Hlavní obsah
Online

Z necelé stovky zachráněných migrantů má 65 koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Ze skupiny 94 migrantů, které v pondělí zachránilo z potápějícího se člunu maltské námořnictvo, bylo 65 pozitivně testováno na covid-19.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s šířením covid-19 sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Sociální sítě Facebook, Twitter a server YouTube odstranily video s mylnými informacemi o koronaviru, které v pondělí zveřejnil server Breitbart News. Propagovalo preparát hydroxychlorochin jako účinnou léčbu covid-19 a popíralo účinnost roušek. Americký prezident Donald Trump, který považuje hydroxychlorochin za účinný, nahrávku stihl sdílet s 84 miliony uživateli Twitteru.

- Německo se připravuje na provádění povinných testů na koronavirus u svých turistů vracejících se z rizikových oblastí. Místopředseda odborového svazu policistů (GdP) Jörg Radek apeluje na to, aby se lidé chovali rozumně. „Odpírači“ testů musejí počítat se zásahem spolkové policie. „V krajním případě použijeme i donucovací prostředky,“ varoval Radek ve vysílání SWR. Samotné testy mají provádět pracovníci hygienických stanic a policisté jim mají poskytovat „logistickou podporu“.

- Členové Trumpovy administrativy jednotlivé státy podporují k opětovnému otevření. Donald Trump v pondělí řekl, že někteří guvernéři musí uvolnit omezení. „Opravdu věřím, že někteří guvernéři by už měli otevírat státy, které zůstávají zavřené,“ řekl Trump, aniž by upřesnil, které státy má na mysli. Správa nesouhlasí s radami koronavirového týmu Bílého domu. „Myslím, že se zotavujeme dobře,“ dodal Trump.

  • Twitter omezil synovi prezidenta Trumpa na 12 hodin účet

    Nejstarší syn amerického prezidenta Donald Trump junior nebude moci v nadcházejících 12 hodinách zveřejňovat příspěvky na Twitteru. K rozhodnutí společnost Twitter dospěla poté, co Trump mladší sdílel video o přínosech antimalarika hydroxychlorochin proti koronaviru. Příspěvek Twitter označil za zavádějící.

    Prezident Trump již dříve poznamenal, že antimalarikum funguje preventivně proti nemoci covid-19 a že jej sám také bral, přestože toto tvrzení řada lékařských studií vyvrátila. Twitter dnes uvedl, že příspěvek prezidentova syna porušoval pravidla platformy ohledně šíření dezinformací o koronaviru. Trump mladší bude nadále moci číst tweety jiných uživatelů a vyměňovat si s nimi přímé zprávy.

  • Itálie prodloužila nouzový stav do října

    Italský premiér Giuseppe Conte prodloužil nouzový stav v zemi až do října. Zůstane mu tak pravomoc vyhlásit zákaz vycházení a další bezpečnostní opatření bez nutnosti souhlasu parlamentu. Podle Conteho bylo toto rozhodnutí „nevyhnutelné“, a to i přes zřejmý pokles v počtu nakažených. Itálie se momentálně potýká spíše s lokálními ohnisky tak jako celá řada dalších evropských zemí.

    Itálie v úterý zaznamenala 181 nových případů nákazy a 11 dalších úmrtí na covid-19.

  • Z necelé stovky migrantů zachráněných u Malty má 65 koronavirus

    Ze skupiny 94 migrantů, které v pondělí zachránilo z potápějícího se člunu maltské námořnictvo, bylo 65 pozitivně testováno na covid-19. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví Malty o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle ní se jedná o největší shluk nákaz na tomto ostrově ve Středozemním moři od začátku epidemie.

    Ministerstvo uvedlo, že bylo dosud otestováno 85 migrantů a devět jich na provedení testu čeká. O zdravotním stavu nakažených žádné informace nesdělilo. Není známa ani národnost migrantů, předpokládá se však, že vypluli z Libye.

