Hlavní obsah
Online

Nezaměstnanost v USA vystoupila na poválečné maximum

Foto: Profimedia.cz

Březnové záběry z ulic New Yorku.

Reklama

aktualizováno •

Ve světě jsou k dnešnímu dni evidovány téměř čtyři miliony potvrzených případů nemoci covid-19. Nejhůře zasaženou zemí v Evropě je i nadále Španělsko, světové prvenství zůstává v rukou USA. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Za uplynulý den se v pevninské Číně prokázal koronavirus jen u jediného člověka. O den dříve to přitom byli dva.

- Ve Spojených státech zemřelo za posledních 24 hodin na následky nákazy koronavirem dalších 2448 lidí. Denní počet obětí neklesl pod hranici 1000 od začátku dubna. A dál se propadá ekonomika: V USA v dubnu zaniklo rekordních 20,5 milionu pracovních míst.

- Hongkong, americký stát Kalifornie a Srbsko se dnes přidají k zemím, které začínají postupně uvolňovat restrikce přijaté kvůli šířící se nákaze koronavirem.

  • Německo zavádí restrikce kolem tří nových ohnisek nákazy

    Uprostřed fáze uvolňování restrikcí musí úřady tří spolkových zemích zavést omezující opatření kolem nových ohnisek nákazy koronaviru. Počet nových případů překotně vzrostl v okresech v Durynsku, Severním Porýní-Vestfálsku a Šlesvicku-Holštýnsku, informovala dnes agentura DPA. Vláda Severního Porýní-Vestfálska dnes dočasně uzavřela jatka firmy Westfleisch ve městě Coesfeld, kde se nakazilo 129 lidí. Všech 1200 zaměstnanců nyní podstupuje testy. Infekce byla zaznamenána i v pobočce závodu ve městě Oer-Erkenschwick. Zemský ministr zdravotnictví Karl-Josef Laumann kromě uzavření závodu o týden odsunul zrušení některých restrikcí plánovaných na nadcházející pondělí.

    Také ve Šlesvicku-Holštýnsku se koronavirus objevil na jatkách. Většina nakažených jsou pracovníci z ciziny, kteří bydlí na společné ubytovně v okrese Steinburg severozápadně od Hamburku. Zemské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nechá otestovat zaměstnance všech závodů na zpracování masa ve Šlesvicku-Holštýnsku. V durynském okrese Greiz se infekce rozšířila mezi klienty a personálem šesti domovů s pečovatelskou službou a jedné geriatrické kliniky.

  • Portugalci kvůli omezením využívají k setkání s příbuznými jeřáb

    Zoufalá doba si žádá zoufalé činy a v jednom z pečovatelských domů v Portugalsku, kde platí přísná karanténní opatření, to znamená, že příbuzní využívají ke schůzkám se svými milovanými jeřáb, napsala agentura AFP. Jen díky němu si tak mohou přes okno či balkon téměř tváří v tvář popovídat se svými blízkými, aniž by měli obavy z šíření nákazy. Portugalsko bylo pandemií koronaviru zasaženo méně než jiné jihoevropské země, jako například Španělsko či Itálie. Tamní úřady hlásí přes 27 000 nakažených a více než 1100 obětí.

  • Agentura Fitch snížila rating Slovenska o jeden stupeň na A

    Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska o jeden stupeň na úroveň A se stabilním výhledem. Důvodem jsou hlavně dopady koronaviru na slovenskou ekonomiku. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo financí. Jde o první změnu ratingu země v době pandemie choroby covid-19. Fitch Ratings letos v lednu potvrdila rating České republiky na stupni AA-, teda na vyšší úrovni než mělo dosud Slovensko.

  • EK stanovila podmínky státní pomoci firmám zasaženým koronavirem

    Evropská komise stanovila podmínky státní kapitálové pomoci firmám zasaženým koronavirovou krizí. Podniky například nebudou smět vyplácet dividendy, dokud se stát nezbaví podílů, které v nich v rámci této pomoci získá. Oznámila to dnes komise.

    „Pokud se členské státy rozhodnou zasáhnout, použijeme tato pravidla, abychom zajistili, že daňoví poplatníci budou dostatečně odměněni a že jejich podpora bude spojena s podmínkami, včetně zákazu dividend či bonusů a dalších opatření umožňujících omezit narušení hospodářské soutěže,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž.

