Hlavní obsah

Další volby do Senátu. Továrník Hlavatý, který se nechtěně stal poslancem, obhajuje ztracený mandát

Na Trutnovsku začaly doplňující volby do Senátu. O post senátora usiluje devět kandidátů, z toho pět žen. Nejvýraznějšími kandidáty jsou podnikatel Jiří Hlavatý a starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

 

Reklama

Lidé v Krkonoších a Podkrkonoší od pátečního odpoledne vybírají svého nového senátora. Doplňující volby do Senátu se konají kvůli zániku mandátu Jiřího Hlavatého (ANO), který se v říjnu stal poslancem. Poslanecký mandát však po necelém měsíci složil a o křeslo senátora se uchází znovu. Utká se o něj s dalšími osmi kandidáty.

Článek

Nový senátor bude svému obvodu sloužit jen dva a tři čtvrtě roku do řádných voleb. Majitel textilky ze Dvora Králové nad Labem Jiří Hlavatý i po několika kotrmelcích a tragikomických prohlášeních v médiích patří znovu k favoritům voleb.

V minulých volbách v druhém kole porazil tehdejšího šéfa krkonošské horské služby Adolfa Klepše (TOP 09), který loni na podzim nečekaně zemřel. Nyní je jeho nejvážnějším soupeřem dlouholetý starosta Vrchlabí Jan Sobotka z hnutí Starostové a nezávislí. Sobotku podpořily i další strany - ODS, TOP 09 a lidovci. „Chci obhájit svůj mandát. Nebude to jednoduché, protože všech osm protikandidátů je kvalitních,” uvedl Hlavatý v pátek po třetí hodině odpolední, kdy přišel do volební místnosti.

Lidé ve volebním obvodu, do nějž patří velká část Krkonoš, Trutnov, Dvůr Králové nad Labem a malá část Broumovského výběžku, volí ve 179 volebních místnostech. Obvod má zhruba 110 tisíc oprávněných voličů.

Volební účast však v prvních hodinách nebyla vysoká. „Za první hodinu přišlo odvolit asi 50 lidí z celkových 1200, které máme v seznamu,” uvedla zapisovatelka okrskové komise v Základní škole 5. května ve Dvoře Králové nad Labem Alena Řeháková. V minulé volbě k prvnímu kolu přišlo 39,5 procenta voličů, v druhém kole v tomto obvodě pak volilo jen necelých 18 procent oprávněných voličů.

Aby se někdo z kandidátek a kandidátů mohl stát senátorkou či senátorem, potřebuje nadpoloviční většinu hlasů. Pokud ji po sobotním sčítání nikdo nezíská, dva nejúspěšnější postoupí do druhého kola. To se uskuteční souběžně s prezidentskými volbami v pátek 12. a sobotu 13. ledna.

Reklama

Doporučované