Hlavní obsah

Další Trumpova vyzývatelka. Do klání o Bílý dům se přihlásila demokratka Harrisová

Další kandidátkou v souboji o post prezidenta USA je senátorka Kamala Harrisová.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Demokratická senátorka Kamala Harrisová z Kalifornie jako další vstoupila do boje o prezidentské křeslo. Svou kandidaturu do voleb v roce 2020 dnes oznámila v pořadu televize ABC. Harrisová je mimo jiné hlasitou kritičkou prezidenta Trumpa.

Článek

„Kandiduji na prezidentku Spojených států,“ řekla dnes čtyřiapadesátiletá senátorka Kamala Harrisová v pořadu stanice ABC Good Morning America. Zapsala se tím na seznam vyzývatelů současného prezidenta Donalda Trumpa, který už loni oznámil, že hodlá post prezidenta obhájit.

Den pro oznámení své kandidatury si Harrisová nevybrala náhodně. Ve Spojených státech si dnes připomněli 90 let od narození slavného bojovníka za práva černochů Martina Luthera Kinga. Harrisová je dcerou imigrantů a má jamajské a indické kořeny.

Do politického souboje vstupuje senátorka s mottem kampaně „For the people“, v překladu „Pro lidi“. „Celá moje kariéra se soustředila na udržení lidí v bezpečí. To je pravděpodobně i jedna z věcí, která mě motivuje více než cokoliv jiného (...) americký lid si zaslouží někoho, kdo za něj bude bojovat,“ řekla Harrisová v rozhovoru pro ABC.

Pokud by Harrisová na podzim v roce 2020 v prezidentských volbách uspěla, stala by se tak první ženou ve funkci. Senátorkou je od roku 2017. Předtím zastávala funkci kalifornské generální prokurátorky.

Do prezidentského klání se už dříve přihlásili například někdejší demokratický kongresman John Delaney či někdejší ministr bytové výstavby ve vládě Baracka Obamy Julian Castro.

Šance na úspěch zatím zkoumají i další možní kandidáti. Z očekávaných jmen zatím učinila první formální krok ke kandidatuře senátorka Elizabeth Warrenová a své možnosti sonduje i několik dalších politiků. Je mezi nimi senátor z New Jersey Cory Booker, newyorská senátorka Kirsten Gillibrandová, senátor za Vermont Bernie Sanders a rovněž bývalý viceprezident Joe Biden. Záměr kandidovat oznámila v rozhovoru s televizí CNN i havajská kongresmanka Tulsi Gabbardová.

Reklama

Související témata:

Doporučované