Hlavní obsah

Změna: Očkovaní Češi mají snadnější cestu do Chorvatska

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Přístav v Chorvatsku.

Reklama

Očkovaní Češi budou moci letos vyrazit na dovolenu do Chorvatska po druhé dávce vakcíny bez toho, aby se museli testovat. Chorvaté totiž zrušili 14denní lhůtu po druhém očkování. Oznámil to ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Článek

Pro očkované Čechy do teď platila při vstupu do oblíbené turistické destinace dvě pravidla. Očkovaní první dávkou vakcíny Pfizer, Moderna a Gamaleya (Sputnik V) mohou překročit hranice bez testu, pokud od aplikace první dávky vakcíny uplynulo minimálně 22 a maximálně 42 dní. Češi mohli také do země vstoupit bez testu, pokud měli 14 dní od aplikace druhé dávky vakcíny.

Pro některé ale časové lhůty po prvním nebo druhém očkování představovaly problém, protože, paradoxně i když mají obě očkování a vyrazí do Chorvatska dřív, musí jít stejně na test. Na problém upozornila čtenářka Seznam Zpráv.

„Já s tím mám problém, 3. května jsem dostala první dávku, 14. června jdu na druhou dávku a 21. června mám přejet hranice do Chorvatska. Tudíž nesplňuji podmínku max. 42 dní po první dávce, ale nesplňuji ani podmínku 14 dní po druhé dávce. Takže ač budu mít obě dávky, dle Chorvatska musím na test. Je problém totiž projít už jen vstupním formulářem Chorvatska. Když zadáte druhý termín očkování, nepustí vás to, neboť nesplňujete tu lhůtu 14 dní, když dáte první termín, tak v očkovacím certifikátu, kterým se prokazujete, máte vypsaný pouze druhý termín a na hranicích to kontrolují,“ popsala minulý týden komplikace před plánovanou dovolenou čtenářka Seznam Zpráv.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ale dnes oznámil, že Chorvaté zrušili testy po druhé dávce očkování. „Jsem moc rád, že jsme velmi operativně dojednali odstranění povinnosti nechat se testovat před vstupem do Chorvatska 14 dní po druhé dávce. Tahle očividná nelogičnost byla odstraněna díky vstřícnému přístupu chorvatského ministra vnitra a zahraničí, s kterým jsem o tom v posledních týdnech intenzivně jednal,“ napsal v SMS zprávě pro Seznam Zprávy Kulhánek.

České Ministerstvo zahraničí problém řešilo s chorvatským ministerstvem vnitra i zahraničí. Usilovalo o to, aby Češi po druhé dávce mohli do Chorvatska hned a neplatilo, že výhoda po druhém očkování začne platit až za 14 dní.

Podmínky vstupu do Chorvatska pro Čechy

1. negativní RT - PCR test ne starší 72 hodin od okamžiku testování

2. rychlý antigenní test na SARS-CoV-2, který je zveřejněn na Společné listině rychlých antigenních testů, které mezi sebou uznávají členské státy EU, ne starší 48 hodin od okamžiku testování, vydaný lékařským zařízením nebo akreditovanou laboratoří a podepsaný lékařem, s tím že výsledek testu musí viditelně uvádět výrobce testu a/nebo komerční název testu.

3. potvrzení o očkování proti nemoci COVID-19 pro osoby, které byly očkovány oběma dávkami vakcíny používané v EU

4. Dle rozhodnutí Krizového štábu Chorvatské republiky cestujícím bude umožněn vstup do Chorvatska v případě, že prodělali nemoc COVID - 19. Tuto skutečnost dokládají pozitivním RT - PCR  testem nebo pozitivním antigenním testem, které byly provedeny za poslední 180 dnů, ale musí být starší 11 dnů. Za stejným účelem lze využít i potvrzení lékaře o prodělané nemoci COVID-19.

5. Pokud osoba prodělala COVID-19 a má potvrzení o prodělané nemoci a pokud byla po prodělané nemoci očkována nejméně jednou dávkou očkovací látky, pak se výjimka od povinnosti prokázat se negativním PCR nebo rychlým antigenním testem nebo povinnost karantény prodlužuje do uplynutí 6 měsíců od očkování.

6. Osoby očkované očkovací látkou Pfizer, Moderna nebo Gamaleya, mohou na území Chorvatska vstoupit v období  od 22. dne do 42. dne od aplikace první dávky uvedené očkovací látky.

7. Osoby, očkované očkovací látkou AstraZeneca, mohou na území Chorvatska vstoupit v období  od 22. dne do 84. dne od aplikace první dávky uvedené očkovací látky.

8. Osoby očkované očkovací látkou Jansen, která se podává v jedné dóze, mohou na území Chorvatska vstoupit v období  po 14 dnech od aplikace první dávky.

Zdroj: Velvyslanectví České republiky v Záhřebu

Reportér Seznam Zpráv zjišťoval minulý týden, jaká platí v Chorvatsku opatření kvůli koronaviru, nejen co se týče vstupu do země.

Restaurace

V Chorvatsku jsou už otevřené i vnitřní prostory restaurací. Návštěvník musí mít roušku nebo respirátor, pokud samozřejmě nejí nebo nepije. Pro vstup do restaurace nebo na zahrádku není třeba s sebou nosit potvrzení o testu. Platí ale zákaz prodeje alkoholu od 23 do 6 hodin.

Ceník v restauraci v centru Opatije

Čepované pivo 0,5 l – 25 kn / 85 Kč

Limonáda 0,3 l – 20 kn / 67 Kč

Káva – 15 kn / 50 Kč

Burger – 58 kn / 196 Kč

Pizza – 55 kn / 186 Kč

Pljeskavica – 55 kn / 186 Kč

Salát s kuřetem – 56 kn / 189 Kč

Chobotnice s hranolky – 63 kn / 213 Kč

Hotely

Hotely nepožadují po příjezdu předložit negativní PCR nebo antigenní test ani doklad o očkování. Tato potvrzení se dokládají už na hranicích při vstupu do země a hoteliéři tedy znovu doklady od turistů nepožadují. V Chorvatsku také není očkování proti covidu povinné, přesto se velké množství lidí, kteří pracují v cestovním ruchu, nechalo naočkovat.

Pláže

Na plážích neplatí žádná tvrdá opatření, není tedy třeba mít nasazenou roušku nebo respirátor. Dodržují se ale rozestupy.

Reklama

Doporučované