Hlavní obsah

Další změna. Lidé si nově mohou posunout druhou dávku až o osm dní

Foto: vláda.cz

Adam Vojtěch.

Reklama

Lidé si mohou změnit termín očkování druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 od fitmy Pfizer/BioNTech.

Článek

Možný je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) posun až o osm dní. Termín druhé dávky dosud očkovací centra automaticky dávala na 42 dní, což je horní limit. Nově může být vakcína, která se v ČR aplikuje nejčastěji, podána už za 34 dní.

Ještě v květnu přitom hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že jiné důvody kromě zdravotních nejsou důvodem, aby se termín měnil. Teď ministr vyzval, aby si termín lidé měnili, pokud jim nevyhovuje.

O možnosti posunout si termín očkování mluvil ve svém pořadu na sociálních sítích už v neděli. Druh vakcíny, u které je to možné, ale neuvedl. Pokud bude vakcín v Česku podstatně více, vrátí se podle něho původní interval, tedy 21 dnů mezi dávkami.

U vakcíny firmy Moderna se už interval mezi podáním první a druhé dávky zkracoval a činí podle aktuálních informací vládního covidového portálu 25 až 35 dnů. Dříve byl prodlužován rovněž na 38 až 42 dní. Do konce března byly časové úseky mezi dávkami vakcín od těchto výrobců nižší. Do té doby se očkovalo Pfizerem po 21 dnech a Modernou po 28 dnech. U očkovací látky od společnosti AstraZeneca je interval 84 až 91 dnů.

Podle dat o očkování do neděle zdravotníci podali vakcínu 4,97 milionu lidí, tedy asi 46,4 procenta obyvatel. Na druhou dávku čeká 195 milionu z nich. Celkově už bylo alespoň jednou dávkou očkováno nebo se registrovalo 51,9 procenta populace. Podle odborníků by bylo třeba, aby se virus mezi lidmi dál nešířil a nevytvářely se nové nebezpečné mutace, aby si nechalo vakcínu aplikovat alespoň 70 procent, spíš až 90 procent lidí.

Reklama

Doporučované