Hlavní obsah

KLDR si svými činy říká o válku, prohlásil zástupce USA v Radě bezpečnosti

Švýcarsko nabídlo pomoc s řešením jaderné krizeVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Jako prostředník jednání o krizi kolem KLDR a jejího jaderného programu se dnes nabídlo Švýcarsko.

Článek

Rada bezpečnosti OSN jedná o krizi kolem KLDR. Na mimořádném jednání se sešla poté, co v neděli Severní Korea provedla další jaderný test.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová vyzvala Radu bezpečnosti, aby „přijala co možná nejpřísnější postup vůči severokorejskému režimu”.

Haleyová uvedla, že severokorejský vůdce Kim Čong-un prokázal svými činy, že „prosí o válku”. „Válka nikdy není něco, co Spojené státy chtějí,” řekla. „Ale trpělivost naší země není neomezená.”

Nikki Haleyová varovala, že země obchodující se Severní Koreou nepřímo podporují jaderné testování.

„Tento problém nám pomohou vyřešit prostřednictvím diplomacie jen ty nejsilnější sankce,” řekla Haleyová.

Americký prezident Donald Trump varoval, že USA by mohly uvažovat o zastavení veškerého obchodu se zeměmi, které obchodují se Severní Koreou.

Nabídka ze Švýcarska

Nedělní jaderný test KLDR odsoudily další země, včetně skupiny sedmi nejvyspělejších světových ekonomik (G7) a Číny.

Švýcarsko se nabídlo jako zprostředkovatel jednání v mezinárodní krizi kolem Severní Koreje. Podle Jižní Koreje připravuje KLDR další testy balistických raket, včetně mezikontinentální, a je schopna miniaturizovat jadernou bombu. Soul také oznámil, že brzy instaluje na svém území zbývající čtyři odpalovací zařízení amerického protiraketového systému THAAD.

Britský velvyslanec v OSN Matthew Rycroft prohlásil, že přímé rozhovory se Severní Koreou jsou možné pouze tehdy, pokud Pchjongjang zastaví eskalaci.

Navzdory úsilí OSN je za posledních 24 let severokorejský jaderný program pokročilejší a nebezpečnější než kdy předtím.

Čínský vyslanec OSN Liu Jieyi zopakoval výzvu, aby se všechny strany vrátily k diplomatickému jednání a problémy poloostrova byly vyřešeny klidně. Čína na poloostrově nedovolí chaos ani válku. Poslední test byl šestou a zatím nejmocnější jadernou zkouškou Severní Koreje. Americký geologický průzkum zaznamenal výsledný třes v rozsahu 6,3 stupně.

Jižní Korea předpokládá, že KLDR sníží svou jadernou hlavici na velikost pod 500 kg a mohla by ji tak připojit k mezikontinentální balistické raketě.

Také Čína podle agentury AFP oficiálně protestovala proti nejnovějšímu jadernému testu KLDR. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang novinářům řekl, že Peking adresoval „důrazné výtky zodpovědné osobě na severokorejské ambasádě v Číně”. Jaderný test dnes znovu odsoudilo i Rusko. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov znovu vyzval k politickému řešení. „Ti, kdo jsou silnější a chytřejší, by měli být nyní zdrženliví,” řekl Rjabkov.

Jako prostředník jednání o krizi kolem KLDR se dnes nabídlo Švýcarsko. „Už je opravdu čas si sednout ke stolu a jednat,” řekla švýcarská prezidentka Doris Leuthardová. Dodala, že sankce zatím Pchjongjang nepřesvědčily ke změnám, i když obyvatelstvo KLDR jimi utrpělo. Mnohé bude podle ní záležet na USA a Číně, Švýcarsko a Švédsko by ale mohly například nabídnout místo pro setkání ministrů zahraničí.

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že Pchjongjang zřejmě chystá další testy raket, včetně mezikontinentální, a že nedělní nálož odpálená KLDR měla sílu 50 kilotun TNT. Jihokorejský ministr obrany prohlásil, že KLDR je nejspíš schopna vytvořit miniaturizovanou jadernou zbraň, kterou může umístit na mezikontinentální raketu.

Při řeči na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN japonský velvyslanec prohlásil, že Severní Koreji by mělo být jasné, že její současné politické počínání přinese důsledky. Podle slov čínského velvyslance Liu Jieyi je válka na poloostrově nepřijatelná a problém musí být vyřešen klidně. Velvyslanec Jižní Koreje uvedl, že problém ohrožuje nejen jeho zemi, ale celý svět.

Velvyslanec Ruské federace Vassily Nebenzia apeloval na okamžitý návrat k dialogu a vyjednávání s KLDR. Dle jeho slov nepomůže zavedení sebevětších zákazů a sankcí. Hlavním cílem je zastavit nukleární proces. Rusko a Čína navrhly dvoustupňový přístup: Severní Korea by pozastavila vývoj jaderných zbraní a raket a USA s Jižní Koreou by pozastavily svá společná vojenská cvičení. Washington říká, že neexistuje srovnání mezi jeho otevřeně vedenými, mezinárodně sledovanými vojenskými cvičeními a severokorejským nukleárním programem.

Nedělní jadernou zkoušku KLDR odsoudil i summit rozvíjejících se ekonomik BRICS (Čína, Brazílie, Rusko, Indie a JAR), který se koná v Číně. „Rozhodně nesouhlasíme s jaderným testem provedeným Severní Koreou," uvádí se v prohlášení summitu.

K lepšímu prosazování již existujících sankcí vyzvala britská premiérka Theresa Mayová. Podle mluvčího německé vlády Steffena Seiberta Německo a Francie požádají v EU o jednání, na němž by se zvážila možnost uvalení přísnějších sankcí vůči KLDR.

Také Čína oficiálně protestovala proti nejnovějšímu jadernému testu KLDR. Mluvčí ministerstva zahraničí Keng Šuang ale kritizoval i prezidenta USA Donalda Trumpa za hrozbu zavedení tvrdých sankcí vůči obchodním partnerům KLDR, kterou mluvčí označil za nepřijatelnou a nespravedlivou. Sankce by totiž postihly především Čínu, přes niž KLDR realizuje 90 procent svého zahraničního obchodu.

Jihokorejská agentura Jonhap napsala, že Jižní Korea brzy instaluje na svém území zbývající čtyři odpalovací zařízení amerického protiraketového systému THAAD. Jeho nasazení dříve kritizovaly Čína a Rusko. Náměstek ruského ministra zahraničí Rjabkov dnes uvedl, že na zvyšování vojenských kapacit v Jižní Koreji a Japonsku může Moskva reagovat stejným způsobem.

Reklama

Doporučované