Hlavní obsah

Další předvolební téma? Zdanění bank, které vydělávají miliardy a měly by se o ně podle premiéra podělit

Nejen o „zdanění“ bank s analytikem J&T Banky Milanem Lávičkou.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Banky své zisky využijí jinak, pokud budou muset odvádět část své dividendy státu, říká analytik.

Článek

Zdá se to jako další téma předvolební kampaně do Evropského parlamentu. Premiér Andrej Babiš už podruhé během několika dnů otevřel téma zdanění tuzemských bank. Nešlo by podle jeho slov ovšem o daň (jak navrhuje ČSSD), ale o odvody z dividendy, tedy ze zisku, který si z bank berou jejich majitelé a akcionáři.

Návrh nemá zatím žádné pevné kontury, ale mohlo by jít klidně až o 20 procent, které by musely banky odevzdat. Peníze by šly do zamýšleného Fondu národního rozvoje, protože miliardové zisky bankovních domů by podle premiéra měly sloužit všem.

Banky by se podle něj měly „podělit o zisk, neúčtovat poplatky a peníze z dividend nechat v Čechách,“ řekl premiér v ČT. A podle svých slov s nimi už dokonce jedná.

Zisk by se využil jinak

Téma otevřel Andrej Babiš už na konci dubna, druhý den ale zprávu dementoval s tím, že žádné zdanění nechystá a návrh jeho koaličních partnerů ČSSD nemá smysl. O týden později v Otázkách Václava Moravce ČT řekl, že danit opravdu banky nehodlá, jen jim vezme část zisku.

Další zprávy ze světa byznysu sledujete každý den v pořadu Den v ekonomice. Video: Seznam Zprávy

„Vedlo by to k úpravě chování bank. Tam, kde by to bylo možné, by zisky zadržovaly a například by rozvíjely investiční bankovnictví. To znamená, že by prostředky investovaly do různých cenných papírů, a tím by prakticky zvyšovaly riziko celého svého obchodního modelu,“ řekl ke slovům premiéra pro Televizi Seznam analytik J&T Banky Milan Lávička.

Podle něj je ale předčasné o důsledcích spekulovat, protože nejsou jasné podrobnosti návrhu.

Burzy reagují

Na slova premiéra Babiše ale, stejně jako týden předtím, reagovali akcionáři, kteří se svých bankovních akcií zbavovali. Index PX tak v pondělí oslabil o 1,38 procenta – nedařilo se právě především bankovním titulům, ale taky mediální skupině CME.

Erste odepsala přes 2,5 procenta na 879,40 koruny a cenné papíry Komerční banky oslabily o 2,42 procenta na 867 korun za kus. Se ztrátou uzavřely dnešní seanci také akcie Monety.

Z 12 titulů ovlivňujících hodnotu indexu PX tak uzavřely dnešní burzovní seanci se ziskem dva. Cenné papíry textilky PFNonwovens zdražily o 0,27 procenta na 748 korun. Akcie energetické společnosti ČEZ zpevnily o 0,09 procenta na závěrečných 531,50 koruny.

Koruna dnes stagnovala vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se kolem 17:00 obchodovala v kurzu 25,72 Kč/EUR, stejně jako v pátek v podvečer. Vůči dolaru si česká měna od posledního závěru polepšila o haléř na 22,98 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Na celý rozhovor s Milanem Lávičkou, nejen o bankovní dani, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované