Hlavní obsah

Další varování Ruska. Americká vojenská letadla mimořádně přeletěla nad Ukrajinou

Spojené státy opět varují Rusko, tentokrát mimořádným přeletem nad Ukrajinou.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Spojené státy oznámily, že nad ukrajinským územím uskutečnily mimořádný let. Se vzrůstajícím napětím mezi Kyjevem a Moskvou má sloužit jako výstraha pro Rusko. Oznámení o letu přišlo jedenáct dní poté, co Rusko v Kerčském průlivu střílelo na ukrajinské lodě, z nichž tři včetně 24 členů posádky následně zajalo. Spojené státy též v reakci na incident plánují vyslat vojenské lodě do Černého moře.

Článek

Průletem nad ukrajinským územím Američané podle vyjádření Pentagonu připomněli svůj závazek vůči Ukrajině a ostatním zemím – výstražný let totiž proběhl v rámci takzvané dohody o otevřeném vzdušném prostoru (Open Skies Treaty), na jejímž základě mají členové právo shromažďovat informace o vojenských aktivitách ostatních stran. Smlouvu mezi sebou v roce 1992 podepsalo celkem 34 států – většina z nich jsou členové Severoatlantické aliance, mezi signatáře patří i Rusko.

Výstražného přeletu se účastnilo celkem 25 členů armády. Na palubě letadla bylo podle amerického ministerstva obrany i několik pozorovatelů z USA, Kanady, Velké Británie, Německa, Francie, Rumunska a Ukrajiny. Jde o první takový let od roku 2014, kdy Spojené státy reagovaly na ruskou anexi Krymského poloostrova.

USA uvažují v reakci na stupňující se konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou i nad tím, že by vyslaly vojenské lodě do Černého moře, které je s Azovským mořem spojeno Kerčským průlivem, kde na konci listopadu došlo k blokaci a zajetí ukrajinských plavidel. Rusko tehdy zajalo 3 ukrajinské lodě a 24 členů posádky za to, že údajně nelegálně vstoupili do ruských územních vod.

Ukrajina nyní podle deníku Independent požaduje zvýšení protiruských sankcí. Na setkání členů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě o tom hovořil ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Kilmkin. Rusko naopak z probíhajících sporů podle slov ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova viní Ukrajinu a její spojence, tedy i Spojené státy americké.

Reklama

Související témata:

Doporučované