Hlavní obsah

Další zdanění hazardu? Budeme muset snížit kurzy, říká Vratislav Randa, spolumajitel Tipsportu

Celý díl magazínu Byznys zblízka jehož hlavním hostem by Vratislav RandaVideo: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovnu čeká příští týden na mimořádné schůzi schvalování vládního daňového balíčku, který má mimo jiné více zdanit sázkové kanceláře i výhry sázkařů. Dopad ale může mít nová legislativa i na hru samotnou. „Když vám stát zvýší náklady, vede to k tomu, že musíte upravit výherní poměr,“ říká spoluzakladatel sázkové kanceláře Tipsport Vratislav Randa.

Článek

Zdanění výher nad sto tisíc, daň pro kurzové sázky 25 % a daň pro loterie 30 % – takový je návrh vládního daňového balíčku, který mají na stole poslanci.

Sázkové kanceláře jim už své argumenty proti předaly. Teď čekají, jak sněmovna rozhodne. Upozorňují přitom, že už poslední zvýšení daní z hazardu žádný očekávaný efekt nepřineslo. „Analýza Ministerstva financí tvrdila, že to přinese asi dvě miliardy do veřejných rozpočtů, ale stal se pravý opak. Příjem státního rozpočtu se o tři miliardy snížil,“ říká v rozhovoru pro Seznam Vratislav Randa.

Vyšší daně podle něj povedou k přesunu hazardu do šedé zóny. „Jsou na to světové analýzy. Čím vyšší sazba daně, tím větší podíl nelegálního hazardu,“ dodává a jako příklad uvádí Chorvatsko či Polsko, kde je na černém trhu přijato asi 60 procent sázek.

Vládní návrh zmírnil rozpočtový výbor. Ten chce danit až milionové výhry (nikoliv už stotisícové), kurzovým sázkám daně víc nezvyšovat, na živou hru uvalit 30 % daň a na automaty 38 procent. Na to, jaká varianta nakonec Sněmovnou projde, by ale Vratislav Randa sázet nechtěl.

Upozorňuje ale, že vyšší daně budou mít dopad na celý trh. „Je velmi reálné, že bychom museli o něco snížit kurzy,“ říká. Pokud budou české kurzy nekonkurenceschopné, určitá část zákazníku bude mít tendenci sázet jinde – a tedy nelegálně. Připomíná, že už teď jsou české daně pro kurzové sázky vyšší než v Evropě a to je i důvodem proč v zemi nepůsobí legální zahraniční konkurence.

Jedničkou na Slovensku do tří let

Tipsport kromě Česka působí i na Slovensku. Na rozdíl od své konkurence Sazky a Fortuny zatím další země přidávat nebude. „Něco jsem zkoušeli, ale přišel loterijní zákon a to nás na nějaký čas zastavilo. S přijetím legislativy bylo strašně práce, takže jsme koukání po zahraničí přerušili. Máme ale oči otevřené a když přijde nabídka, která se nedá odmítnout, tak o ni budeme určitě uvažovat,“ říká Randa. V úvahu připadají východní trhy jako Rumunsko či Bulharsko, kde přijali teprve nedávno novou legislativu a kde ještě není tolik saturovaný trh.

Na Slovensku je firma v tuto chvíli trojkou na trhu. Do tří let by ale chtěla být tamní jedničkou. „Přišli jsme tam v roce 2006, máme tam asi 20 % a rosteme tam nejrychleji, ale než se probojujeme výš, bude ještě asi chvilinku trvat,“ říká Randa.

V obou zemích pak loni firma vykázala hrubý obrat 82 miliard korun a čistý zisk 1,35 miliard korun. K růstu jí pomohlo i on-line kasíno, které spustila v roce 2017. Tipsport nabízí i losy a loterie, nejvíc peněz se ale točí v kurzových sázkách. Ty za poslední roky prošly velkou proměnou. Z kamenných poboček se přesunuly na internet a změnila se i jejich struktura.

Nejvíc se sází na tenis

Zatímco dříve se nejvíc sázelo na fotbal, který v těsném závěsu stíhal hokej, dnes nejvíc sázek putuje na tenis. „Tam ta možnost live sázek je prostě veliká. Můžete vsadit jak dopadne příští set, prostě cokoliv. Oproti tomu ve fotbale, když si vezmete, kolik padá gólů, tak tam ta nabídka je dost omezená,“ dodává Randa. Díky live sázkám se také pomalu stírá rozdíl mezi lety, kdy jsou velké sportovní události a lety, kdy se žádný větší šampionát nekoná.

Fotbalová liga? Cena nebyla smysluplná

Tipsport je dlouhodobě spojený s hokejem – je partnerem nejvyšší domácí hokejové soutěže. Usiloval také o partnerství s nejvyšší fotbalovou ligou. Tam byla ale úspěšnější konkurenční Fortuna. „Ta jednání už byla poměrně daleko, ale nakonec se cena vyšplhala někam, kde už nám to nepřijde vůbec smysluplné a efektivní,,“ říká Randa.

Tipsport nabízel 50 milionů ročně. Fortuna nikdy oficiálně nezveřejnila, kolik za práva na fotbal zaplatila, podle odhadu expertů na tento trh šlo o částku kolem 80 milionů korun.

Rozhovor s Vratislavem Randou, spoluzakladatelem a spolumajitelem Tipsportu .Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované