Hlavní obsah

Další smrt neozbrojeného Afroameričana. Zveřejněné policejní video zažehlo vlnu protestů

V kalifornském Sacramentu se do ulic vydali demonstranti.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Demonstranti v kalifornském Sacramentu vyšli do ulic v reakci na policií zveřejněné video zastřelení Afroameričana Stephona Clarka. Protesty svolala tamní větev organizace Black Lives Matter. Protestující zablokovali dálnici a znemožnili fanouškům přístup na basketbalový zápas.

Článek

Protestující v kalifornském Sacramentu zablokovali dálnici a vstup do basketbalové haly při protestu proti zabití neozbrojeného Afroameričana Stephona Clarka americkou policií.

První shromáždění se objevilo před městskou radnicí, kde lidé skandovali a vyzývali k akcím, zatímco drželi nejrůznější cedule.

Protesty vznikly na základě policií zveřejněného videa celého incidentu, které ukazuje zabití dvaadvacetiletého Clarka. Stephon Clark byl policisty dvacetkrát postřelen na zahradě domku jeho prarodičů. Policie reagovala na oznámení, které se týkalo vykrádání aut a domů v oblasti.

Policisté uvedli, že si mysleli, že Clark měl u sebe zbraň, na místě se však žádná nenašla, pouze mobilní telefon.

Jeho smrt je poslední v řadě Afroameričanů zastřelených americkou policií, která vyvolala vlnu masových protestů a problém rasových poměrů v USA.

Americký soud osvobodil policistu, který zastřelil černocha. Do ulic vyšli demonstranti

Stephon Clark byl pronásledovaný dvěma policisty, kteří ho dohonili až na zahradě domku jeho prarodičů. Video ukazuje, jak ho vyzývají, aby jim ukázal ruce. Po výkřicích policistů „zbraň, zbraň, zbraň” ho každý z nich desetkrát střelil, jak uvedlo sacramentské policejní oddělení.

Protesty byly svolány lokálním hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží). Demonstranti od radnice pokračovali na dálnici, kde zablokovali jedoucí vozy a kde měli skandovat „Nestřílejte, je to mobil”. Dálnice byla zablokována v obou směrech, což způsobilo kilometrové kolony.

Demonstranti se poté přesunuli před multifunkční halu Golden 1 Centre, kde se měl místní basketbalový tým Sacramento Kings utkat s Atlanta Hawks. Ochranka haly zablokovala vchody do arény.

Čtyřicet minut po startu utkání pořadatelé oznámili, že dovniř nepustí žádné další návštěvníky. Na zápas se tak dostalo pouze 2 000 z celkových 17 000 držitelů vstupenek.

Na místo dorazila pořádková jednotka policie, vše se však obešlo bez násilí či zatčení.

Reklama

Doporučované