Hlavní obsah

Další země končí s plastovými pytlíky. Premiérka Nového Zélandu je chce úplně zakázat

Předsedkyně vlády připomněla, že plasty devastují životní prostředí. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová prohlásila, že země do příštího roku zakáže jednorázové plastové pytlíky. Nový Zéland se tak přidá ke čtyřiceti zemím, které už plastové sáčky nepoužívají.

Článek

Nový Zéland zakáže používání jednorázových plastových pytlíků. Prohlásila to premiérka Jacinda Ardernová. Zareagovala tak na petici, kterou podepsalo 65 000 obyvatel. Zákaz oznámila i vláda s tím, že další detaily budou oznámeny zhruba do měsíce.

Předsedkyně vlády připomněla, že plasty devastují životní prostředí. Nový Zéland má přitom jednu z nejvyšších spotřeb plastů na obyvatele.

Obchodníci mají půl roku na to, aby se plastových sáčků zbavili. V opačném případě jim hrozí pokuta v přepočtu jednoho a půl milionu korun.

Podle opozice je zákaz zbytečný, za minulé vlády mělo dojít k pětasedmdesátiprocentnímu poklesu spotřeby jednorázových plastových pytlíků. Spíše než vládní politika za tím ale stojí lidé, kteří zkrátka přestávají plasty plýtvat.

Bouřlivá debata probíhá i v Austrálii. Dva největší obchodní řetězce se dobrovolně zavázaly s plastovými pytlíky skoncovat. Společnost Coles nicméně po kritice části zákazníků svůj slib odvolala. Poté se strhla ještě větší veřejná kritika, obchodní řetězec proto odvolání zrušil a zatím to vypadá, že svůj původní slib dodrží.

Jednorázové plastové pytlíky už zakázalo více než čtyřicet zemí po celém světě. První byl Bangladéš, který s tímto opatřením přišel už v roce 2002.

Reklama

Související témata:

Doporučované