  • Emirates zavádí koronavirové pojištění ve snaze přimět lidi létat

    Letecká společnost Emirates jako první aerolinka zdarma nabídne svým zákazníkům pojištění pro případ nákazy koronavirem na palubě. Doufá, že tím přiměje lidi opět létat. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Pojištění od Emirates pokryje léčbu, hotelovou karanténu, a dokonce i náklady na případný pohřeb.

  • Studie: Covid-19 má dopad na srdce, zatím se ale neví, zda trvalý

    Koronavirová infekce zanechává následky na srdci mnoha pacientů i v případě, kdy nešlo o těžce nemocné, kteří by se museli léčit v nemocnici. Ukázaly to výsledky německé studie, o nichž informuje vědecký portál Statnews.com. Zatím není jasné, zda poškození srdce je dočasné, nebo trvalé.

    Autoři studie se zaměřili na výsledky magnetické rezonance srdce sta pacientů, kteří prodělali koronavirovou infekci. Porovnávali je se zobrazeními lidí, již se covidem-19 nenakazili. V průměru jim bylo 49 let a dvě třetiny z těch, kdo koronavirus měli, se léčily doma. I po dvou měsících se u těchto lidí znepokojivé jevy na srdci objevovaly častěji než v případě kontrolní skupiny.

  • Dolar mírně roste po sestupu na dvouleté minimum

    Dolar dnes mírně posiluje po pondělním sestupu na dvouleté minimum vůči koši měn. Podle analytiků však americká měna zůstává pod tlakem kvůli rychlému růstu počtu nakažených koronavirem ve Spojených státech. Euro k dolaru krátce před 17:30 SELČ ztrácelo 0,3 procenta na 1,1715 USD.

  • Běloruský prezident říká, že covid-19 bez příznaků „přechodil“

    Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes prohlásil, že bez příznaků „přechodil“ nemoc covid-19. Uvedla to agentura TASS. Lukašenko pandemii od začátku zlehčoval a doporučoval krajanům mimo jiné léčit se vodkou a saunou.

    V Bělorusku podle úřadů od začátku pandemie zaznamenali 67 366 potvrzených případů nákazy, z toho 543 pacientů, trpících dalšími nemocemi, covidu-19 podlehlo.

  • Madridský region zpřísnil opatření kvůli šíření koronaviru

    Madridský region od čtvrtka zpřísní opatření proti šíření koronaviru, mimo jiné zkrátí otvírací dobu nočních podniků či zmenší povolené skupiny na veřejnosti, ve kterých budou povinné roušky. Roušky na veřejnosti nařídily tento měsíc všechny španělské regiony s výjimkou madridského a Kanárských ostrovů. O nových opatřeních dnes informovalo vedení madridského regionu.

  • Počet nově nakažených v Rakousku opět přesáhl stovku

    Rakousko dnes hlásí 119 nově nakažených za den. V hornorakouském turistickém letovisku Sankt Wolfgang je infikovaných už 62, z toho 56 pracovníků v cestovním ruchu, informoval server oe24.at. V pondělí rakouské úřady registrovaly 86 nově infikovaných - poprvé za šest dnů tak denní počet pozitivně testovaných s virem SARS-CoV-2 vzrostl o méně než stovku. Dnes se ovšem alpská republika vrátila k obvyklejším číslům.

    Nejvíce nově nakažených hlásí Vídeň (36) a obě spolkové země sousedící s Českou republikou: Horní Rakousy (30) a Dolní Rakousy (23).

  • WHO: Koronavirus se nechová sezonně, dál je nutná obezřetnost

    Koronavirus se nechová sezonně jako chřipka, a proto je i teď v létě na severní polokouli zapotřebí být obezřetný. Podle agentury Reuters to dnes řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Harrisová. „Lidé stále přemýšlí (o koronaviru) sezonně… Toto je ale nový virus, který se chová odlišně,“ uvedla Harrisová prostřednictvím virtuálního brífinku uspořádaného v Ženevě. „Bude to jedna velká vlna, která půjde nahoru a dolů,“ dodala.

  • Írán hlásí rekordní denní nárůst mrtvých

    Za posledních 24 hodin v Íránu zemřelo 235 lidí, což je v zemi rekordní číslo, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Islámská republika je jednou z nejzasaženějších zemí, celkem zde zemřelo 16 147 lidí.

  • Proti odmítačům povinných testů použije německá policie i donucovací prostředky

    Německo se připravuje na provádění povinných testů na koronavirus u svých turistů vracejících se z rizikových oblastí. Místopředseda odborového svazu policistů (GdP) Jörg Radek apeluje na to, aby se lidé chovali rozumně. „Odpírači“ testů musejí počítat se zásahem spolkové policie. „V krajním případě použijeme i donucovací prostředky,“ varoval Radek ve vysílání SWR. Samotné testy mají provádět pracovníci hygienických stanic a policisté jim mají poskytovat „logistickou podporu“.

  • WHO: Koronavirus se nechová sezónně, dál je nutná obezřetnost

    Koronavirus se nechová sezónně jako chřipka, a proto je i teď v létě na severní polokouli zapotřebí být obezřetný. Podle agentury Reuters to dnes řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Harrisová. „Lidé stále přemýšlí (o koronaviru) sezónně… Toto je ale nový virus, který se chová odlišně,“ uvedla Harrisová prostřednictvím virtuálního brífinku uspořádaného v Ženevě. „Bude to jedna velká vlna, která půjde nahoru a dolů,“ dodala.

    Koronavirus SARS-CoV-2, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně, se dosud ve světě potvrdil zhruba u 16,5 milionu lidí. V souvislosti s nemocí covid-19, kterou způsobuje, zemřelo podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) přes 654 000 osob.

  • V Madridu budou roušky povinné

    Madrid v rámci balíčku opatření zaměřených na prevenci proti šíření koronaviru zavede povinné nošení roušek, řekla v úterý regionální šéfka Isabel Díaz Ayusová. Bary budou zavírat v jednu hodinu ráno, shromáždění na venkovních terasách budou limitována počtem deseti osob. Stýkat se maximálně s deseti lidmi najednou doporučují lidem i na soukromých akcích, zákon to nicméně nenařizuje. Zpřísní také kontroly na letišti v Madridu.

  • Brazilští zdravotníci viní Bolsonara z genocidy kvůli covidu-19

    Skupina více než 60 sdružení brazilských zdravotníků podala stížnost k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu, v níž viní brazilského prezidenta Jaira Bolsonara z genocidy a zločinů proti lidskosti kvůli jeho přístupu k pandemii nemoci covid-19. Informují o tom dnes španělská média. Bolsonaro, který nákazu koronavirem před pár dny rovněž překonal, covid-19 dlouhodobě zlehčuje.

    Brazílie je v absolutních číslech druhou nejhůře zasaženou zemí po Spojených státech a eviduje už více než polovinu ze 4,4 milionu potvrzených případů z Latinské Ameriky. Za posledních 24 hodin přibylo v Brazílii 614 úmrtí v souvislosti s covidem-19 a nákaza se za tuto dobu prokázala u dalších 23 384 lidí. Tato země asi s 210 miliony obyvatel relativně málo testuje a podle studie univerzity v Sao Paulu, kterou citoval minulý týden server BBC, mohou být reálné počty nakažených v Brazílii až šestkrát vyšší.

  • Sociální sítě stáhly video se zavádějícími údaji o koronaviru

    Sociální sítě Facebook, Twitter a server YouTube odstranily video s mylnými informacemi o koronaviru, které v pondělí zveřejnil server Breitbart News. Propagovalo preparát hydroxychlorochin jako účinnou léčbu covidu-19 a popíralo účinnost roušek. Americký prezident Donald Trump, který považuje hydroxychlorochin za účinný, nahrávku stihl sdílet s 84 miliony uživateli Twitteru.

