Hlavní obsah

Další velké jméno Hollywoodu přiznalo #MeToo. O sexuálním obtěžování promluvila Uma Thurmanová

Uma Thurmanová je další obětí sexuálního obtěžováníVideo: AP, Reuters

 

Reklama

K řadě obvinění v rámci kampaně #MeToo se nově přidala i Uma Thurmanová. Ta uvedla, že i ji Harvey Weinstein chtěl donutit k sexu. Proti filmovému producentovi se vyslovily už desítky žen.

Článek

Hollywoodská herečka Uma Thurmanová obvinila filmového producenta Harveyho Weinsteina, že i ji obtěžoval a pokusil se ji sexuálně napadnout. Herečka v deníku The New York Times uvedla, že Weinstein ji v Londýně ve svém hotelovém apartmá povalil a pokusil se ji donutit k sexu.

Weinsteinovi právníci přiznali nevhodné chování jejich klienta. Odmítají ale fyzický útok. Producenta už obvinily z obtěžování nebo i ze znásilnění desítky žen, zejména se jedná o americké herečky. Kauza loni spustila globální kampaň proti sexuálnímu obtěžování s názvem MeToo.

Thurmanová také zmínila, že režisér Quentin Tarantino ji během natáčení snímku Kill Bill z roku 2003 přinutil k nebezpečnému kousku v autě. Tarantino údajně herečku přiměl, aby řídila auto, které podle ní nebylo v pořádku. Video z natáčení, o jehož získání Thurmanová usilovala 15 let, ukazuje, jak s autem naráží do stromu. Nemocnici opustila s límcem okolo krku, zraněným kolenem a otřesem mozku.

Skandál kolem sexuálního obtěžování se dotkl také amerického režiséra Woodyho Allena. Jeho adoptivní dcera nedávno znovu obvinila z pohlavního zneužití v době, kdy jí bylo sedm let. Od Allena se poté odvrátila řada herců, kteří s ním spolupracovali na jeho filmech. Francouzský distributor jeho filmů dnes ale naopak režiséra hájil s tím, že se stal obětí kampaně MeToo. „Je to ostudný oportunismus,” uvedl Stéphane Célérier, šéf společnosti Mars Films.

Ve Francii se stále více formuje antikampaň naopak proti MeToo. Odpůrci zde kritizují to, že kampaň došla až příliš daleko. Vymezují se například proti kriminalizaci mužů. Takové prohlášení podepsala asi stovka francouzských umělkyň v čele s herečkou Catherine Deneuveovou, mnoho feministek tak pobouřily. Později Deneuveová své názory raději mírnila a obětem násilí se omluvila.

Reklama

Doporučované