Hlavní obsah

Další soukromí dobyvatelé vesmíru. Virgin Orbit bude nosit na oběžnou dráhu satelity

Virgin Orbit je sesterskou společností Virgin Galactic, která plánuje brát v pravidelných letech na oběžnou dráhu vesmírné turisty.Video: Jan Marek

 

Reklama

Společností, které umí vynést satelit na oběžnou dráhu, moc není. Přibýt by brzo mohla jedna nová.

Článek

Vypustit do vesmíru raketu Falcon 9, zatím nejběžnější a nejpoužívanější stroj společnosti Space X, stojí zhruba 62 milionů dolarů. Tedy v přepočtu skoro 1,5 miliardy korun. Na nízkou orbitu dokáže za tuhle cenu vynést skoro 23 tisíc kilo nákladu.

Při dubnovém startu tak měl Falcon 9 v nákladovém prostoru zhruba 60 satelitů. Společností, které tohle umí, je na světě jen pár. A nechávají si za to řádně zaplatit. Běžná cena za malou družici začíná na 500 tisících dolarech, u velkých se částka dostane klidně i do desítek milionů.

Navíc se na podobné vypuštění čeká klidně i několik měsíců. Raket je málo, zájemců hodně.

Malá, ale šikovná

Na situaci tak reaguje jedna z firem excentrického britského miliardáře Richarda Bransona. Ten před pár lety rozjel startup Virgin Galactic, který má na oběžnou dráhu vozit pravidelně vesmírné turisty, vedle toho ale spustil teprve před dvěma lety také Virgin Orbit. To má být právě firma, která má vydělat na trhu družic.

Virgin Orbit tak vyvinul malou raketu, která unese jenom kolem 500 kilogramů nákladu, což stačí na několik menších nebo víc opravdu malých satelitů. Startovat na rozdíl od velkých raket ale může v podstatě kdykoli. LauncherOne, jak se raketa jmenuje, totiž nevzlétá do atmosféry kolmo, ale svoji cestu začíná až v 10 kilometrech nad zemí.

Tam ji vynese Boeing 747 Jumbo, kterému firma přezdívá Cosmic Girl, na jehož křídle je připojena. Po odpojení pak zažehne motor a nakrátko vystoupá na nízkou orbitu. Šetří tak palivo i materiál, protože do atmosféry nevstupuje kolmo. Jak vysoko se ale dokáže dostat, zatím Virgin nezveřejnil.

Firma si ovšem slibuje, že díky jednoduché obsluze a nízkým nákladům může startovat prakticky každý týden. Už teď má první zákazníky, kteří na spuštění čekají.

Příště už vesmírně

Test, který ve čtvrtek v noci provedla v Mohavské poušti, byl zatím jen zkouškou samotné rakety, schopnosti jejího odpojení od velkého letadla i přistání. V příštím testu, který se odehraje zanedlouho, by už měl LauncherOne okusit i prostředí oběžné dráhy.

Do plného komerčního tempa by se pak měla firma dostat už do konce roku.

Což ovšem příliš neznamená. Virgin slibuje brzká spuštění svých projektů rád. Investoři na to slyší. Virgin Galactic, což je firma na vesmírnou turistiku, měla první cestovatele vynést na orbitu už před několika lety. Zatím se tam dostala jen dvoučlenná posádka jejich raketoplánu VSS Unity. To bylo loni v říjnu.

Na to, jak Virgin Orbit funguje a jak vypadá vypuštění rakety LauncherOne, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované