Hlavní obsah

Další rekordní den v očkování. Praktici ale na vakcíny stále čekají

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Ve středu padl denní rekord v očkování. Nebylo sice podáno 47 tisíc dávek, jak ráno tvrdil premiér, ale i počet 39 793 je dosud nejlepší výsledek. Praktici říkají, že by mohl být ještě lepší – kdyby konečně dostali vakcíny.

Článek

Vývoj očkování lze poměrně detailně sledovat v ministerských statistikách. Lze tam dohledat například i konkrétního lékaře a zjistit, kolik dávek vakcíny už podal.

Někteří lékaři už podle těchto údajů naočkovali stovky lidí. Jenže když se Seznam Zprávy zajímaly o to, jak se jim podařilo dostat k vakcínám, na jejichž dodání většina praktiků stále čeká, ukázalo se, že čísla poněkud klamou.

Větší část vykázaných vakcín podali v domovech pro seniory nebo dalších pečovatelských službách a svým vlastním pacientům v ordinacích dali jen nízké desítky.

„Normálních dávek jsem dostal dvacet,“ říká Emil Koza, praktický lékař ve městě Bystré. Ve statistikách má přitom ke středě 10. března 244 vykázaných očkování a s tímto počtem se řadí mezi ty úspěšnější.

„Poskytuji služby Palatě, což je domov na území Prahy, já jsem pouze vypomohl s aplikací,“ hlásí Oldřich Luňák, praktický lékař ze Středních Čech, který měl očkovat 376 dávek.

„Já jsem na nule, já si žádám pro své pacienty a vyčkávám,“ dodává lékař Oldřich Luňák.

„Oni do toho možná počítají domov pro seniory. Ale na obvodě jich mám dvacet,“ reaguje Luboš Tkadlec, praktik z Valašských Klobouků. Dodávky podle něj jsou ve stavu, že má slíbené, že příští týden nějaké dostane.

Naprostá většina praktických lékařů podle statistik zvládla naočkovat jen nižší desítky dávek, najde se i hned několik praktiků, kteří oficiálně aplikovali jedinou dávku. To ale oslovení prakticky odmítli vysvětlit.

Premiér: 47 tisíc dávek za den, statistika: necelých 40 tisíc

Nejde přitom o jediný „optický klam“ ohledně očkování. Před odletem do Izraele ve čtvrtek ráno uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), že se podařilo ve středu naočkovat nejvíce lidí za jeden den, konkrétně pak uvedl, že mělo jít o 47 tisíc lidí.

Statistiky Ministerstva zdravotnictví ovšem uvádějí 39 793 naočkovaných dávek během středečního dne. I tak platí, že je to nejvíce očkování za jeden den od startu očkování. Středeční rekord přitom překonal úterý, kdy bylo naočkováno 38 830 dávek.

Podle dat ale nejde o skokové zlepšení v očkování, ale plynulé, postupné zvyšování počtu aplikovaných dávek.

Nejvíce naočkovaných dávek vykazují především velké nemocnice. Například Fakultní nemocnice v Brně vykázala ke středě přes 32 tisíc dávek, Fakultní nemocnice Bulovka přes 24 tisíc dávek a Fakultní nemocnice Ostrava téměř 23 tisíc dávek od začátku očkování.

Celkově bylo v Česku k 10. březnu aplikováno 948 144 dávek. Z toho ukončené očkování má bezmála 280 tisíc osob, které dostaly obě dávky.

Reklama

Doporučované