Hlavní obsah

Další ruská informace: Raketa, která sestřelila MH-17, byla z Ukrajiny. Fake news, namítají Ukrajinci

Další ruské „fake news“ o sestřelení letadla malajsijských aerolinií.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rusové přišli s novým tvrzením ohledně sestřelení letadla malajsijských aerolinií v roce 2014. Tvrdí, že střela, která zasáhla letoun MH-17, byla dodána na tehdy ještě sovětskou Ukrajinu v 80. letech a nikdy se nevrátila zpět do Ruska. Tato a další teorie byly prezentovány na tiskové konferenci ministerstva obrany v Moskvě v polovině září.

Článek

„Očekáváme, že společný vyšetřovací tým vezme tento důkaz, který tady byl dnes prezentován, v úvahu a nebude zpochybňovat jeho autenticitu,” řekl na tiskové konferenci zástupce ruského ministerstva obrany.

Vyšetřovací mezinárodní tým, který vedou holandští experti, představil ale jinou verzi události letos v květnu. Předložil detailní důkazy, že malajsijské letadlo bylo sestřeleno systémem Buk, jenž byl dovezen na území Ukrajiny ovládané ruskými separatisty z Ruska.

„Oni ignorují 90 procent informací, jež byly stoprocentně potvrzeny, a snaží se pozornost zaměřit na věci, které ověřeny být nemohou – třeba že rakety byly prý na Ukrajině a podobně,” říká novinář z ruského investigativního webu The Insider.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované