Hlavní obsah

Další utajená akce Prymuly. Skrytě lobboval za byznys s vakcínami

Foto: Show Jana Krause, Profimedia.cz

Roman Prymula: Co jsem tím sledoval? Nebudu se vám k tomu vyjadřovat.

Reklama

Bez vědomí ministra Adama Vojtěcha pomáhal jeho náměstek Roman Prymula soukromé firmě k mnohamiliardovému byznysu s vakcínami proti obrně. Šlo o skupinu, jež nyní chce v ČR vyrábět meziprodukty pro výrobu vakcín proti koronaviru.

Článek

Je konec května 2018 a do kanceláří Světové zdravotnické organizace (WHO) přichází z Prahy zpráva, že Česká republika chce na svém území vyrábět vakcíny proti dětské obrně.

Dopis z českého Ministerstva zdravotnictví oznamuje, že firma Praha Vaccines splnila nejpřísnější kritéria, a že právě ona plní klíčovou funkci národního a mezinárodního charakteru pro manipulaci s virem přenosné dětské obrny. Uvádí se, že má status „Polio Essential Facility“/PEF.

Není to však pravda.

Dopis je sice na hlavičkovém papíře Ministerstva zdravotnictví, ale nemá číslo jednací a v systému ministerstva oficiálně neexistuje.

Jako náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči je pod ním podepsaný Roman Prymula. Jeho bývalý nadřízený - ministr Adam Vojtěch - nyní potvrzuje, že také o dopise nevěděl.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis pro WHO z roku 2018 s podpisem ministrova náměstka Romana Prymuly. Ani ministr však o něm nebyl informován.

Někdejší náměstek Roman Prymula, který se pak místo Vojtěcha stal ministrem, ale musel po dosud nevyjasněné schůzce v restauraci na Vyšehradě už po měsíci z vlády odejít, autorství dopisu z roku 2018 Seznam Zprávám přiznal.

O detailech a své motivaci však zatím nemluví. Nejprve Seznam Zprávám slíbil rozhovor, nakonec jej ale odmítl.

Bývalý ministr Vojtěch pak i po dvou letech říká, že si na situaci kolem dopisu zaslaného bez jeho vědomí světové organizaci WHO dobře vzpomíná.

„Nevěděl jsem, že Roman Prymula něco takového napsal. Ničím takovým jsem ho nepověřil, neměl k tomu mandát,“ prohlašuje Adam Vojtěch, když ho Seznam Zprávy s dopisem konfrontovaly. „Mohu vás ubezpečit, že dopis napsal Roman Prymula sám za sebe. Já jsem se o něm dozvěděl až několik měsíců poté a náhodou - od úředníků WHO,“ dodal Adam Vojtěch.

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Prymula s Vojtěchem a Gottvaldovou. Ani jim neřekl, jaký ve WHO vyjednává byznys.

Dopis byl na ministerstvu utajen velmi dobře. Kromě ministra o něm nevěděli ani další lidé, kteří by to vzhledem k obsahu vědět měli. Dokonce ani tehdejší hlavní hygienička Eva Gottvaldová, do jejíž agendy problematika spadala.

„Já o tom úplně nemohu mluvit, jsem vázána mlčenlivostí,“ reagovala nyní. „Jde tam o citlivé bezpečnostní informace, ale můžu vám říct, že ani já jsem o tom dopise nevěděla. Tehdejší náměstek se mnou nic takového ani nekonzultoval,“ potvrzuje však.

A na otázku, zda její sekce na Ministerstvu zdravotnictví o výrobě vakcín proti obrně s firmou Praha Vaccines vyjednávala nebo schválení výroby nějak přislíbila, odpovídá: „Ne. Proč pan Prymula WHO psal, že tady chceme vyrábět injekční vakcíny proti obrně a máme na to připravenou firmu, nezlobte se, to nechci komentovat.“

O aféře, kvůli níž musel Prymula opustit vládu, jsme psali ZDE:

Právě společnosti Praha Vaccines se v tajném dopise Romana Prymuly pro WHO týká zásadní pasáž.

A to je tvrzení, že tato společnost má tzv. status PEF - Polio Essential Facilities/PEF. Tedy, že Praha Vaccines a Cyrus Poonawalla Group splňují všechny národní a mezinárodní požadavky a mohou pracovat s divokými viry, které patří k nejnebezpečnějším.

Roman Prymula tím v dopise zároveň potvrzuje, že také Česká republika je prostřednictvím odpovědných institucí na rizika spojená s výrobou připravena, a že za to přebírá odpovědnost.

Nebyla to ale pravda. „Tehdejší náměstek tak za Českou republiku lživě vylepšoval pozici Praha Vaccines, vlastně za ni a výrobu vakcín lobboval při dalším schvalování u Světové zdravotnické organizace,“ vysvětluje zdroj seznámený s případem.

Roman Prymula redakci v SMS zprávě pouze napsal, že jeho dopis byl reakcí na žádost, kterou společnost Praha Vaccines na ministerstvo podala. Jakou žádost má na mysli, není jasné.

Redakce Seznam Zpráv má důkaz, že společnost Praha Vaccines neměla o důležitý národní status Polio Essential Facility ani požádáno. Je jím dopis ministra Adama Vojtěcha, který o tři měsíce později zaslal evropské kanceláři WHO. Píše se v něm, že Ministerstvo zdravotnictví oficiálně žádnou žádost od společnosti Praha Vaccines neobdrželo.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis Adama Vojtěcha mají Seznam Zprávy k dispozici.

