Hlavní obsah
Online

Dalších 175 nakažených, ukazují výsledky testů na koronavirus v Česku

Foto: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online reportáži také v neděli 9. srpna.

Článek

- Takzvaný koronavirový „semafor“, který vláda zveřejní v pondělí, bude podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové příznivější než před týdnem. Epidemická situace podle ní není alarmující.

- Za sobotu přibylo dalších 175 pozitivně testovaných na koronavirus, je to méně než ve všedních dnech tohoto týdne, ale o víkendu se jako obvykle i tentokrát méně testovalo.

- Nákaza sílí i ve světě, Spojené státy hlásí přes pět milionů lidí nakažených koronavirem.

  • Sobota a neděle: nižší čísla, protože se méně testuje

    Denní nárůst potvrzených případů klesl v sobotu stejně jako o minulém víkendu pod 200. Ve všedních dnech se pohyboval od pondělních 209 až do pátečních 323 pozitivních testů. Páteční nárůst byl celkově třetí nejvyšší od začátku epidemie, více případů přibylo naposledy 3. dubna, a to 334. Nejvíce případů - 377 zaznamenaly laboratoře 27. března.

  • Hlavní hygienička: Pondělní „semafor“ bude příznivější

    Mapa okresů podle rizikovosti šíření covid-19 bude podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové příznivější než před týdnem. Řekla to v pořadu Partie televize Prima. Ministerstvo mapu zveřejní v pondělí. Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v České televizi řekl, že by s každým stupněm „semaforu“ měla být spojena povinná opatření. Přes vysoké počty nových případů podle Rážové ani Prymuly není situace alarmující. Další plošná opatření se nyní nezvažují, uvedla Rážová. Od podzimu jsou podle ní pravděpodobné roušky v MHD v celé zemi.

  • Učitelé chtějí testy zdarma

    Jasné plány pro nový školní rok na pozadí koronaviru zatím známé nejsou. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka ale Ministerstvo školství musí zajistit, aby se učitelé nemuseli obávat, že se ve škole covid-19 nakazí. Přečtěte si rozhovor s Dobšíkem o přípravách škol na koronavirus:

  • Nejpostiženější okres: Frýdecko-Místecko

    Nejpostiženějším okresem zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá v přepočtu na 100.000 obyvatel téměř 84 nových případů covidu-19 za posledních sedm dní. Následuje Kolínsko a Klatovsko s 29 nakaženými. Zhruba 25 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel má Praha. Za posledních sedm dnů není žádný nový nakažený v okresech Tachov, Děčín a Jeseník.

  • Sobotní testy: 175 nových případů

    V Česku přibylo v sobotu 175 potvrzených případů koronaviru, denní nárůst je nejnižší v tomto týdnu. Dál ale na rekordní hodnoty stoupá počet aktuálních případů, s nemocí covid-19 se nyní potýká 5081 pacientů. Od začátku epidemie zaznamenaly laboratoře celkem 18.235 pozitivních testů, 70 procent nakažených se z nemoci už vyléčilo a 389 zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 00:30.

Reklama

Hlavní zprávy