Hlavní obsah

Další zmatky: zkrácená karanténa na 10 dní zatím neplatí

Foto: vlada.cz

Vládní zmocněnec Roman Prymula uvedl, že se opatření zpozdí kvůli sjednocení s nařízením o plošném nošení roušek v MHD a nemocnicích.

Reklama

Už před týdnem se vláda dohodla na zkrácení karantény. Hlavní hygienička Jarmila Rážová tehdy uvedla, že nařízení začne platit od pondělí 24. srpna. Nakonec se ale úprava o týden posouvá, na žádost Ministerstva zdravotnictví.

Článek

Zkrácení karantény v souvislosti s nákazou covidem-19 ze čtrnácti dní na deset bude platit až od 1. září.

„Mělo to jít dneska v platnost, ale bohužel to bude až od 1. 9. Dnes to jde k podpisu na vládu,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Jak dodal na vysvětlenou, ministerstvo rozhodlo zavést změnu společně v jednom balíku s ostatními - to znamená třeba spolu s úpravou povinnosti nosit roušku.

Návrh na zkrácení karantény padl už v červenci:

Stejně zdůvodnil odložení termínu i sám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) - opatření se zpozdí kvůli sjednocení s nařízením o plošném nošení roušek v MHD a nemocnicích.

„Rozhodli jsme se pro sjednocení data. Bude to stejně od 1. září jako znovuzavedení roušek v hromadné dopravě a zdravotnických a sociálních zařízeních,“ uvedl Vojtěch.

Ze 14 na 10 dnů. Koho se změna týká?

Mimořádné opatření ministerstva zkrátí izolaci lidí pozitivně testovaných na virus SARS-CoV-2, ale bez příznaků, ze dvou týdnů na deset dní. To samé má platit pro jejich kontakty, které hygiena pošle do karantény.

Pokud lidé příznaky mají, budou v izolaci nebo karanténě ještě tři až čtyři dny po jejich vymizení. K ukončení izolace a karantény nebude potřeba test, ovšem s výjimkou lidí pracujících ve zdravotnictví a sociálních službách a lidí se zhoršenou imunitou.

Člověk, kterému byla nařízena domácí karanténa, by měl zůstat doma a nevycházet ani na nákup či k lékaři. Pouze ti, kteří nemají možnost využít pro potřeby nákupu dodavatelské služby, mohou na nezbytně nutnou dobu opustit domov.

O zkrácení doby karantény rozhodla vláda minulý týden. Podle Prymuly data o koronaviru ukazují, že je asi dvouprocentní riziko, že lidé budou infekční i po deseti dnech. Virus je nejsilnější asi dva dny před výskytem příznaků, jeho infekčnost postupně klesá.

Reklama

Doporučované