Hlavní obsah

Další soudce musel svléknout talár. Kvůli průtahům. Je teprve šestý za deset let

Průtahy v soudních sporech jsou nejčastějším důvodem k odvolání soudce.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Liberecký soudce Vladimír Maxa skončil. Kárný senát Nejvyššího správního soudu došel k názoru, že neúměrně protahoval řízení. Stovka sporů se táhla měsíce, více než třicítka z nich ale déle než rok. Průměrná délka civilního řízení v Česku byla předloni 277 dnů.

Článek
Foto: Profimedia.cz

Civilní řízení v Česku v roce 2017 trvalo v průměru přes devět měsíců.

Vladimír Maxa, který soudil civilní spory, měl problémy už v minulosti. Téměř dva roky měl snížený plat. I tehdy to bylo kvůli nebývale dlouhé době řešení jednotlivých žalob. On sám se hájil složitostí případů. Chyby ale částečně i uznal a sliboval nápravu.

„Obrana kárně obviněného soudce nebyla až na výjimky přesvědčivá,“ uvedl předseda kárného senátu Tomáš Langášek. Podle senátu Maxa hrubě porušil své povinnosti, když nerozhodoval v přiměřených lhůtách, což mohlo ohrozit důvěru v soud a ve spravedlivé rozhodování.

Kárnou žalobu podala Maxova nadřízená, předsedkyně Okresního soudu v Liberci Ivana Šoljaková. Tvrdí, že sedmašedesátiletý Maxa má pomalé tempo, špatně organizuje práci svého oddělení, referáty píše ručně. „Velmi mě mrzí, že jsem opět před kárným senátem, ale nechce se mi odcházet od nedokončené práce s nálepkou neschopného soudce,“ uvedl Maxa ve své závěrečné řeči. Řekl, že chce dostat možnost věci dokončit a odejít s čistým štítem.

Odvolat soudce? Skoro nemožné, z desítek návrhů uspělo šest

Odvolat soudce přímo vlastně nejde. Cestou je jen kárná žaloba, kterou může podat buď prezident republiky, nebo ministr spravedlnosti nebo předseda soudu, na kterém dotyčný pracuje. Ze statistik Nejvyššího správního soudu, které má Seznam k dispozici, vyplývá, že odvolání soudců se od roku 2008 navrhovalo ve více než sedmdesáti případech. Nejtěžší postih, který zároveň znamená konec práce v justici, následoval v šesti z nich. Právě průtahy byly nejčastější příčinnou.

Prvním krokem kárného senátu ale bývá dočasná srážka z platu. Ta může vyšplhat až na 30 procent. Coby trest se používá vůbec nejčastěji – zhruba ve dvou třetinách případů.

Reklama

Související témata:

Doporučované