Hlavní obsah

Další vrbětická stopa. Majitelův mobil se hlásil od hotelu, kde bydleli agenti

Foto: Profimedia, Mapy.cz, Profimedia.cz

Kauza Vrbětice

Reklama

Den před výbuchem ve Vrběticích se Petr Bernatík mladší, šéf firmy Imex Group, podle údajů ze svého mobilu pohyboval v blízkosti ostravského hotelu Corrado. Informaci přinesly Radiožurnál a Respekt.

Článek

Den před výbuchem muničních skladů ve Vrběticích, tedy 15. října 2014, se Petr Bernatík mladší, šéf firmy Imex Group, na cestě do práce zastavil u ostravského hotelu Corrado. Firma měla sklady v době výbuchů pronajaté.

Právě v tu dobu byla v hotelu Corrado už podle dřívějších informací týdeníku Respekt ubytovaná i dvojice Rusů - agentů ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Dvojice je podle českých tajných služeb za vrbětické výbuchy zodpovědná.

„Strávil tam zhruba 40 minut,“ popsaly Radiožurnálu a Respektu zdroje obeznámené s vyšetřováním. Neobvyklá zastávka je patrná z lokalizačních údajů, které zaznamenal jeho mobilní telefon.

Podle informací rozhlasu nelze s jistotou tvrdit, zda byl v tu dobu přímo v hotelu. Mohl být od něj ale vzdálený maximálně do sta metrů. Určit polohu telefonu ve velkých městech je možné s odchylkou nanejvýš několik desítek metrů pomocí síťových buněk, do kterých se každý zapnutý mobil automaticky přihlašuje.

Co mohl Bernatík u hotelu dělat?

On sám na dotazy Radiožurnálu neodpověděl. Jeho advokát Radek Ondruš nejdříve řekl, že u hotelu mohl stát na křižovatce. „Tak buď tam stál na křižovatce, nebo někde autem, to já nevím,“ cituje ho rozhlas.

Po poradě se svým klientem se nechal slyšet, že u hotelu Petr Bernatík ten den, ani nikdy jindy, nebyl a s Rusy se nikdy nesetkal.

„Já jsem s ním mluvil, říkal, že to rozhodně není pravda. Tvrdí, že jel rovnou do Vrbětic a nikde nestavěl. Uvedený den, ani nikdy jindy, v hotelu Corrado nebyl a ani tam nejel,“ řekl Ondruš.

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, v době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav.

Reklama

Doporučované