Hlavní obsah

Další vzdor Antonína Staňka vůči ČSSD. Po boku Okamurových odpadlíků chce vzít peníze České televizi

Foto: vlada.cz

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Reklama

Byl ministrem kultury. Podpořil prezidenta Miloše Zemana. Šel proti straně. Dalším krokem proti mateřské ČSSD je nápad na rušení koncesionářských poplatků pro Český rozhlas a Českou televizi.

Článek

„On je na mě rozzlobený a moje schopnost si ho udobřit, je teď nulová,” komentoval Lubomír Zaorálek (ČSSD) úterní ranní tiskovou konferenci, na které se ve sněmovním atriu sešli bývalí poslanci Okamurovy SPD Lubomír Volný, Ivana Nevludová a Marián Bojko a taky sociálně demokratičtí poslanci Jaroslav Foldyna a Antonín Staněk.

Oznámili, že pracují na návrhu, podle kterého by Česká televize a Český rozhlas přišly o stovky milionů korun, které dnes mají od lidí díky koncesionářským poplatkům. Zmínění poslanci je považují za nepřímou daň a práci především zpravodajství veřejnoprávních médií kritizují.

Zevnitř klubu ČSSD zní naštvání a dokonce formulace „Staněk se zbláznil”. Za Staňkovým krokem vidí spolustraníci frustraci. Musel totiž nuceně skončit na Ministerstvu kultury a ztratil podporu vedení.

Kolegové o Staňkově a Foldynově plánu dopředu nevěděli, i když poslanecké iniciativy má podle vnitřních pravidel projednat poslanecký klub. Předseda ČSSD Jan Hamáček kritikům rozumí: „Není možné, aby každý člen klubu bez předchozího projednání předkládal vlastní návrhy zákonu.“

Věděl jste o tom?

Nevěděl jsem o tom, na klubu žádná taková diskuse neprobíhala. Je to jejich osobní iniciativa. Evidentně si to jednání předsednictva v pátek moc k srdci nevzali.

Pan Staněk byl dříve na klubu proti tomu, aby se hýbalo s koncesionářskými poplatky. Nepřipadá vám to teď divné?

Já s ním o tom budu mluvit a uvidíme, jak ta diskuse dopadne.

Naštvalo vás to?

Nepřijde mi to úplně vhodné, abychom teď každý jako člen klubu sociální demokracie měli vlastní zákonodárné iniciativy. Je vždycky dobré to projednat na klubu.

A platí to, že ČSSD chce zachovat koncesionářské poplatky tak, jak jsou teď nastavené?

My se o tom můžeme bavit, to není nic zakázaného, ale rozhodně není prostor pro takovéto výstřely bez diskuse. Je potřeba primárně zachovat veřejnoprávní charakter České televize, a to je dáno tím, že je nezávislá, protože je financována z poplatků koncesionářů. Pokud by měly probíhat nějaké změny, tak si musíme říct, odkud ty peníze přijdou. Jestli to bude z reklamy nebo jinou formou. Takže mně to nepřijde dotažené.

Jan Hamáček o nápadu bývalého ministra kultury rušit část koncesionářských poplatků.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Podpořila by ČSSD osvobození třeba matek samoživitelek a sociálně slabých od koncesionářských poplatků?

Já si dovedu představit, že bychom takovouto úlevu pro seniory a další skupiny podpořili, ale za předpokladu, že budeme jasně vědět, co to bude znamenat pro Českou televizi a její nezávislost.

To by ale podle hrubého odhadu byla asi pětina koncesionářských poplatků (poslankyně Ivana Nevludová mluví o více než 800 milionech korun, pozn. redakce)…

Ale já vím, o čem to je, proto říkám, že to není možné řešit tím, že někdo vystoupí na tiskových konferenci, ale musíme o tom seriózně jednat a musíme mít argumenty na stole. To znamená, že pokud pan premiér navrhuje, aby to bylo téma koaliční rady, tak klidně, ale musíme pro to mít podklady.

Považujete tyto dva poslance, Antonína Staňka a Jaroslava Foldynu, za pevnou součást vaše poslaneckého klubu, na kterou se můžete spolehnout?

Zatím v těch hlasováních tomu vždycky tak bylo.

Reklama

Doporučované