    Na videu byla skupina lidí v bílých pláštích, kteří se označili za americké lékaře z první linie a kteří vystoupili na tiskové konferenci před budovou Nejvyššího soudu ve Washingtonu. Mluvčí na tiskové konferenci, jež o sobě prohlásila, že je lékařka, tvrdila: „Na ten virus existuje lék a nazývá se hydroxychlorochin, zinek a (antibiotikum) Zithromax. Roušky nepotřebujete, existuje léčba.“

    Světová zdravotnická organizace začátkem tohoto měsíce oznámila, že přerušila u hospitalizovaných pacientů s covidem-19 testy antimalarika hydroxychlorochin a kombinace lopinavir/ritonavir používané při léčbě lidí s HIV. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že ani jeden z léků nepomohl snížit úmrtnost.

  • Šéf RKI: Vývoj situace nás hodně znepokojuje

    Vzhledem k celosvětovému počtu případů varuje šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler před podceňováním nebezpečí. Čísla také vzrostla v Německu. „Je to pro nás všechny velmi znepokojivé,“ řekl Wieler na tiskové konferenci RKI. „Jsme uprostřed rychle se rozvíjející pandemie.“

    Podle Ute Rexrothové, vedoucí pracovnice v RKI, je obzvláště znepokojující, že se v Německu na mnoha místech objevují nová ohniska. Většina lidí se nakazila na rodinných oslavách, během setkání s přáteli, v práci nebo v ošetřovatelských zařízeních. Existují také případy vracejících se cestujících, kteří nákazu do Německa přivezli, naprostá většina lidí se ale nakazila v Německu, uvedla Rexrothová na tiskové konferenci RKI.

  • Británie zkrátí karanténu pro navrátilce ze Španělska s testem

    Británie se chystá upravit pravidla karantény pro cestovatele ze Španělska, na něž se od neděle vztahuje povinnost dvoutýdenní izolace. Turisté, kteří se budou moci prokázat negativním testem na koronavirus, budou mít karanténu zkrácenou ze 14 dní na deset, napsal dnes server The Telegraph. Španělský premiér Pedro Sánchez v pondělí řekl, že rozhodnutí britské vlády o povinné karanténě považuje za chybné.

    O povinné dvoutýdenní karanténě pro všechny, kteří se vracejí ze Španělska, rozhodl Londýn poměrně náhle v sobotu, a to s platností od neděle. Argumentoval přitom rostoucími počty nakažených. Nové pravidlo zaskočilo desetitisíce britských turistů, kteří ve Španělsku tráví dovolenou nebo se tam teprve chystají, a bylo překvapením i pro španělský turistický sektor.

  • Vietnam uzavřel město Danang

    Vietnam dnes kvůli vzrůstajícímu počtu infekcí nařídil dvoutýdenní uzávěru třetího největšího města Danang, ze kterého v minulých dnech evakuoval desítky tisíc lidí, převážně domácích turistů. Vietnamský Danang nyní eviduje celkem 15 případů, mezi kterými jsou výlučně pacienti a zaměstnanci místní nemocnice.

    Úřady zrušily veškerou veřejnou dopravu z města a do města a v turisty oblíbeném městě uzavřely pláže, uvádí agentura AP. V neděli vietnamská vláda nařídila 1,1 milionu tamních obyvatel dodržovat karanténní opatření a uzavřít všechny obchody a podniky s výjimkou těch nezbytných. V 95milionovém Vietnamu se od propuknutí epidemie nemoci covid-19 nakazilo koronavirem 431 lidí.

  • Uganda eviduje první úmrtí na koronavirus

    Uganda eviduje první úmrtí člověka v souvislosti s koronavirem, uvedlo místní ministerstvo zdravotnictví. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse jsou Seychely a Eritrea v současnosti jedinými africkými zeměmi, které nenahlásily smrt v souvislosti s covidem-19.

    Pacientkou byla 33letá ugandská žena z okresu Namisindwa, která byla 15. července přijata do nemocnice s příznaky covidu-19 a léčena na těžkou pneumonii. Zemřela 21. července.

Reklama

Hlavní zprávy