Hlavní obsah

Další ropné tankery v Ománském zálivu se zřejmě staly terčem útoku

K explozi došlo na dvou ropných tankerech – Kokuka Courageous a Front Altair.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dva ropné tankery – Kokuka Courageous a Front Altair – v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu se zřejmě staly terčem útoku. Na palubě jednoho z nich následně vypukl požár, posádky obou lodí byly ale včas evakuovány. Podrobnosti incidentu se zatím vyšetřují a není ani jasné, co přesně požár na jedné z lodí způsobilo. Uvedla to agentura AP. Ceny ropy na světových trzích v reakci prudce vzrostly, severomořský Brent dopoledne přidával kolem čtyř procent na 62 dolarů za barel.

Článek

Podle íránských médií se tanker Front Altair potopil, společnost Frontline, která ho vlastní, ale tuto informaci popírá.

Prudký růst cen ropy v reakci na incident svědčí o tom, jak strategicky významný je Hormuzský průliv. Přepravuje se přes něj totiž zhruba třetina ropy dopravované po moři. Americké námořnictvo ve čtvrtek oznámilo, že zasaženým lodím poskytuje asistenci, okolnosti útoku však nesdělilo.

Organizace Dryad Global identifikovala plavidlo, které se zřejmě stalo terčem útoku jako tanker MT Front Altair. Na lodi, která pluje pod vlajkou Marshallových ostrovů, podle tohoto zdroje propukl požár. Firma, která plavidlo provozuje, uvedla, že důvodem požáru byla exploze. Posádka 23 lidí byla evakuována na nedalekou dubajskou loď.

Druhá zasažená loď byla identifikována jako tanker Kokuka Courageous plující pod panamskou vlajkou. Trup lodi byl podle společnosti BSM Ship Management poškozen a 21 námořníků bylo evakuováno, jeden z nich utrpěl lehčí zranění.

Nejnovější incident přichází poté, co Spojené státy informovaly o íránském útoku na čtyři tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů. Írán obvinění odmítl.

Na návštěvě Íránu je teď japonský premiér Šinzó Abe, a to jako první předseda japonské vlády od íránské islámské revoluce z roku 1979. Jeden z tankerů podle AP přepravoval ropu do Japonska. Ve čtvrtek se Abe setkal s íránským nejvyšším duchovním ajatolláhem Alím Chameneím. Ten podle něj prohlásil, že Írán nemá v plánu vyrobit či využít jaderné zbraně. V Tokiu vládní mluvčí mezitím prohlásil, že Abeho cesta má pomoci zmírnit napětí na Blízkém východě, ale cílem není dělat prostředníka mezi Teheránem a Washingtonem.

Americko-íránské vztahy se ještě více vyostřily v uplynulém roce. Americký prezident Donald Trump loni oznámil, že USA odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a Washington vzápětí zavedl proti Íránu nové sankce. Írán tento měsíc podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) splnil své hrozby a zvýšil produkci nízko obohaceného uranu.

Reklama

Doporučované