Hlavní obsah

Další rána z Prahy pro těžce zkoušený kraj. 4000 lidí budou bez práce

Foto: Shutterstock.com

Podle propočtů by zavření Ostravsko-karvinských dolů ke konci roku 2021 znamenalo, že se v regionu objeví zhruba 4100 nezaměstnaných.

Reklama

Významní moravskoslezští politici si v rozhovoru pro Seznam Zprávy stěžovali, že o vládních záměrech s OKD mají hrubý nedostatek informací. Mají obavu, že brzký útlum těžby postihne kraj hlavně ekonomicky.

Článek

Vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) přistál na stole materiál, který doporučuje ukončit těžbu černého uhlí v dolech OKD na konci roku 2021 či 2022. Ještě před dvěma lety ale předseda vlády plánoval, že k útlumu hornické činnosti by mělo dojít až kolem roku 2030.

Z vládního dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, plyne, že na doporučení let 2021 či 2022 se domluvilo vedení společností Prisko (akcionář OKD patřící pod Ministerstvo financí) a OKD.

Kdo naopak u jednání chyběl, byli politici Moravskoslezského kraje, které zavření dolů významně zasáhne.

Podle propočtů Ministerstva financí by zavření dolů ke konci roku 2021 znamenalo, že se v regionu objeví zhruba 4100 nezaměstnaných (byť s dočasným odstupným). K tomu je třeba připočíst ekonomické ztráty pro firmy navázané na důlní činnost OKD a strategické komplikace pro průmysl, kterému OKD dodává uhlí.

Seznam Zprávy oslovily několik politiků moravskoslezského regionu. Z jejich výpovědí plyne, že o vládní analýze a záměru zavřít doly už v příštím či přespříštím roce nevěděli.

Že o chystaném vládním kroku nevěděli, je o to více paradoxní, neboť jde o primátory a hejtmana, jejichž mateřské strany sedí v Babišově vládě.

Riziko pro velké odběratele

Nejvýše postavený politik v kraji, hejtman Ivo Vondrák (ANO), potvrdil, že s regionálními politiky se útlum OKD v posledních týdnech neřešil.

„Byl jsem jen přizván loni v prosinci k jednání, kdy jsme se bavili o potenciálních množnostech rozvoje OKD. Kde se oficiálně probírají materiály, je uhelná komise. Ta řeší problematiku útlumu uhlí v České republice. Co se týká současnosti v OKD, byl jsem informován pouze neoficiální cestou, že OKD potřebuje finanční injekci. To bylo nyní schváleno, aby se mohlo pokračovat dál v těžbě,“ řekl Vondrák Seznam Zprávám.

V pondělí oznámený termín možného zavření dolů jej překvapil.

„Původně se mluvilo o termínu 2030. Do toho se propadly ceny uhlí a došlo k výbuchu v Dole ČSM, takže se termín útlumu dolů začal měnit. Nejdříve rok 2028, pak 2025, teď se mluví dokonce o letech 2021 či 2022. Oficiálně žádnou informaci nemám, nikdo s námi nic neřeší. Tvrdím jedno: Chápu, že není pro stát ekonomicky výhodné živit ztrátovou firmu. Na druhou stranu je to jediná možnost, jak pomoci ekonomice našeho kraje. V opačném případě velcí odběratelé uhlí - jako teplárny, třinecké železárny, ostravské hutě - budou závislí na dovozu uhlí. Z hlediska energetické strategie je to riziková věc,“ obává se hejtman.

Kraj nyní zpracovává studii, jak se vyrovnat s výpadkem těžby uhlí. Je třeba naplánovat, jaká situace nastane v regionu ve chvíli, kdy se těžba utlumí.

„S panem premiérem máme na to jednoznačné stanovisko, vždy jsem to vnímal tak, že pan premiér je zastáncem prodloužení těžby na co nejdelší dobu. Pak je tu ale akcionář, firma Prisko, a Ministerstvo financí, se kterými já nemohu nalézt společnou řeč,“ popsal hejtman.

Brzké ukončení těžby jej znervózňuje, obává se destabilizace regionu. „Pokud se těžba ukončí v roce 2021 nebo 2022, tak nechci malovat čerta na zeď, ale obávám se, že by to byl opravdu hazard. Je potřeba nejdříve zajistit, jaká bude substituce uhlí a jakým způsobem se změní energetická koncepce regionu,“ dodal Vondrák.

Pohornická nejistota

Informace o vládním materiálu neměl ani primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD). „Komunikuji s vedením OKD, s politiky z vedení státu o tom komunikace nebyla vedena. Samozřejmě, že máme zájem, chceme vědět, co se v našem regionu bude a nebude dít,“ řekl Seznam Zprávám primátor Karviné, v jejímž revíru se hlubinné doly nacházejí.

Na dotaz, zda nevyužil kontaktu na politiky ČSSD působící ve vládě, odpověděl: „Snažíme se komunikovat, iniciujeme schůzky. Že by s námi ale někdo komplexně řešil situaci v OKD? Původně se mělo těžit do roku 2025, teď se situace kvůli krizi a koronaviru změnila. Předpokládám, že budeme s krajem, potažmo s vládou, věc řešit, má-li se těžba ukončit dříve, než bylo deklarováno.“

Wolf připustil, že pondělní jednání na vládě o OKD jej zaskočilo, uvítal by spíše pozvolný útlum těžby. „Jako město připravujeme programy na restrukturalizaci. Musíme vědět, jak mám v době pohornické fungovat. K tomu potřebujeme kraj, stát i dotace z Evropské unie. To vše musíme připravit, nebude to ze dne na den,“ dodal karvinský primátor.

Ani primátor nedaleké Ostravy a člen předsednictva hnutí ANO Tomáš Macura se k vládním informacím o dalším osudu důležitého regionálního zaměstnavatele nedostal.

„O úvahách vlády o možném urychlení ukončení těžby OKD již v letech 2021/22 vím jenom z médií. Se mnou, a pokud vím ani s jiným regionálním nebo komunálním politikem z dotčené aglomerace, nikdo zatím tuto záležitost neprojednával. Předpokládám, že se tak v nejbližší době stane, protože si neumím představit řešení takové změny a zejména jejích dopadů bez součinnosti s místními samosprávami,“ vzkázal směrem do Prahy ostravský primátor.

Reklama

Související témata:

Doporučované