Hlavní obsah

Další problém Boeingu. Úřady objevily novou softwarovou chybu v letadlech 737 MAX

FAA objevila nový problém v softwaru letounu Boeing 737 MAX.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Federální letecká správa uvedla, že zjistila další „potenciální riziko“ při testech letounu Boeing 737 MAX. Americká letecká společnost United Airlines tak do počátku září vyřadila tento typ letadla z provozu. V červenci bude kvůli tomu zrušeno 1 290 letů, v srpnu 1 900.

Článek

Americké regulační úřady objevily nový problém v softwaru letounu Boeing 737 MAX, který pravděpodobně zpozdí návrat tohoto typu letadla do provozu. Federální letecká správa (FAA) bez dalších detailů uvedla, že zjistila „potenciální riziko“ při simulačních testech. Informaci přinesla na svém webu britská BBC.

„FAA důkladně a bez časového omezení prověřuje Boeing 737 MAX, aby se mohl vrátit do provozu. Zákaz provozu odvoláme, až si budeme jistí, že je to bezpečné. Prověřujeme softwarovou modifikaci boeingů MCAS a stále doplňujeme požadavky na nezbytný trénink pilotů. Nedávno FAA odhalila potenciální riziko, které Boeing musí vyřešit,“ uvedla Federální letecká správa na Twitteru.

Podle agentury Reuters se problém týkal pilotního testu FAA, kdy došlo k aktivování stabilizačního systému později, než se očekávalo.

Společnost Boeing uvedla, že s FAA úzce spolupracuje, a snaží se, aby se letouny mohly bezpečně vrátit do provozu.

Americká společnost United Airlines v reakci na zjištění FAA ve čtvrtek oznámila, že vyřazuje letouny 737 MAX z provozu do počátku září. V červenci bude zrušeno 1 290 letů, v srpnu 1 900.

Provoz nejprodávanějšího letounu 737 MAX společnosti Boeing byl zakázán v březnu. Stalo se tak v reakci na dvě tragické nehody v Etiopii a Indonésii.

Dosavadní vyšetřování ukázalo chybu v systému letadla, který stlačil nos letadla dolů. V tu chvíli piloti nebyli schopni letadlo ovládat. Společnost Boeing se v současné době snaží o nápravu a software modernizuje.

Federální letecká správa minulý měsíc uvedla, že opravy Boeingu 737 MAX by mohly být schválené ke konci června. Testování by pak mohlo začít v červenci.

Podle aktuálních informací se ale celý proces znovuuvedení Boeingu 737 MAX do provozu zřejmě zpozdí.

Reklama

Doporučované