  • Španělsko chystá další rozvolnění koronavirových opatření

    Ministr zdravotnictví Salvador Illa dnes uvedl, že vláda od příštího týdne dále zmírní omezení pohybu, nicméně jen asi pro polovinu populace. V oblastech, které se kvalifikovaly do další fáze uvolňování opatření, budou moci od pondělí otevřít zahrádky menších restaurací a barů, které budou nabízet 50 procent svých běžných míst k sezení.

    Podle agentury AP budou rovněž povolena shromáždění do deseti lidí, setkání rodin, venkovní trhy, bohoslužby a otevřena budou rovněž muzea, i když s určitými omezeními. Rozvolňování se nicméně netýká madridského regionu, kde se nachází přes 64 000 potvrzených případů nákazy, a většiny Katalánska s více než 51 000 infikovanými.

  • Pacient nula promluvil. Onemocněl mnohem dřív, než covid-19 dostal jméno

    Francie dosud první případ nákazy novým koronavirem datovala 24. lednem a vykazoval jasné spojení s Čínou. Jenže teď lékaři dodatečným testováním našli nakaženého už z 20. prosince. Co o muži, možném pacientovi 0, víme?

  • Hospitalizovaných je ve státě New York nejméně za šest týdnů

    Počet hospitalizovaných po nákaze koronavirem ve státě New York k dnešku podle úřadů klesl na šestitýdenní minimum. Prezident Donald Trump dnes prohlásil, že celkový počet obětí epidemie ve Spojených státech může přesáhnout 95 000. New York je v USA státem nejhůře zasaženým pandemií, která si zde vyžádala už více než 26 000 obětí. Momentálně je 8196 osob hospitalizovaných, oproti 8665 o den dříve. Jde o nejnižší počet od 27. března.

    Guvernér státu Andrew Cuomo s ohledem na snižující se počty lidí na nemocničních lůžkách dnes na své pravidelné tiskové konferenci uvedl, že se konečně podařilo dostat šíření nákazy pod kontrolu. Dodal, že v New Yorku zemřel pětiletý chlapec nakažený koronavirem. Dítě podle Cuoma trpělo zánětlivým onemocněním, které s covid-19 může souviset. Nařídil proto prověřit všechna úmrtí dětí za podobných okolností.

  • Počet nových obětí nákazy ve Francii se opět vrátil nad 200

    Ve Francii za posledních 24 hodin zemřelo s covid-19 dalších 243 lidí. Jedná se o vyšší počet než ve čtvrtek, ale nižší oproti středě. Celkem země eviduje již 26 230 obětí. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Opět nicméně poklesl počet nakažených pacientů na jednotkách intenzivní péče, nyní jich úřady hlásí 2868 ve srovnání se čtvrtečními 2961.

    Klesl i počet nakažených lidí v nemocnicích z 23 208 na 22 724. Vrchol epidemie zažívala země na začátku dubna, kdy bylo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče hospitalizováno na 7000 lidí s covid-19. Francouzský premiér Édouard Philippe ve čtvrtek oznámil postupné uvolňování celostátní karantény po téměř dvou měsících. Od pondělka budou moci lidé ve Francii volně vycházet na ulici, pro děti se opět otevřou mateřské a základní školy a provoz obnoví některé dočasně uzavřené podniky.

  • Kanada zaznamenala druhou nejvyšší nezaměstnanost v historii

    Nejméně dva miliony Kanaďanů ztratily v dubnu v důsledku koronavirové pandemie své zaměstnání. V březnu se o podporu v nezaměstnanosti přihlásil jeden milion Kanaďanů. Celkem si tedy krize zatím vyžádala 3 miliony zaměstnání. Kanadská nezaměstnanost tak vzrostla na 13 procent, což je druhá nejvyšší hodnota v historii země.

  • Mějte se na pozoru, varují vědci. Koronavirus byl nalezen i ve spermatu

    Během posledních měsíců se potvrdil výskyt koronaviru ve slinách, moči i výkalech. Až tři dny přetrvává na površích a v podobě aerosolových kapek vydrží i 30 minut. Čínští vědci nyní odhalili jeho přítomnost také ve spermatu.

  • Dolar po údajích o trhu práce v USA mírně oslabuje

    Americký dolar dnes mírně oslabuje, míra nezaměstnanosti ve Spojených státech podle vlády vystoupila na poválečné maximum. Euro si vůči dolaru kolem 18:30 SELČ připisovalo 0,1 procenta na 1,0845 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, vykazoval ve stejnou dobu pokles 0,2 procenta na zhruba 99,7 bodu.

