Hlavní obsah

Další útěky z ČSSD jsou na spadnutí. Strana přichází o dva senátory

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Další dva kandidáti nechtějí kandidovat pod vlajkou ČSSD.

Reklama

Za sociální demokracii už nechtějí kandidovat senátoři Jaroslav Veselý a Jan Grois.

Článek

Další útěk od sociálních demokratů je na pořadu dne. Od nálepky ČSSD se chtějí oprostit další dva senátoři.

Prvním z nich je starosta obce Raná Jaroslav Veselý, který se rozhodl, že letos nebude pod hlavičkou ČSSD kandidovat do Senátu na Lounsku. „Senát je pojistkou demokracie v naší zemi. Nemohu proto kandidovat za stranu, jejíž vedení principy demokracie pošlapává,“ prohlašuje ke své rezignaci Jaroslav Veselý.

Původně měl být nestranickým kandidátem za ČSSD v senátním volebním obvodě Louny. Po vývoji posledních dní se raději rozhodl kandidovat za nově vzniklé uskupení Lepší Sever, taktéž jako nezávislý.

Předsednictvo ČSSD nedávno odmítlo koaliční kandidátku s hnutími Ústecké fórum občanů (UFO), ProMOST a nezávislými do podzimních voleb. Své důvody však nesdělilo.

„Prohlášení předsedy ČSSD Jana Hamáčka o tom, jaké kandidáty do vedení kraje preferuje, ukazují jasně na to, že mu nezáleží na úspěchu ČSSD ani v Ústeckém kraji, ani v mém senátním obvodu. Hamáček nechce lepší sever, já ano. Proto jsem se rozhodl, že do Senátu budu kandidovat právě a jen v barvách koalice Lepší Sever. Zde jsou lidé, kteří stejně jako já na severu žijí a vědí lépe než grémium ČSSD, co je pro Ústecký kraj dobré,“ vysvětluje důvody své rezignace Veselý ve svém prohlášení.

Ke všemu by mělo pražské vedení paralelně sestavovat vlastní kandidátku. Na přední místo kandidátky sociálních demokratů v Ústeckém kraji by měl mířit Petr Benda, expředseda na Ústecku, který byl před lety donucen k odchodu. „Proslýchá se, že tu bude kandidátka, kterou propaguje pražské ústředí, a budou tam persony, které byly v jiných stranách, dokonce bych řekl konfliktních stranách,“ doplnil Veselý.

Druhým senátorem je pak starosta Znojma Jan Grois, který se rozhodl, že nechce kandidovat ve znojemském obvodu za ČSSD, ale jako nezávislý kandidát. Ve straně však nadále zůstává. Zastává však názor, že senátor by měl být nadstranický.

Grois bude kandidovat jako nestraník za Starosty a osobnosti pro Moravu. Kandidovat bude do Senátu poprvé. „Myslím, že nový znojemský senátor by měl být nadstranický. Měla by to být především osobnost, která dokáže lidi stmelovat, ne je rozdělovat. Proto nepůjdu do těchto voleb v barvách ČSSD, ale pouze jako Jan Grois,“ uvedl znojemský starosta pro ČTK.

Že by se snad jednalo o nějaký rozkol, však zástupci strany odmítají. „Řešili jsme to s ním dlouhodobě a opakovaně. Obě strany byly informované. Pan starosta je přesvědčený, že bude mít větší šanci uspět a že je lepší kandidovat jako nezávislý. My to respektujeme,“ řekl krajský předseda Břetislav Štefan pro ČTK.

Letos se však nejedná o jediného senátora, který je členem ČSSD a rozhodl se kandidovat jako nezávislý. Emilie Třísková z Kolína, Jaroslav Malý z Hradce Králové a Miroslav Antl z Rychnova nad Kněžnou se rozhodli obdobně jako Grois. Stejně jako on budou mít na volební listině slova „nezávislý“.

Reklama

Doporučované