  • Milan Chovanec se o návrhu Zaorálka do čela kultury dozvěděl z médií

    „Pokud se Lubomír Zaorálek rozhodne tu pozici přijmout, maximálně to mohu akceptovat. Seděl jsem s ním ve vládě a byl jsem v mnoha soubojích s hnutím ANO, kde byl Luboš Zaorálek na naší straně. Pokud se teď rozhodne jít do vlády s hnutím ANO a pod Andrejem Babišem, je to jeho rozhodnutí a on ho musí sám sobě a veřejnosti nějak zdůvodnit. Já si ho vážím a budu držet palce, aby se mu to povedlo,” uvedl pro Seznam bývalý ministr vnitra. Zaorálek by podle něj funkci ministra kultury zvládl, prezident by s ním podle něj neměl mít problém.

  • K možnému kandidátovi se vyjádřil i expremiér Mirek Topolánek

  • Jména kandidátů dnes oznámí ČSSD na brífinku, Zaorálek by měl být mezi navrženými

    Odpoledne na brífinku jméno oficiálně oznámí předseda strany Jan Hamáček, mělo by se jednat o Lubomíra Zaorálka, jak již server Seznam.cz dříve informoval.

  • Spory uvnitř ČSSD jsou stále silnější, kritika přichází zejména z krajů

    Stanoviska s jepičím životem, obrazné kudly v zádech nebo útoky na předsedu. Sociální demokracie krom přetahování s koaličním ANO musí řešit i problémy uvnitř strany. Strana se nemůže shodnout, jestli je lepší zůstávat v koalici a s tím i ve vládě, nebo ne. Nejhlasitěji se proti tomu vyhrazují zástupci krajských buněk, například ta ústecká dokonce vyzvala předsedu Jana Hamáčka k rezignaci. Milan Chovanec zase plánuje proti setrvání ve vládě vystoupit na pátečním předsednictvu. „Už dávno jsem přesvědčený, že jsme do vlády neměli vůbec vstupovat, několikrát jsem to říkal a opět to zopakuji,“ uvedl pro server Aktuálně.cz.

  • Staronový ministr? Sociální demokracie možná našla ideálního kandidáta

    Lubomír Zaorálek je jedním z možných adeptů na uvolněné místo po Antonínu Staňkovi. Rozumí si s prezidentem, nemá za sebou žádnou aféru a jde o zkušeného politika. Zeman ho navíc již jednou jmenoval – jako šéfa zahraničních věcí. Tím by měla odpadnout i výtka premiéra Babiše, že si u předchozího navrhovaného nedokáže představit jeho seznamování se zahraničními osobnostmi.

Reklama

Hlavní zprávy