Hlavní obsah

Dan Bárta se spojil s vědci, aby ochránili vážky. Hmyz, který pomáhá sledovat změny klimatu

Dan Bárta a ostravští vědci spojili síly na pomoc vážkám.

 

Reklama

Zpěvák Dan Bárta a vědci z Ostravské univerzity vytvořili mobilní aplikaci Lovec vážek CZ, díky níž se lidé nejen dozvědí zajímavosti o životě tohoto hmyzu, ale mohou také přispět k jeho ochraně.

Článek

Vědci z Ostravské univerzity vytvořili mobilní aplikaci Lovec vážek CZ, díky níž se lidé nejen dozvědí zajímavosti o životě tohoto hmyzu, ale mohou přispět i k jeho ochraně. S nápadem přišel zpěvák Dan Bárta, který se o vážky zajímá a s ostravskými biology úzce spolupracuje.

„Mého nápadu se chopili lidé, kteří svým oborům, jichž bylo třeba, rozumějí mnohem lépe než já, a dotáhli jej do konce. A já jsem upřímně rád, že se takováto věc dostane lidem do ruky,” říká Bárta.

Ojedinělý projekt vědců z Katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty slouží biologům i veřejnosti. „S mobilní aplikací Lovec vážek CZ (Dragonfly Hunter CZ) mohou všichni milovníci přírody zpestřit své výlety a procházky kolem vody i trochou poznání,” dodal mluvčí univerzity Adam Soustružník.

Aplikace, která je dostupná zdarma na Google Play, zájemcům umožní rozpoznat druh vážky, zároveň mohou lidé data z daného místa odeslat s připojenou fotografií do databáze a přispět tak k vědeckému výzkumu, který umožní zlepšit ochranu nejen vážek.

Podle jednoho z autorů aplikace Aleše Dolného jsou vážky velmi důležité, protože jejich prostřednictvím lze určit i globální změny prostředí, včetně klimatu. Často jsou takzvanými deštníkovými druhy, což znamená, že jejich ochranou se zajistí i ochrana řady dalších, třeba i nepříbuzných druhů.

„Tento způsob zapojení veřejnosti do výzkumu, takzvaná občanská věda (Citizen Science), je nejlepším způsobem, jak rozšířit povědomí o ekologii nenásilnou formou, skrz vlastní zájem člověka. V tom je tato aplikace geniální - lidé se baví, dozvídají se nové informace a vědci díky tomu získávají cenná data,” vysvětlil další z autorů aplikace Stanislav Ožana.

Vědci plánují, že do budoucna aplikaci rozšíří, aby uživatelé mohli podrobněji poznávat i další živočichy.

Reklama

Doporučované