Hlavní obsah

Američané v Hormuzském průlivu sestřelili íránský dron, napětí v Perském zálivu pokračuje

Američané v Hormuzském průlivu sestřelili íránský dron.Video: Eva Soukeníková , AP, Reuters

 

Reklama

Americká vojenská loď u Hormuzského průlivu sestřelila íránský bezpilotní stroj, který se přiblížil na zhruba 900 metrů k plavidlu.

Článek

Ve čtvrtek to podle agentur Reuters a AP oznámil americký prezident Donald Trump. Vztahy mezi Spojenými státy a Íránem jsou dlouhodobě vypjaté, mimo jiné i kvůli jadernému programu Teheránu. Íránské gardy navíc na konci června sestřelily v oblasti americký dron.

„Loď přešla do obranné akce proti íránskému dronu, který se dostal velice, velice blízko, asi na 900 metrů,“ oznámil Trump novinářům v Bílém domě. Prezident uvedl, že Američané před sestřelem, který označil za obrannou akci, opakovaně vyslali k íránskému bezpilotními stroji výzvy, aby se vzdálil. „Ignoroval opakované výzvy k přistání a ohrožoval bezpečnost lodi a posádky. Dron byl ihned zničen,“ dodal Trump.

Podle prezidenta je let dronu jednou z posledních nepřátelských aktivit Íránu uskutečněných proti plavidlům v mezinárodních vodách. Ve čtvrtek zadržely Íránské revoluční gardy zahraniční tanker, který měl převážet ropu od íránských pašeráků. Národnost dvanáctičlenné posádky není známá, tanker ale plul pod panamskou vlajkou.

Již dříve (4. července) byl přitom u Gibraltaru zadržen íránský tanker Grace 1 kvůli podezření, že plavidlo veze ropu do Sýrie, což úřady vyhodnotily jako porušení protisyrských sankcí Evropské unie. Gibraltarský soud umožnil zadržet tanker na dva týdny, v pátek po krátkém slyšení termín prodloužil do 15. srpna. Podle zákona mohou úřady na Gibraltaru loď zadržovat maximálně devadesát dní, ale vždy se soudním povolením.

Íránci zadržení tankeru označují za pirátství. Tvrdí, že ropa nebyla určena pro Sýrii, ale pro jinou zemi „ve východním Středomoří“ a že Írán není členem EU, tedy není vázán sankcemi. Teherán také pohrozil odvetným opatřením.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt o víkendu podmínil možnost propuštění tankeru za záruku, že loď neporuší sankce proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Teherán je totiž vedle Ruska jeho hlavní spojenec.

Šéf Íránských revolučních gard dnes pohrozil, že jakákoli agrese vůči Íránu může přimět Teherán ke změně defenzivní strategie v ofenzivní.

Sestřelení amerického dronu Íránem.Video: Esther Beshirová, AP, Reuters

Vztahy mezi Spojenými státy a Íránem jsou dlouhodobě vypjaté, mimo jiné i kvůli jadernému programu Teheránu. Íránské gardy navíc na konci června sestřelily v oblasti americký dron. Podle Teheránu se tak stalo v prostoru nad íránskými vodami, USA ale trvají na tom, že dron byl v mezinárodním vzdušném prostoru.

Američané za sestřelený dron plánovali odvetný úder, ale Trump ho odvolal, protože by při něm umírali lidé. „Deset minut před úderem jsem to zastavil, protože by to bylo neúměrné oproti sestřelení nepilotovaného dronu,“ uvedl tehdy prezident.

Reklama

Související témata:

Doporučované