Hlavní obsah

Další svědectví o pronásledování transsexuálů: Ženu přepadli, zbili, ostříhali a odvezli za město

Svět bez obalu: V bývalých zemích Sovětského svazu přibývá útoků na osoby s odlišnou sexuální orientací.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidskoprávní organizace zaznamenaly v řadě postsovětských republik množící se útoky na osoby s jinou sexuální orientací.

Článek

Brutální napadení popsala například žena z Kyrgyzstánu. Skupina mužů ji napadla hned poté, co zjistili, že se jedná o transsexuála.

„Neskrývám, že jsem transsexuální dívka,” říká žena, která nechtěla prozradit svou identitu. „A jednou jsem potkala několik mužů. Když zjistili, kdo jsem, tak mě zdrogovali. Upadla jsem do bezvědomí a probudila se někde v horách. Někdo mě praštil do tváře. Byla jsem zmlácena a ponížena. Ostřihali mi vlasy a popálili cigaretami. A pak mě nechali za městem.“

Kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví připouští, že takovéto lidi kyrgyzská společnost stále zatím nepřijímá. „Často se setkávají na veřejnosti s agresí. Jejich rodiny, přátelé, kolegové a příbuzní se k nim obracejí zády. Takže mají sklony k sebevraždám, alkoholu a drogové závislosti. Stávají se z nich vyvrhelové,“ uvedl v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa zástupce ministerstva.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované