Hlavní obsah

Firmy svlékneme do naha, zní z hejtmanství po dalším poplachu na Bečvě

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Policie a úřady ve Valašském Meziříčí řeší další incident u výpusti ve Valašském Meziříčí. Město na webu varuje občany před odběrem vody z Bečvy. Inspekce kontroluje patnáct firem v okolí řeky.

Článek

Jako ve špatném vtipu si připadají lidé z Valašského Meziříčí. Kriminálka a úředníci u řeky Bečvy tam ve středu řešili další znečištění řeky. Na hladině nedaleko juřinského mostu nalezli několik leklých ryb. Bylo to poblíž potrubí, které přivádí odpadní vody z Rožnova pod Radhoštěm. Je to už čtvrtý incident v Bečvě za poslední dva měsíce.

Na místo dorazil také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). V září, kdy na řece došlo k ekologické katastrofě, čelil kritice, že situaci sledoval pouze z Prahy. Podle něj Česká inspekce životního prostředí prověřuje patnáct firem v okolí řeky. Další kontroly chystá také krajský úřad.

„Odbor životního prostředí Zlínského kraje bude provádět v následujících dnech důkladné kontroly. Využijeme veškeré zákonné kompetence a společnosti svlékneme do naha,“ uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Kontroly z hejtmanství se zaměří na chemičku Deza, spadající do premiérova koncernu Agrofert, a také provozovatele čistírny odpadních vod v Rožnově pod Radhoštěm, společnost Energoaqua.

Valašské Meziříčí ve středu na facebookových stránkách znovu varovalo místní. „Důrazně nedoporučujeme veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody od mostu do místní části Juřinka směrem dále po toku řeky.“

Podle starosty Valašského Meziříčí Roberta Stržínka (ANO) jsou na místě kriminalisté, hasiči, zaměstnanci vodoprávního úřadu, Povodí Moravy a České inspekce životního prostředí.

Změna procesu čištění, tvrdí lidé z čistírny

„Na vyústění kanálu se našlo pár malých rybek. Jsou tu také lidé od provozovatele čistírny odpadních vod z areálu v Rožnově a tvrdí, že změnili technologický proces čistění a zapojili laguny. Jsou si prý vědomi toho, že pár rybek bez kyslíku uhynulo. Neříkám, že je to planý poplach, ale nemělo by se jednat o otravu,“ řekl starosta.

Hasiči na místě odebírají vzorky vody. „Pod Juřinským mostem došlo k úniku neznámé hustější bezbarvé látky. Zasahuje jednotka ze stanice Valašské Meziříčí. Jel tam i chemik ze stanice Zlín, se zástupci chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm odebírají na místě vzorky. Měříme i Ramanovým spektrometrem,“ popsala mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Událost mají od půl desáté ráno nahlášenou také zaměstnanci České inspekce životního prostředí. „Na místo ihned vyjeli inspektoři z oblastních inspektorátů z Brna a Olomouce,“ sdělila mluvčí Radka Nastoupilová.

Starosta ujistil, že se podrobně vyšetří i tento incident. „Byli tu rybáři, kteří řekli, že ryby jsou mrtvé víc jak 24 hodin a připlavaly z kanálu. Hasiči odebírají vzorky, zasahují další úřady. Očekáváme všechny procesy jako při třech předchozích událostech,“ doplnil Stržínek.

Lidovci ve středu protestovali, že Bečva zmizela ze čtvrtečního jednání Sněmovny. „Kvůli taktickému zásahu koaličních poslanců došlo k tomu, že se tento týden o tom hovořit vůbec nebude. Bod bude nahrazený jiným bodem. Chceme ještě rozhodnutí zvrátit, dnešní den je důkazem, že to nelze zametat pod koberec,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

Bečvu chce řešit i ombudsman

Vlastní šetření oznámil také ombudsman Stanislav Křeček. Bude se hlavně zajímat o to, jak fungovala součinnost jednotlivých správních orgánů, které se na řešení havárie podílejí. „Nejen jako ombudsman, ale i jako aktivní rybář jsem byl otřesen závažností a rozsahem vzniklé situace. Věřil jsem, že příslušné správní orgány budou postupovat v souladu se zákony a učiní bezodkladně veškeré kroky k okamžité nápravě a prošetření věci tak, aby se v žádném případě situace neopakovala. Rozpačité informace, které se o postupu úřadů v médiích objevují, a dnešní zpráva o dalším úniku neznámé látky, která způsobila další úhyn ryb, mne však přesvědčují o tom, že je třeba se činností úřadů v této věci zabývat,“ uvedl.

Podle senátotky a hydrobioložky Jitky Seitlové (KDU-ČSL), která je zvolená v obvodě Přerov, má inspekce zvážit, zda výusť nezahradit. „To znamená, že se omezí provoz napojených provozoven, dokud se v tom neudělá pořádek. Nevíme, jestli se tam v dalších dnech neobjeví další kontaminace a neuhynou další ryby,“ řekla.

Bečvu postihla ekologická katastrofa desetiletí 20. září. Tehdy do ní mezi Valašským Meziříčím a Přerovem vyteklo neznámé množství kyanidů nebo jiných nebezpečných látek, které otrávily desítky tun ryb.

Úřady od té doby zaznamenaly další tři méně závažné kontaminace. Po říjnovém úniku rozbory odhalily nadlimitní výskyt karcinogenního niklu, minulý týden to byly dusitany. Další incident se odehrál ve středu. Podle starosty to také souvisí s tím, že řeka po zářijové havárii čelí zvýšené pozornosti. „Řeka je teď pod neskutečným drobnohledem,“ dodal starosta.

Reklama

Doporučované