Hlavní obsah

Další pomoc kolabující Praze. Město má stavební povolení na parkovací dům v Petržílkově ulici, bude tam 360 míst

Foto: Vizualizace: arch. Marek Jedlinský

Takto má vypadat parkovací dům.

Reklama

Pražský magistrát získal stavební povolení na vybudování parkovacího domu v Petržílkově ulici v Praze 13. Na čtvrtečním jednání zastupitelů to řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Kapacita parkoviště bude 360 míst, z nichž část bude sloužit místním obyvatelům a část jako záchytné parkoviště P+R. Výstavbu domu ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé. Náklady jsou odhadnuty na 278 milionů korun bez DPH a dokončen má být do poloviny roku 2022. Praha má dlouhodobě potíže s nedostatkem míst na záchytných parkovištích.

Článek

Parkovací dům bude stát nedaleko stanice metra B Nové Butovice a bude mít několik pater. Jeho stavba podle dokumentu sníží množství dopravy v okolních ulicích, a přispěje tak ke zlepšení životního prostředí, kdy se sníží množství emisí i hlučnost. Dům omezí popojíždění řidičů při hledání parkovacího místa a ubude případů parkování vozidel na nevhodných místech.

Hlavní město připravuje stavbu osmi domů pro potřeby P+R záchytných parkovišť, která by měla celkem pojmout téměř 5 000 aut. Letos by se měly začít stavět dva domy, kromě toho v Nových Butovicích také na Černém Mostě. Zároveň magistrát plánuje letos zahájit stavbu dvou klasických záchytných parkovišť v Kyjích a v Hostivaři, celkem jich připravuje rovněž osm.

V Praze je asi 20 záchytných parkovišť P+R. Umístěna jsou u stanic metra, autobusů, tramvají, případně vlaků. Do hlavního města ale přijíždí stále více přespolních. Kromě chystaných staveb chce město také zvětšit například 90místné parkoviště v Praze 6 v Tobrucké ulici. Na konci loňského roku pak bylo otevřeno P+R parkoviště Běchovice-střed.

Reklama

Doporučované