Hlavní obsah

Další přírůstek do královské rodiny. Princezna Eugenie porodila syna

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze svatby vnučky královny Alžběty II. princezny Eugenie a Jacka Brooksbanka na podzim 2018.

Reklama

Vnučka britské panovnice rodila v prestižní londýnské královské nemocnici Portland. Její manžel Jack Brooksbank, za kterého se provdala na podzim 2018, byl u porodu, uvedl Buckinghamský palác.

Článek

V oficiálním oznámení o narození se dále píše, že chlapec váží téměř čtyři kilogramy a narodil se před devátou hodinou ráno místního času.

O porodu byl informován panovnický pár Alžběta II. a její choť vévoda z Edinburghu – Eugenie je jejich vnučkou. Je dcerou Andrewa, druhého syna královny, a Sarah, vévodkyně z Yorku. Chlapeček je jejich prvním vnoučetem, pro královnu je však již devátým pravnoučetem. Jen pro zajímavost, chlapcův dědeček slaví své narozeniny 19. února.

Jméno dítěte zatím nebylo oznámeno, a pokud pár dodrží rodinnou tradici, ještě pár dní známo nebude. Jisté je, že pokud jde o jeho nároky na královský trůn, v tuto chvíli je jedenáctým v pořadí. Na 12. příčku odsunul královnina nejmladšího syna prince Edwarda.

Sama princezna Eugenie, maminka novorozeněte, je v pořadí čekatelů na trůn desátá. Je tedy dost nepravděpodobnou následnicí. Proto také nepatří k nejužšímu kruhu „firmy“, kterou královská rodina tak trochu je. Na oficiálních akcích se objevuje spíše sporadicky, pravidelně bývá k vidění na oslavě královniných narozenin nebo na dostizích v Ascotu.

Foto: Instagram princezny Eugenie

Princezna se „moderně“ podělila o svou radost s fanoušky na Instagramu.

Patří ale k oblíbeným členům rodiny, což se potvrdilo v říjnu 2018, když si v kapli sv. Jiří na hradě Windsor brala „muže z lidu“ Jacka Brooksbanka.

Byla to mimochodem první svatba královské princezny po 45 letech. Tedy od doby, kdy se poprvé vdávala královnina dcera princezna Anna. Druhý obřad rozvedené Anny už nebyl pompézní královskou veselkou. Princezna Eugenie je velmi oblíbenou vnučkou královny a Britové ji milují pro její silný příběh. Eugenie jako malá trpěla skoliózou a přezdívalo se jí „hrbatá princezna“. Ve dvanácti letech podstoupila náročnou operaci, po níž jí zůstala výrazná jizva. Jako symbol díků rodičům, kteří jí pomohli a dodávali jí sebevědomí, a zároveň jako vzkaz, že za nedokonalosti není třeba se stydět, na obřad zvolila luxusní róbu značky Peter Pilotto, která odhalovala její záda.

+10

Jack Brooksbank je synem účetní a vedoucího manažera. Místo vysokoškolských studií začal budovat kariéru – dříve řídil populární londýnský noční klub Mahiki, poté se stal ambasadorem značky alkoholu Casamigos, kterou zčásti vlastní hollywoodský herec George Clooney.

Jak uvedl britský Guardian, princezna Eugenie se s Jackem Brooksbankem seznámila ve Švýcarsku, které oba jakožto vášniví lyžaři milují. Potkali se v roce 2011 – Eugenii tehdy bylo 20 let a Jackovi 24. Krátce poté, co se seznámili, se Eugenie odstěhovala do New Yorku kvůli práci. Vztah proto zpočátku udržovali na dálku.

Stejně jako Eugenie, tak i její starší sestra Beatrice se trochu vymkla tradici a vzala si muže s malým dítětem, které má s bývalou partnerkou ve střídavé péči. Svého vyvoleného Edoarda Mapelli Mozziho si vzala loni. Využila tak trochu koronavirové pandemie a obešla pompézní obřad, o který na rozdíl od sestry nestála. Svatba se odehrála v tichosti v Královské kapli Všech svatých na pozemcích hradu Windsor. Veřejnosti pak o svatbě řekla princeznina babička „jakoby mimochodem“, když pasovala na rytíře kapitána Thomase Moorea. Válečného veterána, který dojal celý svět svým pochodem na podporu britských zdravotníků a který minulý týden covidu ve věku sta let podlehl.

Reklama

Doporučované