Hlavní obsah

Další zavírání hospod a škol nehrozí. Poslanci ministerstvu nedávají šanci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministerstvo zdravotnictví nemůže podle Nejvyššího správního soudu omezovat provoz restaurací, ale ani například základních škol.

Reklama

Vláda hledá cesty, jak si pojistit další případné uzavření škol a restaurací. Naráží přitom nejen na soudní rozhodnutí, ale i na ochotu poslanců posvětit Ministerstvu zdravotnictví větší pravomoce v novele pandemického zákona.

Článek

Další zavírání škol nebo restaurací velmi pravděpodobně z právního pohledu nehrozí. Oprava pandemického zákona, která by opět legálně umožnila Ministerstvu zdravotnictví taková opatření vyhlašovat, nemá příliš reálnou šanci na úspěch v Poslanecké sněmovně. Ta přitom změnu legislativy musí posvětit.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

„Bude to očistec, až to v Poslanecké sněmovně předloží,“ neskrývá rozhořčení Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů. Dodává, že s kolegy ministerstvo upozorňoval na některé chyby v zákoně už v únoru, ale nebyli prý vyslyšeni.

„Ptáte se na vydávání opatření? Ne, to v žádném případě, touto cestou my nepůjdeme,“ konstatuje rezolutně Hana Aulická Jírovcová, poslankyně KSČM a členka sněmovního zdravotního výboru. Mluví také o tom, že komunisté mají zájem diskutovat, jak dát lidí s vysokou hladinou protilátek na roveň s očkovanými.

Ovšem ochotu jednat o změně připustila naopak stínová ministryně zdravotnictví za KSČM: „KSČM je připravena na případnou odbornou diskusi tak, aby byly naplněny právní podmínky a zároveň nebylo ohrožováno zdraví a životy občanů České republiky,“ reagovala Soňa Marková.

Rezolutně odmítavě reaguje i poslanec TOP 09 a člen opozičního AntiCovid týmu Vlastimil Válek. „Absolutně nevidím důvod, proč by se měl pandemický zákon měnit nebo zpřísňovat,“ říká.

V praxi nepoužitelný zákon

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přitom v posledních dnech uvedl, že aktuální podoba pandemického zákona je k preventivním opatřením prakticky nepoužitelná. A to poté, co Nejvyšší správní soud v několika rozsudcích jasně vyložil, co podle této legislativy ve skutečnosti lze nařizovat.

„Ukazuje se, že pandemický zákon úplně optimální není a nedává nástroje pro prevenci komunitního šíření,“ uvedl pro ČTK Adam Vojtěch minulý týden s tím, že chce o změnách jednat s opozicí.

V pondělním rozhovoru pro Lidové noviny pak ministr už zmínil, že „nemá nikdo rád“ navyšování pravomocí Ministerstva zdravotnictví. Konkrétně zmínil zavírání služeb. „Jenže z minulého roku mám zkušenost, že situace se může kdykoli zhoršit – a v tu chvíli se ona opatření prostě zavést budou muset. Jednání na toto téma jsem s opozicí již zahájil,“ dodal v rozhovoru ministr.

Nejvyšší správní soud totiž v posledních rozsudcích uvedl, že podle pandemického zákona například nelze zavírat ani omezovat mateřské a základní školy, protože legislativa myslí jen na vysoké školy.

„Musím říci, že jsem pěkně namíchnutý, protože my jsme 17. a 18. února posílali dvakrát připomínky, že nemají v pandemickém zákoně zahrnutou úpravu pro základní a střední školy,“ vypichuje Jakub Michálek, že právě na tento konkrétní problém s kolegy upozorňoval.

V květnu také podobně uvedl soudní senát, že se v pandemickém zákoně zapomnělo i na stravovací služby, které nejsou v textu legislativy výslovně uvedené. A stejně tak soudci důsledně trvali na tom, aby byla opatření ministerstva zdůvodněná – konkrétně například zavření lyžařských vleků, ale i rozdílná délka platnosti antigenního a PCR testu.

Jde to i bez pandemického zákona, tvrdí opozice

Ponechat pandemický zákon v této podobě s sebou ovšem nese ministrem Vojtěchem zmiňované nebezpečí – pokud se nákaza koronaviru opět vymkne kontrole, nebude možné jej pořádně využít k uzavírání a omezování řady oblastí.

Podle oslovených opozičních politiků ovšem existují jiné nástroje. „Kdyby došlo k zásadnímu zhoršení situace (třeba v důsledku toho, že by se objevila nová mutace), tak by nebylo legálně možné zavírat školy, některá opatření by ale byla možná. Pokud by se výrazně zhoršila situace, tak od toho je tady nouzový stav,“ konstatuje Michálek.

Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, pak apeluje na co největší proočkovanost. „Protože se v praxi ukazuje, že vakcíny fungují, a brání se tím šíření choroby. Je to funkční nástroj, to je pro mě alfa a omega,“ vysvětluje Bartošek.

Podle Vlastimila Válka z TOP 09 je pak načase přejít namísto plošných opatření k opatřením, která budou fungovat jako „gama nůž“, tedy budou chirurgicky přesně zaměřené jen na rizikové oblasti.

„Musí se to týkat okresů nebo bych šel i na úroveň třeba jednotlivých škol,“ říká Válek. Místo zákona je podle něj potřeba zlepšit fungování hygienických stanic.

Reklama

Doporučované