Hlavní obsah

Další vakcína na cestě. CureVac a Bayer chtějí zrychlit papírování

Foto: Hakan Nural; Unsplash.com

Společnost CureVac během minulého měsíce zahájila pozdní fázi klinického hodnocení své potenciální vakcíny na covid-19 s názvem CVnCoV. Ta využívá stejnou technologii jako nedávno schválené vakcíny společností BioNTech a Moderna. Ilustrační fotografie.

Reklama

Německé společnosti CureVac a Bayer uzavřely dohodu o vzájemné pomoci se schválením a distribucí vakcíny na onemocnění covid-19. Nadějné očkování vyvíjené firmou CureVac je nyní v poslední fázi klinického hodnocení.

Článek

Německá biotechnologická firma CureVac uzavřela dohodu s farmaceutickou společností Bayer, která jí pomůže získat povolení k prodeji a distribuci experimentální vakcíny na onemocnění covid-19. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čtvrteční společné vyjádření obou firem.

„Bayer přispěje svými odbornými znalostmi a zavedenou infrastrukturou v oblastech klinických operací, regulačních záležitostí, sledování bezpečnosti léčiv, lékařských informací, výkonnosti dodavatelského řetězce a podpory ve vybraných zemích,“ uvedly společnosti. Finanční podmínky nové dohody nezveřejnily.

Společnost CureVac během minulého měsíce zahájila pozdní fázi klinického hodnocení své potenciální vakcíny na covid-19 s názvem CVnCoV. Ta využívá stejnou technologii jako nedávno schválené vakcíny společností BioNTech a Moderna.

Firmy CureVac a Bayer uvedly, že během roku 2021 plánují vyrobit 300 milionů dávek nové vakcíny. Na rok 2022 jich plánují až 600 milionů. Jejich spolupráce bude spočívat v distribuci vakcíny do členských států Evropské unie a dalších vybraných zemí.

Novou vakcínu musí schválit Evropská léková agentura sídlící v nizozemském Amsterdamu. Kdy k tomu dojde, zatím není jasné. Přesto si už Evropská unie u firmy CureVac zajistila 405 milionů dávek.

Firma CureVac se sídlem v německém Tübingenu je zapsaná ne elektronickém burzovním trhu Nasdaq. Podporují ji mimo jiné německá vláda, investor Dietmar Hopp nebo Nadace Billa a Melindy Gatesových.

V březnu loňského roku se společnost dostala do středu pozornosti kvůli údajným pokusům amerického prezidenta Donalda Trumpa o získání přístupu k její vakcíně. Firma tehdy popřela, že by od Američanů obdržela jakékoliv nabídky.

Německá farmaceutická společnost Bayer má bohaté zkušenosti s vývojem a prodejem léčiv na rakovinu, hemofilii, roztroušenou sklerózu, kardiovaskulární choroby a komplikace ženského zdraví. Také začíná podnikat v oblasti buněčné a genové terapie. Na žádné vakcíně však zatím nepracovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované