Hlavní obsah

Další předbíhání ve frontě. Očkovat se nechali slovenští olympionici

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezi osobami s přednostním právem na očkování na Slovensku je více sportovců a členů realizačních týmů. O kolik osob jde, ale ministerstvo odmítá uvést, zjistil server SME. Konání her i povinnost očkování jsou navíc stále nejasné.

Článek

Sportovci měli dostat první dávku vakcíny proti covidu-19 minulý týden v Nemocnici Svatého Michala v Bratislavě, která patří pod ministerstvo vnitra. Mezi naočkovanými sportovci jsou i členové reprezentačního čtyřkajaku. Vakcínu mělo reprezentantům zajistit právě ministerstvo vnitra.

„Přednostní očkování nám zajistilo ministerstvo vnitra, protože jsme členové Sportovního centra policie. Příští měsíc chceme odcestovat na soustředění v Kalifornii, které je pro nás v přípravě na olympijské hry v Tokiu klíčové,“ cituje SME kajakáře Erika Vlčka. „Kdybychom nebyli očkovaní, mohlo by nám to způsobit značné problémy, nechceme riskovat, že nás někde odmítnou,“ dodává Vlček.

Na Slovensku už ale kvůli přednostnímu očkování sportovců zaznívá kritika. Vše odstartovalo zjištění Denníku N o naočkování bývalé tenistky Dominiky Cibulkové. V zemi přitom stále probíhá teprve první fáze vakcinace, kdy mají být na řadě zdravotníci a lidé pracující v kritické infrastruktuře.

„Vím, že je to v těchto dnech citlivé téma, protože mnoho lidí, kteří se chtějí naočkovat, musí čekat. Beru to ale tak, že ministerstvo vnitra do nás investovalo mnoho energie i peněz, a očekává tak od nás nějaký výsledek,“ vysvětluje Vlček. „Vakcína zvyšuje naše šance na úspěch. Kdyby teď kdokoli z nás na měsíc vypadl z přípravy, znamenalo by to komplikace,“ dodává kajakář.

Kolik sportovců už se k přednostnímu očkování dostalo, ale není jasné, Sportovní centrum policie ani jeho ředitel totiž na dotazy deníku SME nereagovali. Stejně tak čísla neuvedl ani ředitel Nemocnice Svatého Michala. „Vše za nás řeší tiskové oddělení ministerstva vnitra,“ reagoval Branislav Delej. Otázce, jestli je přednostní očkování sportovců v pořádku, se vyhnul i ministr vnitra. „Nevím o tom. Vůbec o tom netuším,“ sdělil deníku SME Roman Mikulec (OLaNO).

S žádostí na očkování olympioniků přišel jako první Slovenský olympijský a sportovní výbor. „Obrátili jsem se 22. prosince na ministerstvo zdravotnictví se žádostí, zda by naši elitní sportovci připravující se na olympijské hry mohli být očkováni v některé z prvních vln vakcinace,“ cituje SME sportovního ředitele výboru Romana Bučeka. Podle Bučeka výbor nabídl, že by se sportovci zapojili do propagační kampaně očkování, odpověď ale od ministerstva nedostali. „Vnímáme samozřejmě etické otázky a určitě nechceme, aby těch dvě stě vakcín někde někomu chybělo. Víme ale, že podobně postupují i jiné národní olympijské výbory, například český,“ uvedl Buček.

Vedení Českého olympijského výboru situaci ohledně očkování podle Deníku N aktuálně probírá se svou lékařskou komisí. Zda budou účastníci olympijských her a jejich realizační týmy potřebovat očkování, ale Mezinárodní olympijský výbor dosud nerozhodl, český výbor tak čeká právě na jeho rozhodnutí. Pokud by ale nějaká vrcholná sportovní akce rozhodla o povinnosti očkování, je podle vyjádření svého mluvčího o vakcíny pro sportovce připravena zabojovat Národní sportovní agentura vedená Milanem Hniličkou.

Podle epidemiologa Romana Prymuly organizátoři her chtějí povinnost očkování navrhnout, informaci měl získat od samotných olympioniků a olympijského výboru. „Proto budou muset být olympionici také očkováni v těch prvních etapách, aby se vůbec mohli toho celého cyklu účastnit,“ cituje exministra zdravotnictví server idnes.cz.

Kvůli bezpečnosti olympijských her se měli podle serveru Japan Today sejít japonský předseda vlády Jošihide Suga a miliardář a filantrop Bill Gates. Řešit spolu měli distribuci vakcíny proti koronaviru do rozvojových zemí, aby byla zajištěna bezpečnost olympijských her a paralympijských her v japonské metropoli. Gates měl zároveň japonského premiéra vyzvat, aby se hry opravdu uskutečnily, Japonsko by tak podle zakladatele Microsoftu vyslalo do světa „povzbudivou zprávu“.

V Japonsku nicméně roste proti pořádání letních olympijských her odpor. Podle lednového průzkumu agentury Kjódó se přes 80 procent Japonců vyslovilo pro další odložení nebo úplně zrušení her, informuje americká stanice CBS. Ještě v prosinci mělo odložení nebo zrušení her podporu 63 procent účastníků průzkumu. Pořádání v oznámeném termínu pak podpořilo pouze 13 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Doporučované