Továrna, kde se měly vakcíny proti obrně vyrábět, sídlí v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy. Jde o provoz, kde desítky expertů pracují na výzkumu a výrobě očkovacích vakcín. Kdysi státní podnik už několik let provozuje právě soukromá firma Praha Vaccines. Čerstvě ji vlastní americký Novavax, který zde chce nyní vyrábět meziprodukty pro výrobu vakcín proti koronaviru.

Ještě před třemi lety však do fabriky v Bohumili investovala asi tři milardy korun skupina Cyrus Poonawala Group. Plánovala tam vyrábět právě zmíněné injekční vakcíny proti dětské obrně.

„Chceme tady zvýšit naši produkci injekčních vakcín proti obrně čtyřnásobně až na 200 milionů dávek v roce 2019. Tím se dostaneme do čela producentů injekčních vakcín proti obrně na celém světě,“ uváděl v médiích výkonný ředitel firmy Adar C. Poonawalla.

O faktické schválení a rozjezd výroby se v ČR měla tehdy postarat právě česká společnost Praha Vaccines. Kde Indové brali jistotu, že v továrně rozjedou masivní výrobu vakcín, jak v médiích prohlašovali, není jasné. Nepřiblížil to ani ředitel Praha Vaccines Jakub Kronovetr - přes opakované pokusy kontaktovat ho na žádost o rozhovor nereagoval.

Nevysvětlil tedy ani to, proč a za jakých okolností Roman Prymula zájmy společnosti u WHO tak jasně podporoval.

Kde se měla vakcína vyrábět? Podívejte se na fotografie komplexu v Bohumili:

+2

Seznam Zprávy navíc zjistily, že projekt neměl podporu ani u Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který by výrobní praxi musel schvalovat.

„Nějaké konzultace s firmou Praha Vaccines proběhly, na ředitele Jakuba Kronovetra si vzpomínám, ale ani jsme s nimi nezahájili správní řízení, které by k reálné výrobě vakcín mohlo směřovat,“ řekla ředitelka SÚKL Irena Storová.

V dopise přitom Roman Prymula WHO oznamuje, že právě její úřad by měl být potřebnou národní autoritou, která převezme odpovědnost za bezpečnou výrobu a nakládání s divokými polio viry.

„To je ale naprosto nepravdivá informace, nic takového jsme nikdy neslíbili a ani slíbit nemohli,“ říká Storová.

Z jejích dalších vyjádření plyne, že Roman Prymula v téhle kauze lobboval opakovaně. Na úřad, který Irena Storová řídí, totiž tlačil, aby dodatečně splnil podmínky, jež náměstek předtím (o tři měsíce dříve) v dopise do WHO slíbil.

„Já jsem tehdejšího náměstka pochopitelně přijala. Předtím poslal požadavky WHO, které by náš úřad musel splnit. Jenže to nebylo možné,“ říká nyní Irena Storová a vysvětluje proč: „Museli bychom například dodat speciálně vyškolené experty k výrobě a tak dále. Jenže SÚKL takové lidi neměl, nemá, vyškolit je by trvalo léta. A nebylo jasné, kdo by to celé zaplatil. To vážně nešlo, musela jsem to odmítnout.“

Proč Roman Prymula psal v dopise něco, co nebyla pravda, nechává ředitelka Storová bez komentáře. „To komentovat nebudu, nezlobte se,“ dodává.

Utajený dopis v zájmu společnosti Praha Vaccines do WHO stál podle zjištění Seznam Zpráv na začátku toho, proč letos na jaře Roman Prymula skončil jako náměstek na Ministerstvu zdravotnictví.

Právě lobbing pro výrobu vakcín proti obrně byl totiž důvodem, proč tehdejší ministr Vojtěch chtěl najednou po všech náměstcích bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné.

„Nemohu to vyvrátit,“ říká na to nyní diplomaticky Adam Vojtěch.

Faktem je, že Roman Prymula prověrku jako jediný z vedení ministerstva nedostal. „Proč ji nedostal, mohu spekulovat, to je tajné, ale prostě ji nedostal,“ dodává někdejší ministr Vojtěch.

Když Roman Prymula na Ministerstvu zdravotnictví na jaře skončil, odešel na Úřad vlády dělat zmocněnce pro vědu a výzkum. Na ministerstvo se ale poté vrátil. Jak bylo zmíněno, Adama Vojtěcha vystřídal v ministerském křesle.

Velmi brzy - po schůzce na pražském Vyšehradě, jejíž obsah a obsazení dosud tají, opět skončil.

Společnost Praha Vaccines, kterou dnes americký Novavax vlastní, není v případě výroby vakcín ze hry. Jen jde tentokrát o vakcíny proti koronaviru. Seznam Zprávy mají v rukou dokument, tzv. Instrukci Ministerstva zdravotnictví, která dokazuje, že se Česká republika dnes znovu snaží skupině kolem Novavaxu pomoci.

Čeští úředníci totiž lobbují za to, aby Novavax byl zařazen Evropskou komisí na seznam firem, od kterých budou členské státy přednostně odebírat vakcíny proti covidu-19. Jde o byznys v řádu stovek milionů korun. Podle Evropské lékové agentury jsou zatím na seznamu firmy, které jsou ve vývoji proticovidových vakcín nejdál. Novavax to není.

Reklama

Související témata:

Doporučované