Hlavní obsah

Další výjimky z EET? Už předchozí změny byly k horšímu, říká poslanec ČSSD

EET se mělo zavádět najednou a bez výjimek, tvrdí šéf rozpočtového výboru.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Ekonomický expert ČSSD Václav Votava si myslí, že jeho strana neměla Babišovi ustupovat ani v dalších výjimkách.

Článek

Poslanec Václav Votava, ekonomický expert ČSSD, kritizuje nejnovější návrhy ministra financí Andreje Babiše na změny elektronické evidence tržeb. Jeho strana prý Babišovi neměla ustupovat ani v dalších výjimkách.

„Co mám na ty jeho návrhy říci? Bezmála tři roky to řešíme a sedm dní před startem přijde s dalšími výjimkami. Přitom už výjimky, které byly dříve, nebyly ku prospěchu věci,“ tvrdí šéf rozpočtového výboru, který na zákon ve Sněmovně „dohlížel“.

Podle Votavy je problém už například ve výjimce pro stánkový prodej, kterou Babiš oznámil letos v srpnu. „Každá taková výjimka popírá to, co tvrdíme. Že evidenci tržeb zavádíme především proto, abychom narovnali podnikatelské prostředí,“ dodává Votava.

Dalším problémem je podle Votavy fakt, že evidence tržeb se zavádí postupně a ne najednou. V prosinci přijdou na řadu restaurace a hotely, na jaře maloobchod a velkoobchod a v dalších dvou vlnách například lékaři, právníci nebo řemeslníci.

Nová potíž EET: Budete potřebovat dvě účtenky

„Nakonec se EET rozvolnila do čtyř vln, což není dobré. Jsme ale v koalici a musíme dělat kompromisy,“ konstatuje Votava.

Couvnout už ale prý nejde, protože spousta podnikatelů se již na EET připravila. „Připouštím, že někdy můžeme udělat nějakou výjimku, když zjistíme, že něco funguje jinak. Ale to prověří praxe. My chceme dělat výjimky a ještě jsme ani nespustili ten zákon,“ dodává Votava.

Reklama

Doporučované