Hlavní obsah

Další výhoda pro očkované. Lyžování v Česku pro ně má být téměř bez omezení

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Asociace horských středisek (AHS) jedná s úřady o nastavení pravidel provozu v zimní sezoně. Konkrétní opatření zatím nejsou známa, počítá se ale s tím, že jako u jiných služeb budou skiareály vyžadovat doklad o bezinfekčnosti.

Článek

Pro očkované by neměla platit téměř žádná omezení, uvedl dnes na online tiskové konferenci ředitel AHS Libor Knot.

Pravidla provozu by podle Knota měla být jasná a včas oznámena. Asociace o nich jedná s ministerstvem průmyslu a obchodu a s resortem zdravotnictví. Kromě jiného se podle Knota vede debata o nastavení co nejlepšího způsobu kontroly certifikátu o dokončeném očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu.

Na jednodenní výlety nebo vícedenní pobyty se podle průzkumu asociace chystá 40 procent Čechů. Čtvrtina se rozhodne podle aktuální situace. Nutnost dokladu o bezinfekčnosti by se podle Knota neměla na návštěvnosti výrazněji projevit. Dá se podle něj předpokládat, že ho lidé budou mít, protože je potřeba pro využití ubytovacích či stravovacích služeb. Průzkum AHS také ukázal, že takové opatření od návštěvy hor neodradí 56 procent Čechů, 17 procent lidí by ale lyžovat nejelo.

Horská střediska mají podle Knota od loňské sezony připravena opatření a manuál k pohybu návštěvníků v prostorách lanovek, vleků nebo půjčoven. Proti minulému roku skiareály podle Knota nepočítají s tím, že by omezovaly kapacitu lanovek.

Na hory se letos chce vypravit podle průzkumu AHS 37 procent Čechů za sjezdovým lyžováním, 30 procent vyrazí na běžky, osm procent lidí si vezme snowboard. Stále více Čechů podle prezidentky AHS Kateřiny Neumannové vyhledává i dosud méně obvyklé zimní sporty, jako je skialpinismus či sněžnice.

Neumannová doplnila, že v létě byla návštěvnost tuzemských horských středisek meziročně asi o pět procent vyšší. Nedosáhla ale úrovně roku 2019. Stále chybějí zahraniční turisté, především z Německa a Polska.

Průzkum AHS uskutečnila mezi 26. a 29. říjnem prostřednictvím služby Instant Research agentury Ipsos. Účastnilo se ho 500 lidí ve věku 18 až 65 let.

Reklama

Související témata:
Asociace horských středisek ČR (AHS ČR)

Doporučované