Hlavní obsah

Další postup koronaviru v Česku? Od 100 nakažených začne vážný problém

Česká vláda v úterý kvůli koronaviru posílila opatření. Pozastavila výuku na školách a zakázala větší hromadné akce.

Reklama

Česko na šíření koronaviru zareagovalo řadou opatření, která mají jeho postup zpomalit. Krajské hygieny ale už nyní čelí náporu. Otázkou zároveň zůstává, zda kroky vlády zafungují tak, jak mají.

Článek

V Česku bylo ve středu ráno 64 lidí nakažených novým koronavirem, víc než tisíc lidí skončilo v karanténě. Podle vedoucího Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty v Plzni a krajského epidemiologa profesora Petra Pazdiory je zatím předčasné odhadovat další postup nákazy, pro hygieniky by ale komplikace při trasování kontaktů mohla znamenat už stovka nakažených.

„Kolem stovky nemocných budou tisíce kontaktů a ty tisíce kontaktů budou mít další desetitisíce kontaktů. To už nebudeme schopni analyzovat – zjišťovat, kdo s kým pobýval a dávat jednotlivce do karantény,“ přiblížil pro Seznam Zprávy.

Větší počet nemocných COVID-19 by podle profesora Pazdiory znamenal přechod na režim klasického onemocnění dýchacích cest, kdy se podchycování kontaktů pacientů neprovádí.

„V tuto chvíli se snažíme proces zpomalit – je to ale za hranicemi možností všech terénních pracovníků – počínaje pracovníky krajských hygienických stanic, infekcí i záchranky. Všichni dělají maximum. Je to opravdu vyčerpávající práce. A je to jen kvůli zpomalení šíření infekce. Ta se v Česku nepochybně bude šířit dál. Nedokážu odhadnout, jak rychle a jaká čísla budeme mít třeba za měsíc. Ale musíme počítat s tím, že onemocnění bude postupovat podobně jako v okolních státech,“ popsal lékař.

Na hraně sil

Krajské hygienické stanice, které se starají o ochranu veřejného zdraví, momentálně dohledávají kontakty všech pacientů, u kterých se koronavirus objevil. Mimo to ale musejí vyřizovat i množství telefonátů a dotazů ohledně viru a stíhat běžnou agendu.

„Dál se u nás vyskytují i ostatní infekční onemocnění – musíme zabezpečit, aby se například nerozšířila průjmová onemocnění v potravinářských provozovnách a podobně. Jsme rádi, že si i v rámci hygienických stanic pomáháme napříč jednotlivými odbory, situace se momentálně jinak nedá zvládnout,“ dodává Pazdiora.

Vláda v úterý oznámila další sérii opatření, kterými chce šíření koronavirové nákazy zpomalit. Patří mezi ně zákaz pořádání hromadných akcí s účastí nad sto lidí nebo pozastavení výuky na školách.

Podle profesora Pazdiory je třeba nařízení respektovat – problematické by podle něj bylo, pokud by doma musely zůstat i děti z mateřských škol.

„Po vývoji v Číně jsme mysleli, že v Evropě bude všechno jinak. Nyní vidíme, že i v evropských podmínkách má infekce obrovský potenciál šíření. I když máme pocit, že naše zdravotnická zařízení a systém preventivních opatření je na takovou situaci připraven, tak se ukazuje, že jsou zde určité mezery. A co je nepříjemné – ukazuje se, že nejsme připraveni bohužel ani materiálně,“ dodal lékař.

V Česku bylo k úternímu večeru 61 nakažených koronavirem, přes den došlo k dosud největšímu nárůstu případů. Už minulý týden přitom vláda nařídila povinnou karanténu všem Čechům přijíždějícím z Itálie. Nařízení poté rozšířila i na ty, kdo mají v Česku jen trvalý či přechodný pobyt, a včera ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém Twitteru uvedl, že bude možné uvalit karanténu na cizince cestující přes české hranice.

Ze země se také nesmějí vyvážet roušky FFP3 ani dezinfekce na ruce. Ochranný materiál ministerstvo centrálně přerozděluje zdravotnickým zařízením.

U babičky

Doposud se pacienti s COVID-19 vztahovali k už známým klastrům, přelom v tomto ohledu znamenal případ pražského taxikáře, který v pondělí večer oznámil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Podle vedoucího Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislava Maďara by ani vznik nezávislého ohniska nákazy nemusel znamenat tragické scénáře, pokud se podaří ochránit nejzranitelnější části populace – mezi ně patří senioři a chronicky nemocní lidé.

„Myslím, že právě v tomhle ohledu nemusí být zákaz výuky v základních školách úplně optimální, alespoň z epidemiologického hlediska. Virus tak trochu směřujeme tam, kam jsme nechtěli. Spousta rodičů nemůže zůstat doma a malé děti skončí u babičky s dědečkem. Seniorům celou dobu říkáme, že je pro ně klíčová vlastní prevence a bezpečná zóna dva metry ze všech stran. Pokud to sami udrží i vůči rodinným příslušníkům, tak je to v pořádku. Ale s malým vnoučetem se to dodržuje velmi těžko,“ míní lékař.

Vláda už dříve zakázala návštěvy v domovech pro seniory nebo v zařízeních pro dlouhodobě nemocné. Pokud jde o provoz městské hromadné dopravy nebo restaurací, ty zatím zůstávají beze změny.

Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) vláda situaci ohledně nákazy průběžně vyhodnocuje, a pokud bude epidemie na ústupu a bude jisté, že nehrozí nárůst počtu nakažených, budou mimořádná opatření ihned zrušena.

Reklama

Doporučované