Hlavní obsah

Drahoše na startu kampaně podpořily čtyři strany. Čí barvy by v Senátu hájil, zatím neprozradil

Tisková konference Jiřího Drahoše.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

O senátorský post se na Praze 4 uchází nejúspěšnější z neúspěšných prezidentských kandidátů Jiří Drahoš. V jiných obvodech kandidují čtyři jeho další někdejší sokové v prezidentském klání.

Článek

Jiřího Drahoše podporuje většina parlamentní opozice (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) a k tomu ještě zelení. Na tiskové konferenci se zástupci těchto stran spolu s dobrovolníky a dalšími podporovateli jen těžko vměstnávali do jednoho záběru kamery.

„Nehledejme rozdíly, které nás od sebe dělí, ale hlavně to, co nás spojuje. Jsem strašně rád, že vedle mne stojí zástupci čtyř stran, které mne podpořily,” řekl Drahoš hned na úvod tiskové konference k zahájení své kampaně.

„Bojovat za svobodu a demokracii se vždy vyplatí,” citoval Drahoš stíhacího letce RAF Františka Fajtla. „Je nás většina, nejenom tady, tak to dejme dohromady,” vyzval na závěr kandidát na senátora obklopen funkcionáři čtyř politických stran.

Logicky tak padl novinářský dotaz, do kterého ze senátorských klubů v případě vítězství Drahoš zamíří. „Otázku, do kterého senátního klubu bych vstoupil, budeme řešit až po úspěšných volbách,” reagoval kandidát.

Zajímavá je (co do podpory) i Drahošova nejspíš nejvážnější soupeřka a obhajující senátorka Eva Syková. Zvolena byla v roce 2012 za ČSSD. Letos ale bude vědkyně a lékařka obhajovat mandát v barvách hnutí ANO.

Drahoš se se Sykovou v minulosti dostal do sporu kvůli léčbě za pomoci kmenových buněk, a to v době, kdy zastával funkci předsedy Akademie věd ČR. Sykovou chtěl v roce 2016 odvolat kvůli údajnému poškození dobrého jména Akademie věd, když se ukázalo, že si jako vedoucí Ústavu experimentální medicíny nechávala platit za možnost léčby kmenovými buňkami.

Syková ale nakonec na funkci rezignovala sama.

V Praze 4 se bude o místo v Senátu ucházet osm kandidátů. Senátory se v jiných obvodech chtějí stát i další prezidenští kandidáti: Marek Hilšer, Pavel Fischer, Jiří Hynek a Petr Hannig.

Volby budou probíhat 5. a 6. října, vymění se 27 z 81 senátorů.

Reklama

Související témata:

Doporučované