Hlavní obsah
Online

Nový problém. V jednom okrese přibylo tolik případů jako jinde v celém kraji

Tisková konference ministra zdravotnictví.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Za středu přibylo 278 potvrzených případů koronaviru. Jednalo se opět o druhý nejvyšší denní nárůst od června. Nových případů nákazy bylo o tři více než v úterý a jen o jeden méně než při rekordním růstu minulý pátek. Za čtvrtek je nově nakažených zatím 139.

- Počet případů nemoci covid-19 v Česku od začátku epidemie ke čtvrtku přesáhl 16 000.

- Nejvíce nových případů za uplynulý týden bylo zaznamenáno na Prachaticku, a to zhruba 57 nakažených v přepočtu na 10 000 obyvatel za posledních sedm dní. Prachaticko překonalo Jihlavsko, kde byla dosud situace nejvážnější. Na Jihlavsku bylo podle aktuálních údajů za posledních sedm dní asi 45 nových případů na 100 000 obyvatel.

  • Nové ohnisko na Liberecku

    Testy v Libereckém kraji odhalily nové ohnisko covidu-19 v jednom z podniků na Liberecku. V úterý tam testy prokázaly 22 nakažených hlavně mezi zahraničními dělníky, ve středu přibylo dalších 12 případů a testování pokračuje. Po jednání krajské epidemiologické komise v Liberci to novinářům řekl ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Žádná nová opatření ale v kraji v souvislosti s nákazou zavádět nebudou.

  • Čtvrtek přinesl zatím v Česku 139 nově nakažených

    Nových případů nemoci covid-19 v ČR eviduje Ministerstvo zdravotnictví za čtvrtek 139. Nejde přitom o konečné číslo. Ve čtvrtek vpodvečer trpělo covid-19 4368 osob, což je nejvíce od poloviny dubna. Nejvyšší počet aktivních případů nemoci, tedy počet potvrzených případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých, byl podle údajů ministerstva 11. dubna, kdy jich bylo 4671.

  • V Pardubickém kraji jsou dvě menší ohniska nákazy

    V Pardubickém kraji jsou dvě menší ohniska nákazy koronavirem. Potvrzené případy přibývají hlavně na Orlickoústecku a Svitavsku. Od středy k dnešnímu odpoledni stoupl počet nakažených koronavirem o 14. Aktuálně je v kraji nemocných 92 lidí, z toho dva pacienti mají vážný průběh nemoci. Nové nákazy lze ještě očekávat, protože se lidé o prázdninách víc potkávají, víc cestují, podotkla krajská hygienička Olga Hégrová.

  • Nákaza z večírku v Techtle Mechtle se dostala mezi děti na jihu Čech

    Praha zažívá rekordní přírůstky koronavirové nákazy. Jedním z hlavních důvodů je po více než dvou týdnech známý večírek v nočním baru Techtle Mechtle. Ukázalo se totiž, že statistiky nakažených nyní plní skupina dětí, které se do Prahy vrátily z tábora v jižních Čechách. A původ má podle trasování hygieniků toto ohnisko v už zmíněném podniku. Více v článku Josefa Mačího.

  • Zájem o testování na covid v soukromých laboratořích vzrostl

    Soukromé laboratoře, které v Praze nabízejí testy na covid-19 metodou PCR, tedy výtěrem z nosohltanu, pociťují v posledních dnech vyšší počet zájemců o testování než na počátku července. Nárůst je patrný u indikovaných pacientů i samoplátců. „Dříve jsme měli nastavené intervaly tak, že na odběr jednoho testovaného připadalo deset minut. Teď jsme to na základě zvýšené poptávky navýšili a každých pět minut je odebrán vzorek jednomu žadateli a v posledním týdnu to opět nestačí a máme plno,“ řekla ČTK vedoucí pracoviště mikrobiologie Laboratorně diagnostického centra PREVEDIG Markéta Tomšíčková. Laboratoř v Praze provozuje odběrové místo v ulici Poznaňská.

  • Letní filmová škola se může konat

    Hygienici schválili pořadatelům Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti jejich hygienicko-epidemiologický plán. Pořadatelé plán předložili již v pondělí, podle ředitelky Radany Korené vycházeli z celorepublikově platných opatření. LFŠ nabídne letos kvůli epidemii koronaviru program jen pro akreditované návštěvníky. Nebudou se konat žádné akce, na které by měla volný přístup veřejnost.

  • ODS chce živnostníky osvobodit od daně z příjmů

    Živnostníci, farmáři nebo umělci by podle opoziční ODS měli být letos osvobozeni od daně z příjmů, aby měli více peněz na obnovu podnikání po epidemii koronaviru. Mohli by tak ušetřit celkem zhruba 7,5 miliardy korun. Občanští demokraté to navrhli v novele, kterou posoudí vláda a poté Sněmovna.

  • Vojtěch: Semafor je objektivní. Na rozdíl od Hřiba

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odmítá výtky pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ohledně koronavirového semaforu. Podle Hřiba jsou kritéria subjektivní. Praha je nyní ve žluté části, tedy na prostředním stupni.

  • Pokud nenastane katastrofa, povinné roušky v MHD Praha v srpnu nezavede

    Rozšíření povinnosti nošení roušek v celé MHD Praha v srpnu neplánuje, výjimkou by bylo, pokud by se v hlavním městě výrazně zhoršila epidemiologická situace. Uvedla to pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Povinné roušky jsou nyní v prostorách metra, a to už ve vestibulu, nejen v soupravě. Doporučené jsou roušky také v tramvajích a autobusech. „Pokud to počasí a situace dovolí, měli by lidé nosit roušky i zde,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib. Jágrová dodala, že zvažuje zpřísnění opatření v některých vnitřních prostorách. O nich rozhodne zřejmě začátkem příštího týdne.

  • Praha chce přepracovat kritéria semaforu ke koronaviru

    Praha bude chtít po ministerstvu zdravotnictví přesnější kritéria, podle kterých se specifikují různé stupně na semaforu nákazy koronavirem v Česku. Uvedl to pražský primátor Zdeněk Hřib po jednání bezpečnostní rady města. Praha je nyní ve žluté části, tedy na prostředním stupni. „V nejbližších dnech neočekávám, že by se situace změnila. Počet nakažených je vysoký,“ uvedla pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

  • Testy v prachatické firmě skončily

    Hygienici dokončili testování na koronavirus více než tří set zaměstnanců firmy Intica Systems v Prachaticích. Zatím znají výsledky dvou třetin, pozitivní z toho jsou čtyři případy. ČTK to řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Podle ní je zatím výsledek příznivý. „Ale samozřejmě ještě neznáme tu jednu třetinu, takže celkově to hodnotit nemůžeme,“ uvedla. Dodala, že výsledky zbylých testů by mohli znát hygienici ještě dnes.

  • Hygienik: Máme málo lidí, vláda navyšuje málo míst

    Hygienikům ztěžuje práci spojenou s pandemií koronaviru nedostatek pracovníků a ani vládní navýšení míst v krajských hygienických stanicích situaci příliš nezlepší. Novinářům to dnes řekl ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje a bývalý hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Situaci komplikuje i fungování tzv. chytré karantény určené pro lepší vyhledávání lidí, kteří přišli do styku s nakaženými.

  • Vojtěch: O zkrácení karantény neuvažujeme

    Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se neplánuje zkrácení povinné karantény u lidí, kteří se setkali s nakaženým. Jak informovaly Seznam Zprávy, s návrhem přišel bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a proti není epidemiolog Roman Prymula. „Že bychom zkracovali karanténu, o tom debata určitě není. Mám pocit, že si pan Kuba dělá na covidu-19 svoji kampaň,“ řekl k tomu Vojtěch. Podrobnosti k návrhu najdete zde:

  • Šíření covidu-19 na královéhradeckém krajském úřadě testy neprokázaly

    Koronavirus mezi zaměstnanci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje má stále jeden z nich. Další šíření nákazy na úřadě testy provedené ve středu neprokázaly. Testy podstoupilo 15 zaměstnanců krajského úřadu a několik externích spolupracovníků této instituce, kteří přišli do kontaktu s nakaženým. Všichni zůstávají v domácí karanténě. Provoz krajského úřadu zůstává nezměněn. Další testování proběhne na konci příštího týdne.

  • V Praze-Západ přibylo případů jako jinde v celých krajích

    Středeční nárůst nových případů, který byl od začátku července druhý nejvyšší, mají na svědomí zejména čtyři kraje. v Moravskoslezském kraji přibylo za posledních 24 hodin 47 nemocných, v Praze pak 44. Oba jsou dlouhodobě skloňovány jako možná epicentra.

    Vyšší čísla však hlásí také Středočeský a Jihomoravský kraj. V prvním z nich hygienici odhalili při posledním testování 43 nových případů, 15 bylo v okrese Praha-západ. Pro srovnání: je to pouze o jeden případ méně, než ve středu přibylo případů v celém Jihočeském kraji.

    V Jihomoravském kraji pak přibylo 30 nových nakažených, což je více než čtvrtina týdenního nárůstu. Nejčastější věkovou skupinou mezi nově odhalenými jsou lidé ve věku 20–34 let. Například v Brně se nákaza prokázala u jednoho z členů realizačního týmu mladých fotbalistů, a část týmu tak musela do karantény.

    Kde je v České republice koronavirus

  • Na všechny se testy nedostanou

    Dnes je kapacita testování přes 17 tisíc vzorků denně, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Cílem je kapacitu dále navyšovat. Přesto bude na podzim pravděpodobně nutné určit priority, koho testovat a koho ne. „Pokud budeme mít milion lidí se symptomy, budeme muset prioritizovat některé skupiny, pro které může mít tato choroba vážné důsledky,“ uvedl Vojtěch. Půjde o lidi s chronickými nemocemi, pacienty po vážných nemocech na imunosupresivní terapii nebo starší lidi obecně.

  • Vznikne páteřní síť laboratoří

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch představil strategii testování pro podzim, kdy bude mít příznaky respiračních onemocnění řada lidí. Vznikne páteřní síť laboratoří, které budou muset být připraveny testovat od pondělí do pátku a dodržovat maximální dobu 48 hodin pro vyšetření vzorku. „Momentálně se to ne vždy děje, proto vytváříme páteřní síť laboratoří,“ popsal Vojtěch.

  • Čísla stále nesedí, stěžuje si hejtman

    Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák zveřejnil údaje o nově nakažených. Na Karvinsku i Frýdecko-Místecku přibylo shodně 10 případů. Vondrák ale upozorňuje, že čísla stále nesedí.

  • V domově seniorů v Černožicích začíná druhé kolo testů

    V krajském Domově důchodců v Černožicích na Královéhradecku ve čtvrtek začalo druhé kolo testování stovky klientů a 83 zaměstnanců. Výsledky by měly být v pátek. Nákaza se dosud prokázala u pěti zaměstnanců domova, u žádného z klientů. U ošetřovatelky bylo onemocnění zjištěno náhodou, když se vrátila z dovolené na Ukrajině. Žádné příznaky nepociťovala, nechala se testovat kvůli tomu, že nákaza se objevila u jejího manžela.

Reklama

Hlavní zprávy