Hlavní obsah

Další Putinův soupeř ze hry. Sobolová má na rok a půl omezenou svobodu

Foto: Profimedia.cz

Opoziční ruská politička Ljubov Sobolová.

Reklama

Ruská opoziční politička a spolupracovnice Alexeje Navalného dostala rok a půl omezení svobody za to, že se v průběhu pandemie účastnila demonstrace na podporu opozičního předáka.

Článek

„Podněcování k porušení hygienických norem během zakázané protestní akce,“ znělo oficiální zdůvodnění stíhání ruské opoziční političky Ljubov Sobolové. Blízká spolupracovnice Alexeje Navalného v úterý obdržela i rozsudek – rok a půl omezení svobody. To pro ni znamená noční zákaz vycházení, nesmí se účastnit hromadných akcí ani opustit Moskvu, navíc se musí třikrát měsíčně nahlásit úřadům.

Do soudní místnosti neměla přístup média ani veřejnost. Informace proudily jen z twitterového účtu samotné Sobolové, která se pokoušela čtení rozsudku natáčet na telefon. Kvůli tomu ji ale ze soudní místnosti vykázali, a ona tak slyšela pouze tu část verdiktu – že je vinna.

Konečný výsledek soudu se tak objevil až ve státní tiskové agentuře TASS o několik desítek minut poté.

Samotný Navalnyj si odpykává dvouapůlletý trest ve vězeňském táboře ve Vladimirské oblasti.

Právnička Fondu boje proti korupci, který ruský režim označil za extremistický a zakázal jeho činnost, jakoukoliv vinu odmítá. Celý soudní proces se týká její účasti na lednové demonstraci za osvobození Navalného. Podle prokuratury účastníci protestu ohrozili ostatní nákazou koronavirem. Od ledna musela být třiatřicetiletá Sobolová v domácím vězení. Kde byla ovšem také odříznutá od internetu i telefonu.

Ljubov Sobolová je již odsouzená na rok povinných prací ještě v jiné kauze. A to za údajně nepovolené vniknutí do cizího bytu. Šlo o její snahu osobně se setkat s Konstantinem Kudrjavcevem, členem toxikologického týmu tajné služby, který podle nahrávek televize CNN přiznal, že byl do spodního prádla Alexeje Navalného nastražen jed Novičok. Opozičník po otravě skončil v kómatu. Sobolová se svým telefonem dostala až do Kudrjavcevova domu, podle ruské prokuratury nelegálně.

Blokáda opozice

Pokračuje tak systematické ochromování ruské opozice před parlamentními volbami, jež se v zemi konají v polovině září. Minulý týden ruský cenzurní úřad zablokoval nejen oficiální stránky Navalného, ale také desítky dalších webů lidí, kteří jsou s opozičníkem spojeni.

Podle zpravodajského serveru Meduza cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval stránky na žádost generální prokuratury. Konkrétní důvod však neuvedl. Pravděpodobně se ale jedná o podobné obvinění jako v případě Navalného Fondu boje proti korupci, který soud označil za extremistickou organizaci. To znemožňuje prakticky všem lidem spojeným s Navalným kandidovat ve volbách.

Jedním z nich je například Ilja Jašin, jenž se chystal kandidovat do moskevské dumy. Jašin sice není součástí Navalného týmu a nepracuje pro Fond boje proti korupci, je však hlasitým podporovatelem a zastáncem opozičního lídra a velkého kritika Kremlu. „Volební komise mě označila za extremistu za moji podporu Navalného a vyřadila mě z voleb,“ tweetoval osmatřicetiletý politik.

Nejde však jen o opozici z okruhu Navalného. Před týdnem ruské úřady vyřadily z voleb také Pavla Grudinina, komunistického kandidáta. Právě komunisté v Rusku nabírají na popularitě, a ohrožují tak Putinovo Jednotné Rusko. Grudinin je podle ruských agentur, respektive ruské prokuratury, podílovým vlastníkem zahraniční společnosti. Ten to ale odmítá.

Ruské volby ale již nyní provázejí další taktiky, jak znemožnit opozičním politikům vyzvat Jednotné Rusko na rovný souboj. Jednou z nich je například zmatení voličů tím, že se na kandidátky staví lidé totožného jména. Opoziční politik Boris Vyšněvskij kandiduje v Petrohradu. Na kandidátce jiné strany se však objevilo stejné jméno. „To je jediná možnost, jak proti mně ti podvodníci mohou bojovat,“ tweetoval politik liberální strany Jabloko.

V devadesátých letech to byla v Rusku relativně obvyklá metoda, jak „bojovat“ s politickými protikandidáty. Docházelo i k úmyslné změně jména na dokladech a následné registraci k volbám. Ne vždy se na tyto machinace přišlo ještě před příchodem lidí k volebním urnám.

„Už jsme obdrželi nějaké stížnosti, víme, jak špinavá je tato metoda ‚klonování‘ jmen, lídři stran jsou znepokojeni,“ komentovala podle státní agentury TASS Ella Pamfilovová, šéfka volební komise.

Reklama

Doporučované