Hlavní obsah

Další rána pro Islámský stát, irácké jednotky dobyly město Nimrúd

 

Reklama

Nimrúd leží asi 30 kilometrů od města Mosul, kde pokračuje ofenziva vládních sil.

Článek

Iráčané dnes osvobodili starověké město Nimrúd, které poslední dva roky ovládal Islámský stát. Toto místo bylo kdysi centrem Asyrské říše, bohaté na archeologické nálezy. Radikálové tam ale záměrně zničili mnoho cenných památek, což UNESCO odsoudilo jako válečný zločin.

Město leží asi 30 kilometrů od Mosulu, kde stále probíhá ofenziva vládních sil. Během operace byla zabita řada příslušníků Islámského státu.

„Jednotky deváté divize zcela osvobodily Nimrúd a vztyčily irácké vlajky nad vládními budovami ve městě,” uvedla v krátkém prohlášení armáda.

Iráčtí vojáci také osvobodili nedalekou obec Númaníja.

Čtyři týdny tažení proti Mosulu, který je největším městem v rukou ultraradikálních sunnitských islamistů v Iráku a Sýrii, vedly k téměř úplnému obklíčení města. Ale tvrdou obranou džihádistů se podařilo proniknout pouze elitním jednotkám na východě města.

IS druhé největší město Iráku obsadil v roce 2014 a vůdce IS Abú Bakr Bagdádí vyhlásil téhož roku chalífát.

Jde o největší operaci šíitské vlády v Iráku během desetiletí chaosu, který vypuknul po americké invazi, jež v roce 2003 vedla ke svržení diktátora Saddáma Husajna. Do operace, která má skoncovat s působením IS v Iráku, je nasazeno na 100.000 mužů koalice, zahrnující také kurdské a šíitské milice, podporované americkým letectvem. Boje ale ještě mohou trvat dlouho.

Reklama

Související témata:

Doporučované