Hlavní obsah

Další zásah proti Číně. Z Wall Street zmizí čínské telekomunikační firmy

Foto: Shutterstock.com

Firmy China Mobile, China Telecom a China Unicom nemají v USA významné zastoupení, veškeré příjmy získávají v Číně. Ilustrační foto.

Reklama

Největší čínský mobilní operátor a další dvě telekomunikační firmy musí zmizet z newyorské burzy. Údajně jsou napojené na čínskou armádu. Jde především o symbolický krok pokračujícího napětí mezi USA a Čínou.

Článek

Newyorská burza cenných papírů chce ze svého seznamu vyřadit tři největší čínské telekomunikační firmy na základě jejich údajných vazeb na čínskou armádu. Podle serveru BBC jde o největšího mobilního operátora na světě China Mobile, dále China Telecom a China Unicom.

Obchodování s akciemi těchto společností Wall Street pozastaví od 7. do 11. ledna. Mezitím zahájí řízení o jejich vyřazení.

„Zakazují se jakékoliv transakce s veřejně obchodovanými cennými papíry těchto čínských komunistických armádních společností jakoukoliv osobou ze Spojených států,“ oznámila ve zprávě newyorská burza.

Firmy China Mobile, China Telecom a China Unicom nemají v USA významné zastoupení, veškeré příjmy získávají v Číně. S akciemi těchto tří firem se v USA obchoduje jen nepatrně ve srovnání s jejich úspěchy na burze v Hongkongu.

Jejich vyškrtnutí z americké burzy je považováno spíše za symbolický krok uprostřed zvýšeného geopolitického napětí mezi USA a Čínou.

Americký prezident Donald Trump loni v listopadu podepsal dokument, který zakazuje americkým investorům nakupovat a prodávat akcie čínských firem, jež jsou vlastněné nebo ovládané armádou. Z důvodu národní bezpečnosti se Trump zaměřil na společnosti jako TikTok, Huawei a Tencent. Čína na to reagovala vlastní černou listinou, na kterou zařadila několik amerických společností.

Minulý měsíc schválila americká Sněmovna reprezentantů zákon, který umožňuje vyškrtnout z burzy ty společnosti, které nebudou dodržovat její pravidla auditu.

Na amerických akciových trzích je v současné době kótováno více než 200 čínských společností, jejichž tržní hodnota dohromady dosahuje 2,2 trilionu dolarů (46,78 trilionu korun).

V posledním desetiletí se americké burzy snažily donutit čínské firmy, aby své akcie nabízely i na jejich trzích. Když se americko-čínské vztahy začaly zhoršovat, mnoho z nich hledalo zastoupení i v Číně a Hongkongu. Proto například technologický gigant Alibaba obchoduje s akciemi v New Yorku.

Reklama

Doporučované