Hlavní obsah

Další úspěchy Tálibánu. Padla první metropole i představitel afghánské vlády

Foto: Profimedia.cz

Afghánský voják na hlídce ve městě Herát (ilustrační fotografie).

Reklama

Bojovníci povstaleckého hnutí Tálibán zabili v Kábulu šéfa komunikace afghánské vlády. Zároveň se jim podařilo obsadit první z afghánských provinčních metropolí –⁠ město Zarandž v provincii Nimrúz, informuje o tom BBC.

Článek

Do rukou afghánského radikálního hnutí Tálibán v pátek padla první provinční metropole; jeho bojovníci se zmocnili města Zarandž v provincii Nimrúz. Podle mluvčího policie, který si z bezpečnostních důvodů nepřál být jmenován, mohl Tálibán město obsadit, protože nedorazily vládní posily, informovala agentura Reuters.

Tálibán v posledních měsících obsadil v rámci rozsáhlé ofenzivy desítky okresů a hraničních přechodů. Obléhá několik provinčních metropolí včetně Herátu na západě a Kandaháru na jihu, zatímco zahraniční vojáci dokončují odsun ze země.

Situace v zemi se začala dramaticky měnit ve prospěch Tálibánu poté, co 1. května začalo stahování vojáků USA a Severoatlantické aliance.

Na mapce aktuální k 4. 8. si můžete prohlédnout aktuální rozložení sil v Afghánistánu. Modré části jsou pod kontrolou vlády, červené ovládají povstalci a o oranžové se bojuje:

Několik hodin předtím informovala agentura AP o zabití šéfa komunikace afghánské vlády v Kábulu. Smrt vysokého představitele potvrdilo ministerstvo vnitra a Tálibán se přihlásil k odpovědnosti.

„Davá Chán Minapál, který působil jako šéf úřadu komunikace afghánské vlády, byl zabit,“ citovala agentura Reuters představitele afghánského ministerstva vnitra. Minapál byl podle Reuters také mluvčím afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid prohlásil, že Minapála připravili o život bojovníci hnutí a „potrestali ho tak za jeho činy“.

Agentura AP uvedla, že šéfa vládních komunikací v Kábulu „zastřelili ozbrojenci“. Podle agentury AFP se Minapál stal obětí útoku při dnešních modlitbách.

Hnutí Tálibán v současnosti vede rozsáhlou ofenzivu proti vládním vojákům po celém Afghánistánu. Od 1. května, kdy Spojené státy a Severoatlantická aliance zahájily stahování posledních jednotek z Afghánistánu, ovládl Tálibán značnou část afghánského venkova a obléhá řadu velkých měst. V úterý se hnutí přihlásilo také k útoku na rezidenci afghánského ministra obrany v Kábulu.

Reklama

Související témata:

Doporučované