Hlavní obsah

Další žaloba na Weinsteina. K soudu ho žene newyorský prokurátor

Neworský prokurátor podal obžalobu na Harveyho Weinsteina, jeho bratra i bývalou společnost.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Newyorská prokuratura zažalovala Harveyho Weinsteina a jeho býalou filmovou společnost. Ta údajně nedokázala ochránit své zaměstnance před zastrašováním a diskriminací. Žalobu urychleně podal úřad tuto neděli, protože hrozí prodej společnosti. Oběti by se tak nemusely dočkat odškodného.

Článek

Newyorská prokuratura zažalovala americkou filmovou společnost The Weinstein Company, protože nedokázala ochránit své zaměstnance před producentem a spolumajitelem studia Harvey Weinsteinem, kterého mnoho žen veřejně obvinilo z obtěžování nebo znásilnění. Generální prokurátor státu New York Eric Schneiderman podal žalobu proti společnosti The Weinstein Company, Harvey Weinsteinovi a Robertu Weinsteinovi.

Žaloba konstatuje, že jakýkoli prodej společnosti musí zajistit odškodnění obětí. Generální prokurátor v prohlášení uvedl, že „ani pachatelé, ani ti, kdo jejich skutky umožnili, nebudou prodejem studia nespravedlivě obohaceni”. „Každý Newyorčan má právo na pracovní prostředí bez sexuálního obtěžování, zastrašování a obav,” píše se v prohlášení. Schneiderman zahájil vyšetřování filmového studia loni v říjnu hned poté, co Weinsteinův skandál vypukl. Harvey Weinstein byl později propuštěn.

„Pracovat pro Weinsteina znamenalo pracovat pod neustálou záplavou sexuálních obscenit, vulgarit, sexuálních narážek a vyhrožování násilím. Pracoviště bylo obecně nepřátelské vůči ženám,” uvádí materiál. Z Schneidermanova šetření vyšlo najevo, že Weinsteinovi zaměstnanci byli permanentně vystavováni jeho verbálním výhrůžkám jako „zabiju tě, zabiju tvou rodinu” a „nevíš, co já můžu udělat”. Na jednu podřízenou křičel, že by měla firmu opustit a dělat děti, protože to je všechno, na co je dobrá.

Pětašedesátiletý Harvey Weinstein čelí obviněním, že sexuálně obtěžoval více než desítku žen. Producent však popírá, že by s kýmkoli měl nedobrovolný sexuální styk. Weinsteinova kauza odstartovala vlnu dalších obvinění, která mířila do řad politiků, novinářů a manažerů. Mezi ženami, které o producentově nevybíravém chování promluvily, jsou i hvězdy jako Salma Hayeková, Gwyneth Paltrowová nebo Angelina Jolie.

Filmové studio, které založili Harvey a Robert Weinsteinovi, už od podzimu loňského roku jedná o prodeji se skupinou investorů. The Weinstein Company má za sebou řadu úspěšných hollywoodských snímků, k nimž v posledních letech patřila především díla režiséra Quentina Tarantina jako Nespoutaný Django či Osm hrozných.

Reklama

Doporučované