  • Jihoafrická republika propustí kvůli epidemii 19 000 vězňů

    Jihoafrická republika kvůli nebezpečí šíření koronavirové nákazy ve věznicích propustí 19 000 trestanců. Podle agentury Reuters to dnes ohlásil prezident země Cyril Ramaphosa. Vězni, kteří se nedopustili závažných zločinů, budou propuštěni poté, co OSN vyzvala všechny země světa k omezení počtu lidí v nápravných zařízeních, uvedl Ramaphosa. Podle něj může opatření předejít šíření nákazy mezi vězni a zajistit mezi nimi bezpečný odstup.

  • Státy eurozóny se shodly na krizových úvěrech z fondu ESM

    Země platící eurem budou moci od června dostat výhodné úvěry ze záchranného fondu ESM. Shodli se na tom ministři financí eurozóny při dnešní videokonferenci. Podle jejich společného prohlášení může každá z 19 zemí používajících společnou měnu dostat z fondu půjčky až do výše dvou procent svého hrubého domácího produktu. Celkově bude v balíku určeném především na výlohy spojené se zdravotní péčí k dispozici 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč).

  • EK chce nechat vnější hranice EU zavřené do 15. června

    Evropská komise dnes navrhla ponechat vnější hranice Evropské unie zavřené až do 15. června. Měsíční prodloužení současného zákazu cest cizinců do unie podle Bruselu sníží riziko opětovného šíření koronaviru. Komise to oznámila v tiskové zprávě. Dosavadní omezení mělo platit do příštího pátku. Je přitom na jednotlivých členských zemích na vnější hranici unie, jak k prodloužení zákazu přistoupí. K dosavadnímu opatření se připojily všechny schengenské země včetně Česka, další čtyři státy unie (Chorvatsko, Bulharsko, Rumunsko a Kypr) a přidružené státy Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a Island.

  • Italská opozice chce kvůli propuštění mafiánů odvolat ministra

    Italská opozice žádá odvolání ministra spravedlnosti Alfonsa Bonafedeho. Ten se stal terčem kritiky kvůli propuštění 376 významných mafiánských bossů z věznic, resp. jejich přesunu do domácího vězení. Úřady to odůvodňují tvrzením, že za mřížemi by se mohli nakazit koronavirem. Jak uvedl britský deník The Guardian, italské soudy od začátku šíření koronaviru propustily stovky mafiánů trpících různými nemocemi, protože by u nich „v případě nákazy nemocí covid-19 hrozily komplikace“.

    Proti rozhodnutí soudů protestovali státní zástupci, organizace bojující s mafií i italské politické strany. Mají obavy, že mafiánští bossové mohou využít koronavirové krize k tomu, aby si zajistili své osvobození. Mezi prominentními mafiány, kteří se přesunuli do domácího vězení, je například vlivný vůdce mafie Cosa Nostra Francesco Bonura (78), který si odpykával 23letý trest, či mafiánští bossové z ’Ndranghety Vincenzino Iannazzo (65) a Rocco Santo Filippone (72). Soudci se obávali, že nákaza koronavirem by mohla být pro Filipponeho smrtící vzhledem k tomu, že trpí vážnou srdeční chorobou. Další mafián z Cosa Nostry, Franco Cataldo (85), věznici opustil v pondělí.

  • Británie hlásí 626 nových obětí nákazy, více než ve čtvrtek

    V Británii vzrostl za poslední den počet obětí koronaviru o 626. To je takřka o sto více než ve čtvrtek, kdy úřady oznámily 539 úmrtí. Celkem už v zemi na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřelo 31 241 lidí. S odvoláním na ministra životního prostředí o tom informovala agentura Reuters.

  • Počet obětí překročil v Itálii 30 tisíc

    Počet úmrtí v Itálii dosáhl podle zpravodajské stanice BBC 30 201 obětí. Itálie se tak stala třetí zemí, která překročila počet 30 tisíc obětí. První je v tragické statistice USA, následuje ji Velká Británie.

  • Čerstvá data ze Spojených států

    Podle americké zpravodajské stanice NBC je ve Spojených státech už 1 269 596 potvrzených případů nákazy koronavirem. Na nemoc covid-19 zemřelo v USA už 76 826 lidí.

  • Jeden z Pencových asistentů má pozitivní test na koronavirus

    Po včerejší zprávě, že se nakazil jeden z Trumpových asistentů, dnes přichází oznámení o nákaze v blízkosti amerického viceprezidenta Mika Pence. Médiím to měl říct někdo z Bílého domu, píše BBC. Pence by měl během dnešního dne odcestovat do Iowy, aby s tamními náboženskými lídry probral možnost znovuotevření kostelů.

Reklama

Hlavní zprávy