Hlavní obsah

Další západní vězeň v KLDR? Australský student se neozývá rodině

Foto: twitter.com/AlekSigley

Australský student Alek Sigley.

Reklama

Rodině se student neozval už více než 48 hodin, dosud se podle nich nic takového nestalo.

Článek

Dva dny se své rodině z KLDR neozval devětadvacetiletý student Alek Sigley. Australan v Pchjongjangu studuje na univerzitě Kim Ir-sena. Podle britského listu The Guardian jdou z KLDR zprávy o tom, že Sigleyho zadržely tamní autority. Podle CNN pak jeho rodina zatím doufá, že je pouze nezvěstný.

CNN v tomto kontextu upozorňuje na to, že síťová připojení v KLDR stále pokulhávají a dlouhé výpadky dostupnosti nejsou výjimečné. Sigley s rodinou a přáteli komunikoval pomocí internetu.

Australské ministerstvo zahraničních věcí pro The Guardian potvrdilo, že rodině ztraceného studenta poskytuje pomoc na úrovni konzultací a shromažďuje detaily o událostech v KLDR.

„Situace je taková, že Alek od úterního rána australského času nebyl v kontaktu s nikým ze své rodiny nebo přátel, to je pro něj velmi nezvyklé. Alek se narodil v Austrálii a má asijské kořeny, v Asii také dlouhé roky žije,“ uvedla v prohlášení studentova rodina. Podle rodiny Sigley plynně ovládá korejštinu a mandarínštinu.

Podle The Guardian Sigley navštěvoval KLDR od roku 2014 a na univerzitě Kim Ir-sena studuje v magisterském programu korejštinu. Podle svého twitterového účtu také pracuje v agentuře, která v zemi provádí západní turisty.

Podle svých přátel je Sigley přihlášený na svém skypovém účtu a u jeho uživatelského jména svítí zelená barva. Na zprávy ale neodpovídá.

Sigley před studiem v KLDR studoval v Austrálii, zabýval se nástroji severokorejské propagandy. Podle svých slov se stal prvním Australanem, kterému bylo dovoleno studovat v Severní Koreji. O svých zkušenostech pravidelně psal na svůj twitterový účet. Pro The Guardian pak letos napsal esej Jsem jediný Australan žijící v KLDR. Povím vám, jaké to je.

V Severní Koreji se podle CNN Sigley také oženil.

Jeho poslední digitální stopou je prozatím tweet z 24. června, kdy na svém účtu zveřejnil fotografii nedokončeného mrakodrapového hotelu Rjugjong. „Nová cedule s názvem hotelu a jeho logo. Znamení, že bude brzy otevřen?“ napsal.

Reklama

Doporučované