Hlavní obsah

Další studie, která popírá čínské počty. Nemocných mělo být čtyřikrát víc

Foto: Profimedia.cz

Muž podstupující testy na koronavirus ve Wu-chanu, původním epicentru nákazy.

Reklama

O tom, že čínské počty na první dobrou ne vždy odpovídají skutečnosti, Čína svět přesvědčila už několikrát. A ani nová studie Pekingu příliš nenahrává. Podle jejích závěrů totiž mělo být v zemi evidováno nemocných čtyřikrát více.

Článek

Volání po dalších důkazech vysvětlujících čínský způsob sčítání nemocných a mrtvých vyslyšeli hongkongští vědci. Studie krkolomně nazvaná „Dopady změn případových definic pro covid-19 na epidemickou křivku a parametry přenosu v pevninské Číně: modelová studie“ analyzuje data WHO do 20. února.

Cílem výzkumu bylo „posoudit, zda změny v definicích případů ovlivnily závěry o dynamice přenosu koronavirové choroby 2019 (covid-19) v Číně“. A jak naznačují výsledky, realita oproti oficiálním čínským evidencím nemocných byla skutečně jinde. Čtyřnásobně.

Každá z prvních čtyř provedených změn tedy podle výpočtu vědců zvýšila podíl zjištěných a započítaných případů 2,8 až 7,1krát. Změny definic Čína prováděla ruku v ruce s novými vědeckými a laboratorními poznatky. Až v dalších fázích pandemie tak brala v potaz například případy s mírnějšími projevy nebo ty bez epidemiologických vazeb na Wu-chan. Podle hongkongské zprávy by tyto změny ale měly být brány v úvahu při posuzování míry růstu případů a šíření nákazy.

Z výsledků studie vyplývá, že kdyby Čína od počátku zůstala u jedné dané definice, oficiální počty nakažených by se mohly přibližovat realitě stejně tak jako odhad skutečného nebezpečí.

V první vlně šíření nákazy v Číně, která je datována do 20. února, země oznámila 55 tisíc nakažených. Čínská národní zdravotnická komise ale v období mezi 15. lednem a 3. březnem sedmkrát změnila definici případů nakažených covid-19. „Pokud by se pátá verze definice použila během nejhorší situace spolu s dostatečnou testovací kapacitou, odhadli jsme, že do 20. února 2020 by bylo v Číně na rozdíl od 55 508 potvrzených případů, hlášeno případů 232 000…“ tvrdí studie.

Aktuálně je v nejlidnatější zemi světa, kde žije 1,4 miliardy lidí, 83 tisíc případů onemocnění. Jen pro srovnání – mezi přibližně 330 miliony obyvatel Spojených států je nemocných 842 tisíc. Mezi 47 miliony Španělů je potvrzených případů 213 024 .

Obdobné výsledky dalších studií Číně příliš na důvěryhodnosti nepřidávají. Své vztahy s ní tak začínají některé země přehodnocovat. Přehodnocuje, nebo se tak alespoň tváří, i Čína. Ta se na Američany v posledních dnech zlobila kvůli šíření „nepodložených“ informací.

Naposledy to byl čínský velvyslanec v USA, který poukázal na „seriózní přehodnocení základů“ vztahů obou zemí. Zároveň zkritizoval americké politiky, kteří se podle něj „namísto naslouchání vědcům“ zabývají „snahou o stigmatizaci a neopodstatněnými obviněními“.

Na protiúčet pak americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo poznamenal, že podle Spojených států čínská komunistická strana nenahlásila propuknutí nákazy včas. Spolu s Austrálií pak USA vyzvaly k mezinárodnímu prošetření vzniku koronaviru a počínání si Světové zdravotnické organizace během pandemie.

Číně na důvěryhodnosti nepřidalo ani odhalení z minulého týdne, kdy Wu-chan přepočítal mrtvé a ohlásil jich o polovinu více než původně.

Reklama

Doporučované